TOPUL mondial al țărilor în funcție de reputație. Pe ce loc se află România

TOPUL mondial al țărilor în funcție de reputație. Pe ce loc se află România
Publicat: 14/08/2016, 10:27
Actualizat: 11/10/2016, 11:32

Pe măsură ce evenimentele violente puse pe seama terorismului cauzează deservicii turismului din Turcia, și în social media apar din ce în ce mai des imagini care reflectă acțiunile poliției din Statele Unite, violente și, uneori, lipsite de orice explicație, reputația unei țări nu a fost niciodată mai ușor de construit, dar și mai ușor de distrus.

Acestea sunt concluziile unui studiu în cadrul căruia oamenii de știință au analizat 70 de țări, luând în calcul toate aspectele care ar putea conta din punct de vedere internațional, pe un eșantion de 48.000 de oameni. Astfel, Suedia a fost evaluată pe primul loc, fiind încoronată țara cu cea mai bună reputație, lăsând în urmă câștigătoarea de anul trecut, pe Australia, iar Canada, sub conducerea premierului Justin Trudeau, a ajuns pe locul al doilea.

În timp ce nivelul ridicat de trai din Suedia și concediul parental de lungă durată i-au adus țării multe puncte în ceea ce privește recunoașterea globală, multe state au înregistrat scăderi semnificative în modul în care sunt percepute în afara granițelor lor.

Dintre toate cele 70 de țări analizate cea mai abruptă scădere a fost înregistrată de Turcia, iar motivele nu sunt greu de identificat: atentatele teroriste, lovitura de stat eșuată, atitudinea autoritaristă a președintelui Erdogan, dar și războiul din Siria sunt doar câteva dintre considerentele care au determinat declinul reputației Turciei. Leagănul Estului și Vestului, așa cum mai este ea numită, a pierdut șapte poziții în clasament față de 2015, iar guvernele multor state europene au avertizat că situația în teritoriu este instabilă, în urma loviturii de stat eșuate.

Următorul stat care a cunoscut o scădere rapidă în topul preferințelor cetățenilor din toată lumea este Arabia Saudită, a cărei campanie militară în Yemen și reprezentări media ostile femeilor s-ar putea să fi avut un rol important în scăderea de 4,7 puncte care s-a resimțit față de 2015. Aceasta a fost urmată îndeaproape de Belgia, într-un an în care resentimentele eurosceptice și-au făcut simțită prezența pe continent, iar pe următoarea poziție e Grecia, care continuă să se lupte să-și plătească datoriile. O surpriză în acest sens ar fi Germania, care față de anul trecut a pierdut 1,4 puncte, în ciuda statutului de stat puternic din punct de vedere economic și, în general, într-un progres permanent din punct de vedere social. Angela Merkel a pierdut și ea din popularitate, mai ales după atacurile din Köln și după alte violențe asupra civililor.

Marea Britanie a rămas pe loc, ocupând poziția 13 în clasament, la fel ca și anul trecut. Cea mai puternică economie a lumii, SUA, nu a fost prea bine privită și a rămas abia pe poziția 28, cu toate că se remarcă un progres, întrucât Statele Unite au devenit ceva mai populare la nivel mondial în timpul administrației Obama.

În ceea ce privește poziția Rusiei nu au fost resimțite schimbări majore, chiar dacă în ultimul an conflictul din Crimeea nu a mai fost atât de puternic în atenția mass-media. Astfel, țara rămâne destul de jos, aproape de coada clasamentului, umăr la umăr cu țările care sunt cel mai marcate de conflicte: Pakistan, Irak, Nigeria, Algeria și Iran. Vladimir Putin a fost și el, ca lider, criticat în repetate rânduri pentru politicile sale de susținere a regimului lui Bashar al Assad din Siria, dar și pentru afirmațiile depreciative la adresa comunității gay.

Nici România nu stă prea bine la capitolul reputație, pentru că dintre toate cele 70 de state evaluate, țara noastră s-a clasat abia pe locul 56, în urma unor țări precum Cuba, Guatemala, Honduras ori Egipt.

Lista țărilor cu cea mai proastă reputație:

1. Irak: acesta este statul care a fost considerat ca având cea mai proastă reputație, din toate cele 70 de țări evaluate. Invaziile multiple au determinat probleme majore de infrastructură în acest perimetru.

2. Iran: la mică distanță se găsește Iranul, fiind o țară percepută frecvent ca fiind condusă de un regim brutal care execută cei mai mulți cetățeni în raport cu numărul de locuitori din lume. Și libertatea presei este destul de limitată în acest stat.

3. Pakistan: incidentele teroriste și sărăcia au ținut Pakistanul destul de jos în acest clasament de multă vreme încoace.

4. Arabia Saudită: execuțiile destul de des întâlnite ale disidenților sau ale dependenților de droguri, la fel ca și „emblema” că este singura țară din lume care nu le permite femeilor să voteze în alegerile publice au făcut rău reputației internaționale a Arabiei Saudite.

5. Nigeria: se clasează de obicei în topul celor mai corupte țări din lume, cu o inegalitate între sexe extrem de accentuată și grupări extremiste precum Boko Haram care plănuiesc în mod constant atacuri violente.

6. Rusia: libertățile civile și extremismul de dreapta reprezintă o îngrijorare pentru cei din statele europene mai liberale. Președintele Putin este criticat în mod frecvent de liderii internaționali din cauza rolului său în conflictele din Ucraina și Siria.

7. Algeria: cea mai mare țară din Africa se confruntă cu serioase probleme socioeconomice și este notorie pentru corupție. Securitatea sa este amenințată de ISIS și de alte grupuri armate aflate la frontieră.

8. Angola: țara are o istorie de conflicte violente, după ce un război civil a început în 1975 și a durat, cu unele perioade de acalmie, până în 2002. Și prețul extrem de scăzut al petrolului a avut o influență asupra economiei producătorului african.

9. Nicaragua: s-a confruntat deseori cu acuzații potrivit cărora relațiile extrem de strânse dintre corporații, armată și guvern au transformat democrația din acest stat în dictatură.

10. Kazakhstan: poluarea și radiațiile emanate de zonele în care se realizează teste nucleare au făcut din Kazakhstan o țară destul de prost vzută pe mapamond.

Țările cu cea mai bună reputație

1. Suedia: țara în care cetățenii plătesc taxe la niveluri destul de ridicate se bucură, în ciuda acestui fapt, de mare încredere din partea cetățenilor ei, un guvern de reprezentare proporțională și 16 luni concediu parental pe care mama și tatăl îl împart între cei doi, acesta fiind și plătit cu 80% din salariu în primele 390 de zile, acest lucru fiind și un indiciu al economiei sale stabile.

2. Canada: calitatea vieții este ridicată aici, arată percepțiile internaționale, iar cetățenii trăiesc mai mult decât vecinii lor americani și au o viziune deschisă asupra drepturilor comunității LGBT.

3. Elveția: este considerat mediul perfect pentru investiții, unde corupția nu își face foarte mult simțită prezența, o țară organizată, frumoasă și independentă. 4

4. Australia: vremea călduroasă, alături de standardele înalte de viață din Sydeny, Melbourne și mai ales Canberra, i-au adus Australiei un loc în top cinci state cu cea mai bună reputație din lume. Se remarcă, totuși, o involuție față de anul trecut, atunci când Australia s-a clasat în fruntea listei.

5. Norvegia: statul activităților în aer liber, mai ales a alpinismului și a sporturilor de iarnă, dar și al politicilor de perspectivă referitoare la egalitatea de gen și drepturile refugiaților, Norvegia a ajuns să fie plasată într-o lumină favorabilă în fața vecinilor săi.

6. Finlanda: nu mai este un secret pentru nimeni că sistemul educațional finlandez este considerat unul dintre cele mai eficiente de pe planetă – încercarea de noi idei, autonomia elevilor și profesorilor și remunerația foarte bună sunt doar câteva elemente. În același timp, femeile alcătuiesc mai mult de 40% din guvernul național, adică una dintre cele mai mari proporții de pe mapamond.

7. Noua Zeelandă: nivelul scăzut al corupției și o cultură națională prietenoasă fac din această țară una foarte apreciată peste hotare.

8. Danemarca: serviciile publice solide sunt susținute și de afacerile de familie mici și mijlocii, iar guvernul are reprezentare proporțională, un lucru foarte apreciat de cetățenii lumii.

9. Irlanda: cultura națională este extrem de primitoare, mentalitatea – proeuropeană și votul recent în favoarea legalizării căsătoriilor gay i-au impresionat pe mulți dintre vecinii Irlandei.

10. Olanda: renumită pentru politicile în materie de consumul drogurilor, statutul muncitorilor sexuali și egalitate de gen. Amsterdam rămâne una dintre destinațiile favorite ale turiștilor din întreaga lume.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie din Peru a stat 43 de zile cu un cui în gât fără...
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
„Riscul terifiant al unui Al Treilea Război Mondial se apropie”. Peter Szijjarto face un apel...
Cât mai are de trăit Kate Middleton, de fapt, după ce a fost diagnosticată cu...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Se jucau "urşii şi vânătorii" cu profesorul de geografie. Reacția directorului Liceului Tehnologic dn Bacău, după...
Andreea ar fi presimțit ce urma să i se întâmple la Timișoara?! Incredibil ce a...
Un nou proiect pentru Vero Căliman după ce a părăsit Gașca Zurli: ,,Voi face naveta...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
NASA a creat anvelopa indestructibilă, fără aer - VIDEO
UE cere ca Facebook şi TikTok să identifice şi să eticheteze falsurile generate cu AI,...
Ceva CIUDAT se întâmplă cu copacii din toată lumea! Primii care au observat
Decizie finală în România. Legea intră în vigoare din 1 iunie. Ciolacu: Așa e corect
Harry, gata să se împace cu William. E dispus să facă orice
A crezut că salvează un pui de arici, dar mare i-a fost surpriza când a...
Cum va fi înmormântată Andreea, studenta la Medicină ucisă la Timișoara! Detaliul neașteptat la care...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Otrava din farfuria românilor. Cum se îngălbenesc puii ca sa arate ca și când ar...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Test de cultură generală. Care e cea mai rapidă limbă?