Toate amendamentele la legea antifumat, respinse. Votul final, dat de deputați în plen

Toate amendamentele la legea antifumat, respinse. Votul final, dat de deputați în plen
Publicat: 04/10/2016, 13:28
Actualizat: 11/10/2016, 11:24
Deputații din comisiile de specialitate au discutat marți proiectul de lege privind stabilirea condițiilor pentru fabricarea, prezentarea și vânzarea produselor din tutun și a produselor conexe și de modificare a Legii nr.349/2002 pentru prevenirea și combaterea efectelor consumului produselor din tutun. Reglementarea rămâne în aceeași formă și urmează să fie dezbătută în plenul Camerei Deputaților, care este camera decizională. Amendamentele respinse au fost criticate și de ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu.
„Comisia de sănătate din Senat, repet, Comisia de sănătate din Senat a propus amendamente care permit în realitate să se fumeze în orice spațiu închis, singura condiție este ca respectivul spațiu să fie inscripționat, nu dedicat. Special trebuie să fie doar inscripționat cu destinația pentru fumat, acesta este un atentat la sănătatea tuturor cetățenilor, indiferent că sunt angajați sau angajatori, clienți sau personal de deservire, copii sau adulți”, a argumentat ministrul la o conferință organizată la Palatul Cotroceni.
Ministrul a făcut apel la Camera Deputaților, spunând că are încredere că forul decizional va corecta această greșeală și atrăgând atenția că relaxarea legii nu are cum să producă efecte pozitive din perspectiva sănătății publice.
„Legea se bucură de susținerea majorității populației din România, experiența țărilor europene, unde această măsură a fost introdusă arată că efectele economice nu sunt deloc insurmontabile și că efectele asupra sănătății publice sunt incomparabil mai mari. Nu este, de asemenea, nicidecum adevărat că am avea cea mai dură legislație antifumat, dar este adevărat că avem mare nevoie de acest cumul de măsuri, de restricții firești și de sprijin din partea statului și din partea societății. Avem o responsabilitate, în special față de tinerii și copiii României și trebuie să ne-o asumăm, altfel eu unul nu înțeleg care este menirea noastră în funcții de decizie”, a subliniat Voiculescu.
Săptămâna trecută,Comisia de Sănătate din Senat a respins inițiativa legislativă care prevedea redefinirea spațiului închis și înființarea cluburilor de fumători, printre inițiatorii proiectului regăsindu-se Cristiana Anghel și Daniel Fenechiu.
Raportul de respingere a fost votat de toți membrii Comisiei de Sănătate. Potrivit proiectului de lege, prin spațiu public închis se înțelege „orice spațiu accesbil publicului sau destinat utilizării colective, indiferent de forma de proprietate ori de dreptul de acces, care are acoperiș, plafon sau tavan și care este încadrat de pereți de jur împrejur, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent”.
Propunerea prevedea și faptul că fumătorii se pot constitui în asociații și cluburi de fumători, care pot amenaja spații destinate exclusiv fumatului și activităților associate fumatului.
Proiectul urmează să fie votat în plenul Senatului, în calitate de primă camera sesizată.
Cristiana Anghel: „Eu m-am săturat de niște doamne frustrate de viață”
Senatoarea Cristiana Anghel i-a caracterizat pe cei care se opun proiectului de lege pentru redefinirea spațiului închis unde este interzis fumatul drept „niște frustrați”, afirmând că interzicerea fumatului are efecte adverse.
„Eu m-am săturat de niște doamne frustrate de viață – au prea mulți bani și au înnebunit, nimeni nu le-a întrebat cum au făcut banii – care cred că poți să interzici la modul acesta fumatul. Sunt studii care spun foarte clar: în baruri nu se mai fumează, în schimb se consumă etnobotanice la greu, ori alea fac mult mai mult rău”, a declarat Cristiana Anghel, inițiatoare a proiectului de lege antifumat.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Primele & singurele imagini cu Mititelu Jr., după ce s-a intoxicat cu medicamente! E bine,...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Cât de sănătos este, de fapt, pateul vegetal! Ce aditivi conține și cât de periculos...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La ce viteză sar airbag-urile mașinii în caz de impact?
Vicepreşedintele Comisiei de Apărare: Rusia a urlat din toţi şoşocii în Parlamentul României
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
PRODUSELE INTERZISE definitiv. Ordinul final a fost dat chiar astăzi, 23 APRILIE
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Poluarea cu metan, acum mai ușor de observat ca niciodată din spațiu