Toader: DESECRETIZAREA unui protocol din 2009 în 2018 e o profundă SFIDARE la adresa statului de drept. Evaluarea lui Lazăr NU reprezintă dovada unei PRESIUNI

Toader: DESECRETIZAREA unui protocol din 2009 în 2018 e o profundă SFIDARE la adresa statului de drept. Evaluarea lui Lazăr NU reprezintă dovada unei PRESIUNI
Publicat: 28/08/2018, 18:57
Actualizat: 19/11/2018, 23:23

Declarațiile ministrului Justiției vin pe fondul intenției de a clarifica anumite interpretări ale demersurilor sale de a declanșa procedura de evaluare a procurorului general, Augustin Lazăr, care au apărut în ultimele zile în spațiul public. „În mod rezonabil, nu se susține afirmația potrivit căreia evaluarea procurorului general poate fi considerată o formă de presiune exercitată în legătură cu soluționarea unor dosare referitoare la protestul din 10 august 2018, respectiv la dosarul Revoluței în condițiile în care acesta din urmă dosar trenează de foarte mult timp. Într-o astfel de logică, o atare evaluare devine imposibil de realizat deoarece în permanență se află și se va afla spre soluționare cu rezonanță socială”, a spus Tudorel Toader.

Pe de altă parte, ministrul Justiției a afirmat că apreciază „că reprezintă o profundă sfidare la adresa statului de drept și a cetățenilor faptul că în 2018 este desecretizat un protocol din 2009 care fusese abrogat, precum și faptul de a nu se face nicio referire la existența acestui din urmă protocol din 2016″, a declarat Tudorel Toader. În acest context, ministrul a reafirmat că „într-un stat de drept, protocoalele au caracter nefiresc”.

„Faptul trimiterii respectivului protocol la Minister, respectiv la CSM nu absolvă sub nicio formă pe semnatarii acetuia. Dovadă, sensul pe care l-am dat noi la Ministerul Justiției. Faptul că protocolul datat cu doi ani în urmă ni l-a trimis spre informare, ce puteam face cu el?”, se mai întreabă retoric Toader.

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat că dorește ca procurorul general Augustin Lazăr să clarifice de ce există două protocoale semnate în aceeași zi a anului 2016, însă cu conținut diferit, mai ales pentru că la Minister nu a ajuns această informație prin adresele oficiale.

„Am o nedumerire personală pe care mă voi strădui să o clarific, dacă nu o va clarifica procurorul general în funcție. A vorbit și dânsul în conferința de presă de ieri, am vorbit și eu în această documentare, de protocolul din decembrie 2016. Numai că în aceeași dată, 8 decembrie 2016, la Ministerul Public, PÎCCJ, apar două protocoale în aceeași zi, sub numere diferite, având conținuturi diferite, având și număr de articole diferite. În corespondența oficială de la parchet, se face referire la protocolul din dată, dar fără mențiunea faptului că sunt două protocoale din aceeași dată, cu numere și conținuturi diferite. Evident, ne vom clarifica, pentru că niciodată nu clarificăm toate aspectele puse în discuție. Le vom clarifica”, a mai spus Tudorel Toader.

Gilda Popa
Gilda Popa este licențiată în Drept și a urmat un master de psihologie organizațională la Facultatea de Psihologie - Universitatea București. A intrat în presă accidental, după ce a câștigat un concurs la un post local de televiziune din Constanța, citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase