Tipuri de ferestre – avantajele și dezavantajele folosirii lor

Tipuri de ferestre - avantajele și dezavantajele folosirii lor
Tipuri de ferestre - avantajele și dezavantajele folosirii lor
Publicat: 08/02/2021, 09:49

Există multe clasificări și denumiri pentru ferestre, dar în acest articol ne-am oprit în special asupra modului de deschidere a unei ferestre și ce avantaje și dezavantaje ar putea avea acestea.

Când vrei să construiești sau să renovezi o locuință alegerea ferestrelor bluevolution 92 este în egală măsură o soluție estetică, eficientă si cu un buget rezonabil. Pretul poate fi verificat usor, online, folosind un calculator preturi termopane pentru a realiza un buget estimativ.

FERESTRE FIXE

Așa cum arată și numele lor, aceste ferestre nu se deschid.

Pro: pot fi plasate oriunde, inclusiv în partea de sus a acoperișului, rolul lor fiind acela de a adăuga lumină spațiului. Sunt cele mai ieftine.

Contra: pot fi greu de curățat, mai ales dacă sunt situate la înălțime pentru că nu se pot spăla din interior. Cele pentru acoperiș pot fi costisitoare.

FERESTRE BATANTE

Acest tip de ferestre se deschid într-una din direcții pe vertical. Există și ferestre dublu batante care au geam dublu și se deschide unul într-o direcție, altul în alta, dar tot pe vertical.

Pro: sunt de obicei mai ieftine și poți găsi mai multe modele, stiluri, culori, mărimi.Aerisirea se face foarte bine și poate fi controlată prin teglarea deschiderii acestuia.

Contra: au nevoie de spațiu mult de deschidere. Este mai probabil să se producă accidente, mai ales dacă se deschid spre o zonă cu trafic. De asemenea, trebuiesc prinse corespunzător la deschidere, pentru a nu fi trântite și sparte de vânt.

FERESTRE BASCULANTE

Mai sunt numite și oscilante și se deschid pe orizontală. Sunt indicate mai ales pentru băi, cămări, spălătorii, spații care trebuiesc aerisite des.

Pro: cel mai mare beneficiu al acestui stil este că fereastra poate rămâne deschisă pentru ventilație chiar și în timpul ploilor ușoare, fără a permite pătrunderea apei.

Contra: acest stil nu ar trebui să fie folosit în cazul în care zona exterioară imediată prezintă trafic intens, cum ar fi o curte sau o terasă. Datorită designului lor, acest stil tinde să prindă mai multă murdărie.

FERESTRE OSCILO-BATANTE

Prezintă caracteristicile ambelor grupe de ferestre și anume se pot deschide și pe orizontală și pe verticală.Sunt cel mai folosit model în România.

Pro: sunt utile pentru că poți ajusta cât să se deschidă, pe verticală au o deschidere mai mare dar pot fi lăsate și întredeschise, mai ales în spațiile pasive.

Contra: se pot uza mai rapid decât alte modele.

FERESTRE RABATABILE

Au două canate și au un sistem de pliere a acestora în sus. Există versiuni în care plierea se face pe interior și altele pe exterior. Folosite mai mult la holuri, bucătării.

Pro: sunt eficiente pentru aerisit, acest mod de deschidere permite pătrunderea aerului aproape prin tot cadrul ferestrei.

Contra: la fel ca ferestrele basculante, pot acumula mai ușor murdăria.

FERESTRE GLISANTE / CULISANTE

Ferestrele glisante alunecă orizontal de-a lungul unui set de șine.

Pro: acest design este foarte ușor de personalizat din punct de vedere al dimensiunilor și este perfect pentru apartamente, deoarece ocupă un spațiu foarte mic în interior. Sunt riscuri reduse de lovire, accidentare.

Contra: va exista mereu cel puțin o secțiune a ferestrei care nu se va deschide, iar șinele orizontale tind să prindă resturi care pot bloca rolele. Sistemul acesta de închidere nu asigură o etanșare foarte bună. În cazul sistemelor de ferestre culisante de calitate, prețul își spune cuvântul. Geamurile mari de sticlă ar putea fi, de asemenea, un pericol în zonele cu viteze mari ale vântului, s-ar putea sparge.

FEREASTRA  TIP «GHILOTINA»

Acest tip de ferestre sunt utilizate mai ales în Statele Unite. Practic partea de sus a ferestrei se poate glisa în jos (unele și în sus) peste cealaltă, la deschidere.

Pro: fereastra nu ocupă spațiu de deschidere la interior sau exterior.

Contra: nu asigură o etanșare perfectă și nici o izolare termică bună.

FERESTRE ACORDEON

Sunt tot un fel de ferestre rabatabile, doar că plierea lor se face pe verticală, nu pe orizontală și, potrivit numelui, arată ca un acordeon care se poate întinde și strânge în format mai mic.

Pro: excelente pentru aerisit și iluminat

Contra: se pot defecta ușor.

Desigur că există și combinații, mai ales la ferestrele confecționate la comandă. De exemplu unul dintre canate poate fi fix și restul mobile, în alt stil.