Tinerii încep să se drogheze DE LA 13 ANI. În baruri, parcuri sau la școală: TRAFICANȚI cunoscuți chiar de polițiști

Tinerii încep să se drogheze DE LA 13 ANI. În baruri, parcuri sau la școală: TRAFICANȚI cunoscuți chiar de polițiști
Publicat: 16/10/2018, 11:57

Potrivit ultimelor date ale Agenției Naționale Antidrog, vârsta medie de consum a drogurilor este de 17,3 ani, iar vârsta de debut este de 13 ani.

„Cel mai mare procent de adolescenți care au debutat în consum la vârsta de 13 ani sau mai devreme se înregistrează în cazul consumului de inhalante– 1,8%, din totalul respondenților. Pe locul al doilea, la egalitate, se situează adolescenții care au debutat în consumul de canabis, respectiv cei care au debutat la vârsta de 13 ani sau mai devreme în consumul de alcool cu pastile – 1,4%, iar pe locul al treilea, se plasează debutul înainte de vârsta de 13 ani în consumul de noi substanțe psihoactive (NSP) – 1,3%”, se arată într-un comunicat trimis de Agenția Națională Antidrog (ANA) la solicitarea Mediafax.

Specialiștii adaugă că cele mai multe urgențe medicale în rândul copiilor sunt cauzate de consumul de noi substanțe psihoactive.

„În anul 2016, serviciile de tratament adresate consumatorilor de droguri au fost accesate de 329 copii cu vârsta cuprinsă între 11 și 18 ani, reprezentând 9,3% din totalul persoanelor admise la tratament ca urmare a consumului de droguri.(…) Cele mai multe urgențe medicale cauzate de consumul de droguri au fost atribuite consumului de noi substanțe psihoactive (49% în cazul copiilor și 30% în cazul persoanelor cu vârsta peste 18 ani).”

Cel mai mare nivel al consumului este înregistrat la canabis – 8,1%. Urmează noile substanțe psihoactive cu 5,1%, solvenți/ substanțe inhalante cu 3,6% și cocaină cu 3,3%.

Conform specialiștilor, tinerii consideră că unele droguri se pot găsi ușor. Ei îți procură canabisul sau noile substanțe psihoactive din locurile unde își petrec timpul liber: discoteci, baruri, cafenele, străzi și parcuri, dar și de la școală sau de pe internet.

„În privința locului în care ar putea procura canabis, cele mai des menționate locuri sunt: din discoteca/bar – 24,9%, de pe stradă sau din parc – 21,6%, de pe Internet – 17%, din casa dealerului – 16,4%, de la școală – 9,7%.

Noile substanțe psihoactive se pot cumpăra ușor astfel: din discotecă/bar” –25%, de pe stradă sau din parc- 20,6%, de pe Internet – 20,6%, din casa dealerului – 14,8%, de la cafenea – 9,5%, de la școală” – 7,4%,” arată studiile Agenției Naționale Antidrog.

Specialiștii apreciază că drogurile se găsesc ușor în România, astfel fiind încurajat consumul substanțelor în rândul tinerilor.

„Situația este îngrijorătoare. Drogurile devin populare în rândul elevilor. Problema este lipsa informării despre consumul de droguri real și efectele acestuia. „Cântarea României” în școală despre consumul de droguri a fost penibilă. A încurajat consumul de droguri pentru că e haios de prost făcut. Copiii nu înțeleg efectele drogurilor, nu sunt suficient de informați.(…) Sunt traficanți de droguri cunoscuți de ani de zile care sunt în comunitate fără nicio problemă. De exemplu, în Ferentari (n.r. – cartier din București) există persoane care vând droguri și chiar sunt cunoscute. Chiar și Poliția îi cunoaște, dar nu acționează împotriva lor.(…) Părinții sunt la fel de dezinformați. Ei se trezesc și devin conștienți de acest lucru în momentul în care copiii lor devin consumatori și caută soluții disperate. Dacă părinții nu sunt documentați, în mod sigur nu vor putea să preîntâmpine un dezastru,” a declarat pentru Mediafax, sociologul Ciprian Necula.

De aceeași părere este și psihologul Keren Rosner, care e convinsă că accesul la droguri este ușor.

„Ei (n.r. – elevii) chiar dacă ar fi tentați să încerce, iar procurarea drogurilor ar fi mult mai dificilă, probabil că s-ar reduce numărul consumatorilor. Posibilitatea de a face rost e la îndemână si facilitează consumul. Dacă vrea să consume, tânărulgăsește. Mulți au posibilitatea să-și cumpere pentru că părinții le dau bani, iar copiii iau drogurile din banii părinților la început, iar când sunt atașați de droguri ajung și la infracțiuni,” a declarat pentru Mediafax, Keren Rosner.

Reprezentanții Agenției Naționale Antidrog mai precizează că fetele consumă mai multe substanțe sedative și solvenți, celelalte tipuri de droguri fiind consumate mai multe de băieți.

Motivele care îi determină pe tineri să consume drogurile sunt diferite: probleme în familie, dorința de a se afirma sau tendințele grupurilor din care fac parte.

„Sunt copii care nu au o viață familială foarte închegată, unită, nu au înțelegere, nu găsesc suport în familie, iar ei își caută persoane cu care să vorbească și să fie înțeleși, adică un grup de prieteni. În această perioadă a adolescenței, grupul de prieteni e foarte important, iar integrarea în grup este esențială pentru ei. În aceste grupuri, dacă există consumatori de droguri, este foarte probabil ca și copilul acesta să fie tentat să consume. Fie din nevoia de a fi acceptat de grup, să nu fie respins, fie din nevoia de a fi cool. El poate chiar să fie îndemnat de prietenii lui să încerce,” adaugă psihologul.

Keren Rosner mai susține că părinții trebuie să fie atenți la comportamentul copiilor și să intervină ori de cât ori observă schimbări.

„De la un consum ocazional până la dependență nu e cale foarte lungă. Un alt moment dificil este perioada adolescenței. Copilul începe să-și pună întrebări, să afle cine este. Este perioada în care începe conștientizarea de sine, cu faptul că vrea să ia singur decizii, are conflicte cu adulții, pe acest fond trăirile intense îl determină să caute o modalitate de detensionare. Caută să se refugieze în alcool, tutun și droguri. Aceste tentații îl pot transforma într-un adolescent dependent.(…) Cel mai important este ca părinții să observe comportamentul copiilor și să îi ajute, poate chiar să vorbească cu un specialist,” a mai spus Keren Rosner.

De aceeași părere sunt și reprezentanții Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți, care susțin că părinții trebuie să monitorizeze pe ce cheltuie copiii banii.

„Trebuie să se facă acțiuni de informare și acțiuni de prevenire, pentru că aceste lucruri costă mai puțin decât atunci când se constată că tinerii ajung la dependență de droguri. (…) Părinții trebuie să vadă unde merg banii pe care îi au copiii, să afle pentru ce au nevoie de bani și să fie atent în astfel de cazuri”, a declarat pentru Mediafax, președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți, Iulian Cristache.

Agenția Națională Antidrog mai precizează că există o legătură între absenteismul școlar și consumul de droguri. „În rândul celor care au declarat consum de droguri ilicite cel puțin o dată în viață se regăsesc într-o proporție mai mare, comparativ cu cei care nu au consumat niciodată, elevii care au absentat nemotivat de la ore în ultimele 30 de zile: 56% față de 46,6%. Consumul de droguri poate fi o cauză, însă absenteismul nu este generat neapărat de consumul de droguri”, mai susțin specialiștii antidrog.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Trecutul întunecat al lui Mirel, criminalul Andreei: şi-a agresat şi fostele iubite. Reacţia mamei sale,...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Mama Andreei Morega, studenta ucisă la Timișoara, a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Protejarea demnităţii lui David a lui Michelangelo: O luptă pentru libertatea de exprimare
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Anunțul care O DĂRÂMĂ pe Simona Halep. Sportiva NU SCAPĂ nici acum: Dopajul a existat
Scandalul puilor vopsiți. Ce ascund autoritățile
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Topirea calotelor glaciare modifică forma Pământului și îi accelerează rotația