Tișe: Dacă Jandarmeria intervine în forță la mitingurile anti-Roșia Montană, Guvernul să demisioneze

Tișe: Dacă Jandarmeria intervine în forță la mitingurile anti-Roșia Montană, Guvernul să demisioneze
Publicat: 28/10/2013, 14:28
Actualizat: 29/09/2018, 05:13

Vicepreședintele PDL Alin Tișe a acuzat Guvernul Ponta că pregătește intervenții în forță la protestele față de proiectul de la Roșia Montană, susținând că dacă Jandarmeria va interveni în forță, „Guvernul USL trebuie să își prezinte demisia”, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Într-un comunicat transmis, luni, de senatorul Alin Tișe se arată că ministrul Afacerilor Intderne, Radu Stroe, vrea să monitorizeze toate mitingurile anti-Roșia Montană și traseele acestora, ordonând acest lucru la videoconferința cu prefecții și reprezentanții Jandarmeriei.

„Guvernul Ponta pregătește intervenții în forță împotriva mitingurilor din ultima perioadă, cele anti-Roșia Montană și cele față de explorarea gazelor de șist. Dacă Jandarmeria Română va interveni în forță, Guvernul USL trebuie să își prezinte demisia. Cert este faptul că Guvernul vrea să interzică adunările publice. Ministrul Afacerilor Interne, Radu Stroe, a declarat, după manifestațiile din ultima perioadă, că nu mai vrea mitinguri. El a adăugat că nu s-a aplicat legea până la capăt, protestele ilegale trebuie să înceteze, iar organizatorii trebuie să respecte legea, de voie sau de nevoie. Mai mult, ministrul vrea monitorizarea tututor mitingurilor și traseelor acestora, ordonând aceasta la videoconferința cu prefecții și reprezentanții Jandarmeriei”, se arată în documentul citat.

Senatorul democrat-liberal a subliniat că premierul Ponta a afirmat într-o emisiune televizată că la Pungești jandarmii au intervenit să apere o proprietate privată a Chevron și că au procedat corect.

„Ne întrebăm de ce Jandarmeria apără o proprietate privată și de ce nu apără toate proprietățile private din România? Dacă manifestanții din București sau cei de la Pungești au încălcat legea până acum, de ce jandarmii încalcă și ei legea? Reamintim în acest context că, începând cu luna septembrie, în Capitală dar și în mai multe orașe din țară și străinătate, au avut loc proteste ale celor care se opun proiectului minier de la Roșia Montană, dar și exploatării gazelor de șist”, a menționat Tișe în comunicat.

Ministrul Afacerilor Interne, Radu Stroe, declara, în 21 octombrie, că trebuie diminuată imaginea negativă în legătură cu faptul că legea nu a fost „aplicată până la capăt” în cazul mintingurilor din ultima perioadă, precizând că se va încerca să nu se ajungă la conflicte.

Ministrul Radu Stroe le spunea prefecților și reprezentanților Jandarmieriei că vor trebui monitorizate aceste mitinguri și sublinia că și organizatorii mitingurilor ar trebui să respecte legea.

„Organizatorii mitingurilor vor trebui să înțeleagă faptul că trebuie să respecte legea. De voie și, dacă va fi cazul, de nevoie”, spunea Radu Stroe.

În 19 octombrie, premierul Victor Ponta declara că că nu are nimic împotriva protestelor cât timp acestea sunt pașnice, precizând că ceea ce nu va accepta este „momentul în care disputa ajunge la violență”.

Aceste declarații au fost făcute după ce, în 17 octombrie, ministrul Culturii, Daniel Barbu, a fost agresat în Centrul Vechi al Capitalei, unde mai mulți protestatari față de proiectul minier de la Roșia Montană nu l-au lăsat să plece cu mașina în care se afla decât după intervenția forțelor de ordine, iar luneta mașinii sale a fost spartă.

Din 1 septembrie, în Capitală și în mai multe orașe din țară, dar și peste hotare, au loc proteste ale celor care se opun proiectului de la Roșia Montană.

Manifestanții cer ca Parlamentul să respingă proiectul de lege care reglementează exploatarea minereurilor din perimetrul Roșia Montană și să interzică, prin lege, folosirea cianurilor în activitățile miniere din România, Guvernul să respingă, prin hotărâre, în regim de urgență, acordul de mediu, Roșia Montană să fie inclusă pe lista tentativă a României pentru includerea în patrimoniul UNESCO și demisia premierului Victor Ponta și a celor patru inițiatori ai proiectului de lege: miniștrii Dan Șova, Rovana Plumb, Daniel Barbu și directorul ANRM Gheorghe Duțu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Xi Jinping vizitează Franţa, Ungaria şi Serbia pe fondul disputei privind tarifele comerciale din UE
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
Absolut toți românii sunt obligați. Legea a intrat deja în vigoare. Trebuie să-ți cedezi locul
Daniel Pavel se pregătește de nuntă. Detalii legate de marele eveniment
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Urangutan văzut în premieră cum a folosit plante medicinale pentru a se trata