Tiderle, creatorul spotului COPIII REFERENDUMULUI: Le-am arătat polițiștilor CONTRACTELE cu părinții, să nu creadă că luăm copii de pe STRADĂ și îi ducem la FILMĂRI. Pavel Popescu: Am semnat CA PRIMARUL, fără să știu ce semnez

Tiderle, creatorul spotului COPIII REFERENDUMULUI: Le-am arătat polițiștilor CONTRACTELE cu părinții, să nu creadă că luăm copii de pe STRADĂ și îi ducem la FILMĂRI. Pavel Popescu: Am semnat CA PRIMARUL, fără să știu ce semnez
Publicat: 06/11/2018, 14:14
Actualizat: 26/03/2019, 01:08

„A fost o interpelare, un grup de 13 parlamentari către Autoritatea pentru Protecția Copilului, să se verifice dacă copiii care au participat la filmare au avut acceptul părinților și dacă au fost abuzați emoțional sau economic. Economic, nu știu cum poți să abuzezi un copil. Nici dânșii de la poliție nu știu. Poate că vom afla. Aș vrea să spun clar că poliția nu are nicio vină și nicio legătură cu aberația asta. S-au trezit cu o petiție de la Autoritate, unde s-a atașat acel memoriu depus de 13 parlamentari, la telefon mi-au spus 12, care se pare că sunt 15″, a declarat Robert Tiderle, la ieșirea din sediul Poliției, unde a fost audiat.

Potrivit acestuia, agenția sa a respectat toți pașii legali pentru a realiza acest spot: a angajat o casă de producție care, la rândul ei, a angajat furnizori și agenții de casting care au semnat contractele cu părinții copiilor.

„Părinții se duc cu acel contract cu aviz de la psiholog și de la medicul de familie și fac un dosărel pe care îl depun la Autoritatea pentru Protecția Copilului. Lucrurile acestea s-au întâmplat până la finalul lunii septembrie. În momentul interpelării parlamentarilor, Autoritatea pentru Protecția Copilului avea toate datele să răspundă nu doar că există contracte, deci acceptul copiilor. Autoritatea a considerat de cuviință să trimită repede la poliție această chestie. Pe mine m-ar onora să am 13 parlamentari care să caute răzbunare împotriva agenției mele. Nu pot să sper la chestia asta. Cred că e prostie, răutate, nu avem ce face. Am văzut că interpelarea a fost făcută pe 10 octombrie, când rezultatul referendumului era clar. (…) Părinții stau la filmare, dau sfaturi copiilor cum să joace”, a mai spus Tiderle.

Fondatorul Papaya Advertising a mai spus că nu este vorba de un dosar penal și că se va întoarce la poliție să dea declarație scrisă.

„Nu cred că trebuie să am o calitate. Ce am povestit azi trebuie să dau în scris. Le-am arătat contracte cu părinții copiilor, să nu creadă că luăm copii de pe stradă și îi luăm la filmări”, a mai spus sursa citată.

Memoriul prin care președintele Autorității pentru Protecția Copilului este întrebat dacă minorii care au participat la spotul „Copiii referendumului” au acceptul părinților a fost semnat de 15 parlamentari, între care 10 de la PNL, 3 de la PSD, unul de la ALDE și unul de la Minorități.

Semnatarii sunt: zece de la PNL – Cupșa Ioan, Mihalescul Dumitru, Popescu Pavel, Fădor Angelica, Cherecheș Florica, Ardelean Ben-Oni, Sighiartău Robert-Ionatan, Gheorghe Andrei Daniel, Ioniță Antoneta, Neagu Nicolae; trei sunt de la PSD – Jivan Luminița-Maria, Titus Corlățean, Gabriel-Beniamin Leș; unul de la ALDE – Cătăniciu Steluța-Gustica și unul de la Minorități – Groșaru Andi-Gabriel.

Obiectul întrebării: „Copiii folosiți în spotul video Papaya Advertising au acceptul părinților pentru a filma în acest videoclip și dacă s-a respectat interesul superior al copiilor?”, iar întrebarea îi este adresată președintelui Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, Gabriela Coman.

Demersul vine după ce s-a lansat în spațiul public un spot în care sunt prezenți mai mulți copii care îndeamnă la boicotarea referendumului pentru redefinirea familiei drept căsătoria dintre un bărbat și o femeie. Spotul este intitulat „Copiii referendumului”, iar mesajul este „Pentru ca răul să nu se întâmple, e suficient ca oamenii buni să stea acasă”.

„Vă învităm să vă prezentați în data de 6.11.2018, orele 8:30, la sediul Direcției de Investigații Criminale din cadrul IGPR, în vederea clarificării tuturor aspectelor referitoare la obiectul sesizării unui grup de 13 parlamentari cu privire la clipul intitulat „Copiii referendumului”. Așa a sunat invitația pe care a primit-o Robert Tiderle, fondatorul agenției Papaya Advertising, cel care a lansat viralul inspirat din „Povestea slujitoarei”.

„13 penali din parlament vs o agenție de publicitate”, a scris Tiderle pe Facebook, făcând referire la invitația primită de la Poliție.

La începutul lunii octombrie, vicepreședintele ALDE, Varujan Vosgasnian, cerea Autorității Naționale pentru Protecția Copilului și Adopție să înceapă o anchetă în cazul clipului, în care au fost folosiți copii, și care îndemna la boicotarea referendumului pentru redefinirea familiei. Mai mult, deputatul cataloga clipul drept o înscenare „cu iz satanic”.

Mesajul clipului era transmis după imagini care reproduceau scene din „Povestea Slujitoarei”, un serial despre o distopie în care femeile fertile sunt folosite numai pentru reproducere, fiind considerate un bun al societății, fără drept de a alege asupra propriei vieți.

În imagini, niște copii crescuți într-o astfel de societate sunt puși să recapituleze ce anume se sărbătorește pe 6 și 7 octombrie, data la care a avut loc referendumul. Apoi, aceștia asistau la arderea pe rug a unei femei, pe un câmp ce semăna cu zona Palatului Parlamentului. Spotul se încheia cu mesajul „Depinde de noi ce viitor le pregătim. Dacă vă pasă, stați acasă”, #boicot.

Pavel Popescu: Îmi cer scuze și îmi retrag semnătura de pe interpelarea privind Copiii referendumului

Deputatul PNL Pavel Popescu a postat, marți, pe Facebook, un mesaj în care își cere scuze și își retrage semnătura de pe interpelarea adresată Autorității pentru protecția copilului privind spotul anti-referendum numit „Copiii referendumului”.

„Îmi cer scuze public pentru greșeala pe care am făcut-o susținând, prin semnătură, un demers de care nu am știut și anunț că îmi retrag semnătura. Mi s-a cerut semnătura pentru o întrebare, nu pentru o plângere. Eu nu am semnat nici o plângere. Vorbesc de întrebarea adresată Autorității pentru Protecția Copilului privind Clipul „Copiii referendumului” realizat de Papaya Advertising”, a scris pe Facebook Pavel Popescu.

El susține că este o cutumă în Parlament ca deputații și senatorii să caute susținerea colegilor pentru proiectele inițiate.

„În Parlament există o cutumă: când unul din parlamentari inițiază un proiect de lege, o întrebare, interpelare ș.a..m.d., solicită și sprijinul altor colegi pentru susținerea demersului lui. Asta mi s-a întâmplat în acest caz, mi s-a cerut semnătura de către un coleg PNL, iar eu am semnat luând de bun ce mi s-a spus pe holul Parlamentului și anume că este vorba despre o inițiativă privind apărarea drepturilor minorilor în filmări destinate difuzării în spațiul public. Astăzi constat că am fost dus în eroare și m-am trezit în mijlocul unui scandal pe seama unui clip publicitar despre referendumul din 6-7 octombrie de care nu am avut habar până în urmă cu câteva ore”, a adăugat Pavel Popescu.

Liberalul a susținut că interpelarea era adresată Autorității pentru protecția copilului, iar aceasta a sesizat Poliția cu privire la spotul publicitar anti-referendum.

„Pe scurt, așa-zisa inițiativă care era, de fapt, o întrebare despre care repet: nu am avut știință, sună așa: există acordul părinților copiilor care participă în acel clip- era adresată Autorității pentru Protecția Copilului. În această dimineață am discutat cu domnul Robert Tiderle, directorul Agenției Papaya Advertising și iată ce am aflat: la data când Autoritatea pentru Protecția Copilului a primit întrebarea avea dosarele complete semnate de părinții copiilor cu acordul de participare la filmarea clipului. Așadar, singurul lucru pe care această instituție îl avea de făcut era să dea un răspuns întrebării primite de la Parlament și să spună atât: există acordul tuturor părinților. Autoritatea pentru Protecția Copilului a sesizat însă Poliția ceea ce eu socotesc că e un abuz pe care îl condamn ferm și care abuz a condus la interogarea domnului Robert Tiderle și, probabil, a părinților copiilor care apar în acel clip”, a adăugat Pavel Popescu.

De asemenea, deputatul liberal a susținut că în viitor va fi mai atent la ce documente semnează.

„Mă simt vinovat pentru că am semnat ca primarul fără să verific cu atenție ce anume semnez și îmi asum asta, dar când mi s-a solicitat semnătura am fost încredințat că este vorba despre susținerea unei întrebări sau a unei inițiative legislative care avea ca scop protecția minorilor în ceea ce privește apariția lor în materiale audio-vizuale în spațiul public. Deh, încrederea nu e de dat oricui! Pe viitor și tata dacă îmi va cere o semnătură am să verific de două ori înainte de-a semna!”, a susținut Pavel Popescu, pe Facebook.

Turcan: Interpelarea privind „Copiii referendumului” induce confuzie. Nu este asumată de PNL

Liderul grupului deputaților liberali, RalucaTurcan, a declarat marți că interpelarea adresată Autorității pentru Protecția Copilului cu privire la spotul „Copiii referendumului”, care conține antetul grupului formațiunii, induce confuzie și nu poate fi asumată de PNL.

„Sesizarea a fost făcută în nume personal de membri ai Grupului Ecumenic de Rugăciune. De altfel nici nu puteau semna parlamentari de la alte partide o eventuală sesizare a PNL. Întrebările și interpelările deputaților se fac cu antetul grupului insă, fiind semnatari parlamentari și din alte grupuri parlamentare, ar fi trebuit folosit doar antetul Parlamentului, eventual. Folosirea antetului grupului PNL din Cameră Deputaților induce confuzie. Este legitim dreptul oricărui parlamentar de a se adresă unei instituții printr-o întrebare însă ar fi fost util să se găsească o formulă care să nu stârnească o asemenea confuzie. De asemenea, nicio întrebare adresată unei instituții nu poate justifica chemarea în față Poliției a angajaților unei agenții de publicitate. Libertatea de exprimare este garantată de Constituție, cenzură de orice fel este interzisă. Da, nu este categoric asumată de PNL. Așa cum am spus, o interpelare sau întrebare a grupului PNL nu poate fi semnată și de parlamentari de la alte partide”, a declarat marți, pentru MEDIAFAX, liderul de grup al deputaților liberali, RalucaTurcan.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase