”Teroristul” Beke Istvan rămâne în arest

''Teroristul'' Beke Istvan rămâne în arest
Publicat: 04/01/2016, 13:21

Judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) au respins contestația lui Beke Istvan împotriva deciziei Curții de Apel București din 22 decembrie 2015 prin care s-a stabilit prelungirea cu 30 de zile a mandatului de arestare preventivă, din 31 decembrie anul trecut până în 29 ianuarie 2016.

Decizia instanței supreme este definitivă.

Cetățeanul român de etnie maghiară Beke Istvan Attila, în vârstă de 40 de ani, a fost arestat preventiv în 1 decembrie, de Curtea de Apel București, la cererea procurorilor DIICOT, care îl acuză de tentativă la infracțiunea de acțiuni împotriva ordinii constituționale și nerespectarea regimului materiilor explozive.

Potrivit anchetatorilor, Beke, membru marcant al extensiei în România a structurii naționalist-extremiste „Mișcarea de Tineret 64 de Comitate” din Ungaria, ar fi intenționat să confecționeze un dispozitiv exploziv improvizat, pe care urmărea să îl detoneze în public, la Târgu Secuiesc, pe parcursul desfășurării manifestației prilejuite de sărbătorirea zilei de 1 Decembrie.

Anchetatorii au găsit la perchezițiile făcute în imobilul folosit de Beke Istvan Attila sute de materii explozive, dispozive electronice care permiteau acționarea de la distanță, două dispozitive militare de vedere pe timp de noapte, dar și un poligon de tragere, potrivit unor surse judiciare.

Procurorii au arătat, în referatul cu propunerea de arestare, că în 10 octombrie, în județul Covasna, a avut loc o întâlnire a mai multor membri HVIM, la care s-a propus amplasarea și detonarea unui dispozitiv exploziv improvizat pe timpul desfășurării manifestației prilejuite de sărbătorirea zilei de 1 Decembrie 2015 la Târgu Secuiesc, cel care a făcut propunerea spunând că are o cutie de petarde acasă ce poate fi folosită în acest sens.

În timpul întâlnirii s-ar fi convenit ca dispozitivul să fie realizat de Beke Istvan, care se pricepe la electronică, iar apoi acesta să îl amplaseze într-un coș de gunoi din centrul municipiului Târgu Secuiesc, aproape de traseul de deplasare al paradei militare.

Beke Istvan a declarat în fața procurorilor DIICOT că discuțiile interceptate de SRI în care se plănuia confecționarea unui dispozitiv exploziv improvizat și detonarea în public, la manifestările de Ziua Națională organizate la Târgu Secuiesc, sunt „prostii” și că nu intenționa să facă așa ceva, potrivit referatului.

În același caz, Curtea de Apel București a admis, pe 30 decembrie 2015, propunerea procurorilor Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism și a dispus arestarea preventivă a președintelui „Mișcării de Tineret 64 de Comitate” Transilvania, SzÅ‘cs Zoltán pentru 30 de zile. Decizia instanței nu este definitivă, ci poate fi contestată de la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) l-au reținut, pe 29 decembrie 2015, pe SzÅ‘cs Zoltán pentru instigare la săvârșirea de acțiuni împotriva ordinii constituționale și instigare la nerespectarea regimului materiilor explozive.

DIICOT a arătat, într-un comunicat de presă, că în 10 octombrie, SzÅ‘cs Zoltán i-a instigat pe membrii celulei Târgu Secuiesc a Mișcării de Tineret 64 de Comitate” Transilvania să confecționeze un dispozitiv exploziv improvizat pe care să-l detoneze în public, la Târgu Secuiesc, pe parcursul desfășurării manifestației prilejuite de sărbătorirea zilei de 1 Decembrie.

„Există suspiciunea rezonabilă că, în realizarea obiectivelor revizionist-separatiste pe care structura naționalist-extremistă «Mișcarea de Tineret 64 de Comitate» – HVIM le promovează în Transilvania în scopul realizării, inclusiv prin acte de violență îndreptate împotriva cetățenilor români și a bunurilor acestora, dezideratului de îngreunare/împiedicare a autorităților române în actul de exercitare a puterii de stat în zona așa-zisului «Ținut Secuiesc», ca etapă a procesului ce vizează refacerea «Ungariei Mari», în calitate de președinte al HVIM Transilvania, la data de 10.10.2015, în cadrul unei ședințe la care au participat membrii structurilor locale ale extensiilor în România ale HVIM, suspectul S. Z. i-a instigat pe membrii celulei Târgu Secuiesc a HVIM Transilvania să confecționeze un dispozitiv exploziv improvizat pe care să-l detoneze în public, pe raza județului Covasna, în timpul manifestațiilor prilejuite de sărbătorirea de către cetățenii români a Zilei Naționale de 1 Decembrie, inculpatul Beke Istvan Attila, membru marcant al respectivei formațiuni naționalist-extremiste concluzionând: «Facem»”, se arată în comunicatul DIICOT.

În calitatea deținută de președinte al „Mișcării de Tineret 64 de Comitate” (HVIM) Transilvania, la data de 10 octombrie 2015, Szocs Zoltan le-a trasat membrilor celulei Târgu Secuiesc a HVIM ca „de 1 Decembrie……să montați vreo 20 de bucăți….cu un cronometru…..vă închipuiți, tocmai când defilează……trebuie făcut în așa fel încât să se aprindă mai multe simultan….ar fi mișto să fie fum, ar fi o bombă bună…..parcă văd cum se vor arunca la pământ, n-or să mai facă niciodată, ar fi ceva ce ar difuza și BBC-ul….toată lumea ar vorbi de noi……să se atragă atenția asupra Tg.Secuiesc, să se vadă că celor de aici nu le este teamă…..trebuie să facem în așa fel încât să avem mâinile curate în ziua respectivă….să fiți plecați undeva….totul trebuie să pornească la statuie, acolo să se capteze semnalul pentru toate, de acolo să pornească totul, acolo să fie primul contact, când se conectează cu antena….acolo unde se duc ei ar trebui să facem……ori la Sfântu, ori în Ciuc….. trebuie să facem o încercare……”, se arată în documentele anchetatorilor.

Potrivit acelorași documente, procurorii DIICOT susțin că SzÅ‘cs folosea cuvântul „pizza” pentru a desemna un dispozitiv exploziv improvizat. Astfel, el le spunea membrilor grupării din Târgu Secuiesc: „nu mănânci pizza cu poftă, doar o guști, vezi cum e…mai ales dacă ai rețeta care trebuie pentru pizza….înainte să mușcați o bucată mare trebuie să vedeți cum se poate mușca o felie….”.

În 13 octombrie, SzÅ‘cs Zoltán a părăsit România, revenind în țară în 20 decembrie 2015.

„Ulterior acestui moment, suspectul S. Z. a efectuat demersuri de contactare a membrilor familiei inculpatului Beke Istvan Attila și a celorlalți participanți la ședința din data de 10.10.2015 în vederea adoptării unei poziții publice unitare cu privire la evenimentele ce au precedat momentul arestării inculpatului Beke Istvan Attila”, arată DIICOT.

„Mișcarea de Tineret 64 de Comitate” (Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom – HVIM) este o grupare ungară de extremă-dreapta care militează pentru unificarea comunităților maghiare din afara Ungariei și pentru revizuirea Tratatului Trianon, din anul 1920. Titulatura organizației radicale se referă la Ungaria Mare, care avea 64 de districte.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ireal ce a putut păți o tânără de 21 de ani, după ce a băut...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Îndrăgostit de România, un italian a decis să pună aici bazele unei afaceri de familie:...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Copil de șase ani din Gorj, vândut în Germania pentru 8.000 de lei. Ce se...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Vestea serii despre Ion Iliescu. Avocatul său a făcut anunțul
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”