Televiziune siriană: România a trimis un avion militar cu ajutoare umanitare la Damasc. Mircea Dușa confirmă un zbor „confidențial”

Televiziune siriană: România a trimis un avion militar cu ajutoare umanitare la Damasc. Mircea Dușa confirmă un zbor confidențial
Publicat: 21/07/2013, 00:32
Actualizat: 06/07/2016, 10:38

România a trimis un avion militar cu ajutoare umanitare către guvernul de la Damasc, în Siria, relatează televiziunea siriană Sama TV. Aeronava a aterizat în Siria cu puțin timp înainte ca Omar Hayssam să fie adus, în dimineața zilei de vineri, în România, în condiții ținute secrete de autoritățile de la București.

Televiziunea siriană a filmat avionul și a intervievat oficiali sirieni ai regimului Bashar al Assad, care mulțumesc României pentru ajutoarele trimise. Știrea video este postată pe canalul Sama TV de pe Youtube vineri, 19 iulie, iar imaginile filmate sunt pe timp de noapte, ceea ce indică faptul că zborul românesc ar fi putut ajunge la Damasc cel mai târziu în noaptea de joi spre vineri, deci cu câteva ore înainte ca Omar Hayssam să fie adus la București.

În imagini apare și ambasadorul României în Siria, Dănuț Florin Sandovici, care declară presei siriene că România a decis să trimită Siriei ajutoare umanitare.

Știrea despre România și imaginile încep de la minutul 10.50

Ministrul Apărării, Mircea Dușa, a recunoscut că acest zbor militar cu ajutoare umanitare a existat, însă a precizat că ajutoarele au fost predate organizației umanitare Semiluna Roșie, iar caracterul zborului este secret, pentru că a fost efectuat într-o zonă de conflict. Ministrul a mai precizat că au existat toate aprobările la nivel guvernamental pentru acest zbor.

„Armata României execută misiuni legale. În această săptămână s-a executat un zbor spre Siria cu ajutoare umanitare care au fost predate Semilunei roșii. Fiind într-o zonă de conflict are un caracter confidențial zborul. A fost vorba de pături, medicamente, alimente, ulei, apă minerală”, a precizat Mircea Dușa.

Ponta a vorbit de un avion militar, Băsescu de o „operațiune neautorizată”

După aducerea lui Omar Hayssam la București, în dimineața zilei de vineri, acesta a fost dus în arestul Poliției. Știrea a fost lansată de Președinție la primele ore ale dimineții, printr-un comunicat de presă.

Ulterior, premierul Victor Ponta a declarat că a fost tot timpul la curent cu operațiunea de aducere în țară a lui Omar Hayssam și că aceasta s-a desfășurat cu toate avizele guvernamentale necesare. El a dat de înțeles că a dat avizele necesare Ministerului Apărării pentru aducerea în țară a lui Omar, lăsând astfel să se înțeleagă că acesta a fost adus din Siria cu un avion militar.

„Am fost tot timpul la curent cu operațiunea de aducere în țară a lui Omar Hayssam. Am aprobat și am avizat tot sprijinul logistic pentru efectuarea acestei operațiuni. Știam de câteva luni de această operațiune”, a declarat Victor Ponta.

Ponta a mai declarat că instituțiile care au colaborat la aducerea lui Omar Hayssam în România sunt SRI, SIE, Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Afacerilor Interne și Ministerul Justiției.

Câteva ore mai târziu, președintele Traian Băsescu a declarat de la Cotroceni că nu confirmă faptul că Omar a fost adus în România din Siria, nici faptul că a fost vorba despre un avion militar. Băsescu a declarat că a fost vorba despre o „operațiune neautorizată pe teritoriul altui stat”.

„Nu confirm, repet, nu confirm că Omar Hayssam a fost preluat din Siria. De asemenea, nu confirm că a fost repatriat cu un avion al Armatei Române. Și, în sfârșit, nu confirm că a fost repatriat în baza unui acord de extrădare”, a spus Traian Băsescu. Șeful statului a adăugat că nu este vorba de „secretomanie”, ci de motive de securitate pentru care nu poate da alte informații.

Întrebat de unde a fost preluat omul de afaceri dacă nu confirmă că din Siria, șeful statului a răspuns: „Păi, aicea-i cheia. Cum să vă spun, când România a efectuat o operațiune neautorizată pe teritoriul altui stat. Deci, nu vă pot confirma și nici infirma nimic”.

Sâmbătă, premierul Ponta a afirmat din nou că Omar a fost adus în țară cu avizele necesare la nivel guvernamental și că nu a fost vorba despre o operațiune neautorizată.

„Eu nu pot păcăli că nu știu de unde și cu ce a fost adus Hayssam. Dacă vreți filme politice proaste care să vă insulte inteligența, eu nu pot spune că Hayssam a venit din lună cu un cal înaripat sau povești cu Rambo care salvează oameni din cine știe ce loc”, a afirmat Ponta.

Relația Băsescu-Bashar al Assad

În 2010, președintele Siriei Bashar al Assad a efectuat o vizită oficială la București, unde a fost primit de Traian Băsescu. Atunci, cei doi șefi de stat au discutat și despre situația lui Omar Hayssam, condamnat la 20 de ani de închisoare pentru terorism, după ce a organizat răpirea a trei jurnaliști români în Irak, în 2005.
Al Assad a declarat atunci că situația lui Omar se va clarifica după ce acesta își ispășește pedeapsa cu închisoarea în Siria.

Ulterior, România a încheiat cu Siria un tratat de extrădare, care a fost ratificat la București, însă nu și de Parlamentul de la Damasc. Acest lucru înseamnă că el nu este încă în vigoare, astfel că Omar Hayssam nu putea fi extrădat oficial.

În ciuda poziției dure din partea celor mai multe state europene și a SUA față de regimul Bashar al Assad, care rămâne la putere după doi ani de război civil în urma căruia au murit peste 100.000 de oameni, conform estimărilor ONU, România nu a exprimat o poziție critică față de regimul de la Damasc.

De asemenea, în contextul în care mai multe state europene, precum și SUA, i-au expulzat pe ambasadorii sirieni, ca presiune față de masacrele din Siria, efectuate de armata guvernamentală asupra civililor opozanți și rebelilor, la București acest lucru nu s-a întâmplat.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Florin Piersic este în pericol și trebuie dus de urgență la Viena! Scandal uriaș generat...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Roxana i-a șocat pe toți de 1 mai! A ajuns să fie cea mai tunată,...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Craterul din Slănic se mărește: a înghițit un stâlp și a dus la noi evacuări....
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Dan Negru, imagini spectaculoase din locul Cinei cea de Taină! Joia Mare vine cu o...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Marele GENIU al muzicii, îngropat FĂRĂ INIMĂ! S-a aflat abia acum
Putin a împietrit. Vin soldații americani. Decizia SUA se aplică din 9 Mai
A murit starul rock and roll-ului. Este cel care i-a inspirat pe artiștii de la...
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Guglielmo Marconi, inventatorul telegrafiei fără fir. Părintele radioului modern