TENSIUNI DIPLOMATICE între București și Chișinău. MAE cere EXPLICAȚII ambasadorului Republicii Moldova la București în chestiunea BLOCĂRII Marșului Unirii la Vama Albița

TENSIUNI DIPLOMATICE între București și Chișinău. MAE cere EXPLICAȚII ambasadorului Republicii Moldova la București în chestiunea BLOCĂRII Marșului Unirii la Vama Albița
Publicat: 28/08/2018, 18:17
Actualizat: 19/11/2018, 21:26

Un grup de câteva zeci de cetățeni români participanți la Marșul Unirii a fost blocat, începând de luni, la granița cu Republica Moldova – inițial din cauza unei defecțiuni a sistemului informatic, pentru ca ulterior grănicerii moldoveni să invoce perturbarea ordinii publice în zona de frontieră, cu încălcarea regimului punctelor de trecere. Oamenii și-au petrecut noaptea în corturi, iar autoritățile nu le-au oferit prea multe explicații în ce privește motivele pentru care nu li se permite să treacă granița.

„Am dormit noaptea trecută în corturi și am dormit în autocare. Ne pregătim pentru o nouă zi de Marș al Centenarului, deși accesul nu ne este permis. Am vorbit cu Poliția de Frontieră, nu ne dau niciun semn, deși ne-au zis că după ora 8 dimineața se va rezolva”, spune George Simion, liderul grupului, într-o înregistrare postată pe youtoube.

Ministerul Afacerilor Externe a arătat, într-un comunicat, că urmărește cu atenție și preocupare situația creată la granița României cu Republica Moldova și a solicitat explicații cu privire la motivele pentru care cetățenilor români nu li s-a permis trecerea frontierei. „În acest sens, Ambasadorul Republicii Moldova la București a fost invitat la consultări pentru clarificări suplimentare. De asemenea, prin intermediul Ambasadei României de la Chișinău s-au făcut demersuri pentru a ne asigura că cetățenilor români le sunt respectate drepturile, așa cum este normal într-un stat aflat într-o relație de asociere cu UE și de parteneriat strategic cu România”, se arată într-un comunicat de presă remis Mediafax.

Anterior, tot în cursul zilei de marți, MAE a contrazis autoritățile din Republica Moldova, susținând că grupul de români care a fost blocat în PTF Albița, nu a perturbat în niciun fel ordinea și liniștea publică în partea românească a punctului de frontieră și nici nu a adus atingere regimului juridic al frontierei de stat.

„Ambasada României în Republica Moldova s-a autosesizat cu privire la existența unui grup de cetățeni români care, la data de 27 august 2018, au dorit să intre pe teritoriul Republicii Moldova, precum și cu privire la comunicatul de presă transmis de Polița de Frontieră a Republicii Moldova. Conform precizărilor instituției menționate, ”, se arată într-un comunicat de presă al MAE.

„Din punctul de vedere al autorităților de frontieră române, grupul de persoane care s-a prezentat în cursul dimineții de 27 august a.c. în Punctul de Trecere a Frontierei Albița nu a perturbat în niciun fel ordinea și liniștea publică în partea românească punctului de frontieră și nici nu a adus atingere regimului juridic al frontierei de stat”, apreciază MAE.

Gilda Popa
Gilda Popa este licențiată în Drept și a urmat un master de psihologie organizațională la Facultatea de Psihologie - Universitatea București. A mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară s-a dus în Dubai ca să mediteze copiii miliardarilor. Un băiat i-a făcut...
Copiii lui Kate Middleton, pregătiți pentru moartea mamei lor 😢 George, Charlotte și Louis au...
FOTO. Imagini incendiare cu Cristina ICH! S-a răzbunat pe Piți jr. și s-a pozat într-un...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Liderul interlop Costel Corduneanu a murit în spital, în urma unei operații dificile la inimă
S-a aflat! Care e cauza morții lui Costel Corduneanu, unul dintre cei mai periculoși interlopi...
Mihaela Bilic, despre cele mai periculoase produse de consumat în timpul postului Paștelui: „Au potențial...
Cea mai profitabilă investiţie: cine cumpără acţiuni de 5.000 de lei câştigă cel puţin 500...
Doliu în România! Vestea a picat ca un trăsnet! Adio, Adriana
Narcisa, reacție neașteptată după accidentul în care a murit iubitul ei, Mădălin Paul Păduran! Gestul...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
TOP cele mai ieftine SUV-uri (RABLA 2024). Modelul SURPRIZĂ pe care toți românii îl caută
Alfa Romeo redenumeşte un model de SUV pentru a dezamorsa tensiunile cu Italia
Omul care a descoperit ADEVĂRUL despre evoluție, cu 100 de ani înaintea lui Darwin
Cutremur pentru Cioacă! Mama ELODIEI a recunoscut: A procedat bine
Alertă pentru proprietari. Câinele îți poate aduce probleme. Ce spune legea
Cine e și cum arată soția lui Costel Corduneanu. Grațiela a rămas văduvă la câteva...
Doliu în România! Vestea a picat ca un trăsnet! Adio, Adriana
Julia o acuză pe Roberta că o ironizează! Cele două fete își aruncă înțepături una...
"Nu am să mă mai întorc". Postările tânărului care și-a pierdut viața în accidentul rutier...
BANCUL ZILEI. După o petrecere, directorul își cheamă secretara: - Maricico ai vreun leac?
Președintele Franței a spus că „există un plan B și C” pentru Jocurile Olimpice