Tiberiu Ușeriu, câștigătorul unui maraton de 566 km la Polul Nord, s-a întors acasă: ”Recomand oamenilor să își urmeze visele”

Tiberiu Ușeriu, câștigătorul unui maraton de 566 km la Polul Nord, s-a întors acasă: ''Recomand oamenilor să își urmeze visele''

Tiberiu Ușeriu a sosit, miercuri seară, în jurul orei 23, de la Londra, pe Aeroportul Internațional „Avram Iancu” Cluj, fiind întâmpinat de peste 100 de persoane, printre care fratele său, Alin, cei prezenți având asupra lor pancarte cu mesaje precum „566 km. Bravo!”, „6633 Arctic Ultra”, „Bine ai venit acasă”, „Welcome home, Tibi”, „Tibi, ai ajuns până la capăt”.

La intrarea lui Ușeriu în incinta terminalului sosiri, cei prezenți i-au cântat acestuia „We are the champions”, după care l-au îmbrățișat și i-au scandat numele.

Tiberiu Ușeriu a declarat că este foarte emoționat de primirea făcută și că cei prezenți aproape că l-au făcut să plângă.

„Vreau să le mulțumesc celor care au crezut în mine. Sunt un om ca toți voi de aici în carne și oase și mi-am dat seama foarte bine de acest lucru, pentru că am avut probleme de sănătate destul de mari, mi-am dat seama că sunt muritor și cred că aș fi putut să fi alergat de la Tășuleasa Social (asociație
care își propune ca fiecare an să înființeze o pădure nouă în zonele degradate – n.a.) până în Siberia, la Cercul Polar, și nu s-ar fi auzit nimic dacă nu aș fi avut niște oameni în spate care m-au ajutat să fac chestia asta. Eu nu consider că ceea ce am făcut a fost o performanță, nu putem să confundăm sportul de performanță cu ceea ce am făcut eu. Într-adevăr, este o performanță pe plan sportiv amator”, a spus Ușeriu.

Acesta a subliniat că maratonul pe care l-a câștigat, deși a participat ca un concurent „no name”, a fost o cursă pentru care s-a pregătit și a încercat să își facă un plan, pentru a duce cursa până la capăt așa cum a putut.

„M-am gândit la un moment dat să fac pentru recordul cursei, dar probleme medicale m-au adus în spate și abia pe ultima sută de metri am putut să mă
departajez de atletul din Singapore, recunoscut în lume pentru cursele de anduranță”, a precizat câștigătorul maratonuluii „6633 Ultra”.

Întrebat dacă are un mesaj pentru cei care vor să încerce ceva asemănător, acesta a răspuns că niciodată nu recomandă așa ceva.

„Eu recomand oamenilor să își urmeze visele, ceea ce fac eu. Nu neapărat trebuie să fugi de nebun la Cercul Polar atâția kilometri ca să îți îndeplinești visul. Eu am povestit prietenilor mei că trebuie să îți urmezi visele, iar uneori visele trebuie să fie cu o pregătire riguroasă pentru așa ceva. Și depinde pentru fiecare care este visul lui. Nu știu dacă acesta a fost visul meu, să fug de nebun, visul meu nu mi l-am atins, dar este visul pe care o să-l urmăresc în continuare până mi-l ating. Mi-am dorit să intru în cursa aceasta pentru că știam că este una de elită din lumea sportului amator de anduranță și mă gândesc că doar așa, când te bați cu oamenii tari, de elită, poți să ajungi și tu acolo. Altfel, te bați cu cei mici, rămâi mic”, a susținut Tiberiu Ușeriu.

Întrebat, mai departe, care a fost cel mai greu moment din timpul cursei, acest a răspuns „frigul, care ardea pur și simplu”, menționând că s-au înregistrat temperaturi și de – 52 de grade, din cauza cărora s-a ales cu degerături la mâini.

„Nu a fost mai grea cursa decât mă așteptam. Eu m-am pregătit pentru asta din toate punctele de vedere. Am fost luat prin surprindere de multe ori,
dar îmi place să îmi depășesc limitele, să ies din zona de confort, și asta m-a adus în față și să termin cursa așa cum am terminat-o. Am mers acolo fără niciun nume și am vrut să îi sperii de la început, să nu se țină după mine, aceasta a fost strategia mea. Concuram împotriva unor sportivi foarte buni, a fost o cursă grea. (…) Eu nu am dormit trei zile să pot să îmi iau un avans, am avut ceva halucinații”, a afirmat sportivul amator.

Acesta a precizat că întrecerea a avut și părți frumoase, cum ar fi aurola boreală, pe care a văzut-o pentru prima dată.

„Am adus înapoi din mâncare, m-am gândit la mâncare, dar nu m-am gândit la alte lucruri esențiale pe care trebuia să le am cu mine, cum ar fi medicamentele. Am avut nevoie de medicamente. Am avut asistență, dar trebuia să merg cu un certificat medical și de la medicul respectiv nu primești medicamente doar așa, fără o rețetă, primești doar aspirină, care nu m-a ajutat deloc, pentru că am o infecție la picior, care se datorează frigului din primele trei zile. (…) Am fost pus la somn de către medic patru ore, cel mai mult, dar nu puteam să dorm, era adrenalina, gândul să termin cursa. Nici nu am avut nevoie de un ceas deșteptător să mă trezesc”, a mai povestit Tiberiu Ușeriu.

Întrebat, în continuare, ce planuri de viitor are, Ușeriu a spus că timp de două săptămâni nici nu vrea să se gândească la alergare.

„Va urma altă cursă, bineînțeles, nu vreau să mă opresc aici, și ce am învățat a fost că și eu am o limită, încă nu am ajuns la ea, dar am și eu una la un moment dat”, a conchis Ușeriu.

Tiberiu Ușeriu a câștigat săptămâna trecută cel mai greu maraton din lume, 6633 Ultra, care se desfășoară dincolo de Cercul Polar.

Bistrițeanul de 41 de ani s-a antrenat întreaga iarnă în Pasul Tihuța din Munții Călimani, a alergat la bustul gol, a dormit sub cerul liber în nopțile geroase de iarnă și a făcut baie la copcă pe ger pentru a rezista la Polul Nord.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Restricții la o mare bancă din România. Cum vor fi afectați clienții
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Prețul petrolului și al aurului a crescut după loviturile asupra Iranului