TIFF și Festivalul Național de Teatru, finanțate cu câte 200.000 de lei de către ICR

TIFF și Festivalul Național de Teatru, finanțate cu câte 200.000 de lei de către ICR
Publicat: 19/03/2013, 20:01
Actualizat: 26/03/2019, 16:58

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) și Festivalul Național de Teatru vor fi finanțate cu câte 200.000 de lei de către Institutul Cultural Român (ICR), potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX.

ICR anunță, în comunicat, parteneriatele strategice și finanțările aprobate pentru 2013 în funcție de solicitări și proiecte prezentate.

„Conform Programelor ICR 2012-2013, document publicat deja în octombrie 2012, au fost stabiliți parteneri strategici cu vizibilitate internațională. Până la această oră, unii dintre aceștia au propus proiecte în vederea acordării de sprijin financiar de la ICR, potrivit reglementărilor. ICR acordă acest sprijin financiar pe bază de proiect, prin competiție pentru obținerea de fonduri nerambursabile, și pe baza referatelor de specialitate în cazul acțiunilor punctuale. Institutul Cultural Român are ca misiune să promoveze cultura română în străinătate și evaluează proiectele din punctul de vedere al reprezentativității și competitivității internaționale”, se spune în comunicat.

„Conform aprobării date în cursul lunilor ianuarie – martie 2013, de Comitetul Director”, în anul 2013 se acordă sprijin financiar, din partea ICR, mai multor proiecte prezentate de parteneri strategici cu vizibilitate internațională.

Astfel, suma alocată de ICR pentru Festivalul Național de Teatru, organizat de Uniunea Teatrală din România (UNITER), este de 200.000 de lei. Tot 200.000 de lei va primi și Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF).

ICR va aloca o sumă de 100.000 de lei proiectului „Ateliere de artă dramatică” (Academia de Teatru și Film Athanor, Germania), în timp ce Festivalul Internațional de Dans Contemporan va primi o sumă de 40.000 lei.

Centrul Național al Dansului va primi o sumă de 60.000 de lei, în timp ce Festivalul Internațional de Film Documentar ASTRA (Sibiu) va primi 50.000 de lei.

Suma alocată pentru Festivalul de Film Anonimul este de 10.000 de lei, în timp ce Festivalul de Film de Animație Anim’Est va primi 20.000 lei.

ICR va finanța și Festivalul Filmului Evreiesc – 10.000 de lei, Turneele Teatrului Nottara – 70.000 de lei, Întâlnirile Internaționale de la Cluj (Teatrul Național din Cluj) – 60.000 lei, Balkanik Festival – 68.000 de lei, Festivalul Internațional de Film Cinepolitica – 4.500 de lei, Festivalul Plai de Muzică, Artă, Multiculturalitate (Timișoara) – 22.500 de lei, Festivalul de Jazz, București (premiul formația anului) – 4.500 lei, Festivalul de Jazz (Sibiu) – 30.000 de lei și Fundația Sergiu Celibidache (Concurs internațional de dirijat) – 22.500 de lei.

Pe de altă parte, potrivit comunicatului, până în prezent, Institutul Cultural Român s-a implicat în susținerea participării artiștilor și creatorilor români la festivaluri internaționale de film, teatru, poezie, muzică, precum și la expoziții și alte evenimente internaționale de prestigiu.

Între acestea, ICR menționează deplasarea echipei filmului „Poziția copilului” la Festivalul Internațional de Film de la Berlin – o sumă alocată de 59.310 lei – și deplasarea trupei Teatrului „Radu Stanca” din Sibiu la Tokio – 22.500 de lei.

De asemenea, pentru organizarea la sediul ICR și în institutele culturale din străinătate a expoziției omagiale „Nichita Stănescu – 80 de ani de la naștere” sumă alocată a fost de 18.950 de lei, în timp ce participarea unor poeți români la Turnirul de Poezie de la Gyula, Ungaria, a fost finanțată cu o sumă de 22.500 de lei.

Participarea tinerilor muzicieni români la workshop-ul organizat la Montepulciano, Italia (SoNoRo Interferențe), a primit de la ICR 13.500 lei, în timp ce deplasarea corului Madrigal pentru susținerea unor concerte în Germania (Munchen) a primit 55.000 de lei.

ICR a mai finanțat și participarea Orchestrei Române de Tineret la Festivalul Ravello 2013, cu o sumă de 22.500 de lei, participarea unor artiști plastici români la expoziții organizate în Germania (Bochum) și la Târgul Internațional de Artă Contemporană, Monaco – 12.060 de lei, dar și proiectul „Păpuși românești la Avignon Off 2013”, al Teatrului de Păpuși Prichindel, Alba-Iulia – 31.500 de lei.

„Acestea sunt doar câteva dintre acțiuni. Partenerii strategici care nu au intrat încă în lista de mai sus, întrucât nu au prezentat solicitări până acum, vor fi abordați, de asemenea, pe bază de proiecte și cu statutul de partener strategic ce dispune de vizibilitate pe plan internațional”, se mai spune în comunicatul ICR.

Institutul Cultural Român (ICR) a publicat, săptămâna trecută, lista proiectelor eligibile și neeligibile la finalul etapei administrative de selecție a dosarelor depuse în cadrul concursului anunțat pe 29 noiembrie 2012.

Astfel, printre dosarele analizate de comisia de selecție – a cărei componență ICR o va face publică numai la finalul etapei de selecție – au fost declarate neeligibile proiecte precum: Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF), ediția a 11-a (proiect depus de Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc), ediția a XXIII-a a Festivalului Național de Teatru (proiect înaintat de Uniunea Teatrală din România – UNITER), Festivalul Internațional de Film „Lună Plină” (proiect al Asociației Victoria Film), Festivalul Internațional de Film NexT (Asociația Societatea Culturală NexT), Festivalul Cultural FânFest 2013 (al Asociației Aurarilor Alburnus Maior), Sighișoara Film Festival (proiect al Fundației Române pentru Educație și Educatori), „După dealuri”, în regia lui Cristian Mungiu – promovare film prin producție pe suport DVD (proiect ce aparține SC Voodoo Films SRL).

Institutul Cultural Român a înregistrat până marți, la ora 11.00, un număr de 15 contestații în urma rezultatelor concursului de finanțări publicate săptămâna trecută, care a declarat drept neeligibile proiecte precum TIFF, Festivalului Național de Teatru (FNT), festivalurile Anonimul și Kinodiseea.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Ultimele cuvinte pe care Ana-Maria a reușit să le rostească mamei sale, înainte să fie...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Ce au descoperit anchetatorii în mașina presupusului criminal din Orhei. Polițiștii au luat în calcul...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La ce viteză sar airbag-urile mașinii în caz de impact?
Vicepreşedintele Comisiei de Apărare: Rusia a urlat din toţi şoşocii în Parlamentul României
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Anunț pentru PROPRIETARII de case și terenuri. Guvernul PREGĂTEȘTE schimbări majore
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Telescopul Spaţial Hubble împlineşte 34 de ani de funcţionare