Torționarul Vișinescu, la Parchetul General. „Vă pare rău de ce-ați făcut?” – „Nu, nici vorbă!”

Torționarul Vișinescu, la Parchetul General. „Vă pare rău de ce-ați făcut? - „Nu, nici vorbă!
Publicat: 14/01/2014, 12:39
Actualizat: 30/04/2015, 05:33

Fostul comandant al penitenciarului Râmnicu Sărat, Alexandru Vișinescu, a fost audiat pentru a treia oară de procurorii Parchetului General. În noiembrie 2013, Institutul pentru Cercetarea Crimelor Comunismului a identificat încă șapte deținuți care au decedat în închisoarea de la Râmnicu Sărat care a fost condusă de torționarul Vișinescu. În total, acestuia i se impută moartea a 12 deținuți politici printre care și Ion Mihalache. Vișinescu este acuzat de genocid. Întrebat, la ieșirea de la audieri dacă îi pare rău de ceea ce a făcut, Vișinescu a răspuns: „Nu, nici vorbă!”

UPDATE:La ieșirea din sediul Parchetului, întrebat dacă regretă ceva din ceea ce a făcut sau moartea acelor deținuți, Vișinescu a răspuns: „Nici vorbă”.Întrebat dacă este pregătit pentru o eventuală trimitere în judecată și pentru un proces bazat pe aceste acuzații, Vișinescu a răspuns afirmativ, fără a face alte comentarii.

Avocatul Dan Petre a declarat că Alexandru Vișinescu a dat „o declarație dictată”, pe care doar a semnat-o, și în care și-a menținut poziția de om nevinovat.

„Le-a arătat procurorilor că a fost comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat și că a executat ordinele Direcției Generale a Penitenciarelor, nu a fost sancționat, nu a fost evidențiat, a avut o activitate normală, nu a dat dovadă de exces de zel. Este conștient că au fost niște timpuri și perioade urâte în care oamenii erau luați de acasă seara și nu știau dacă mai trăiesc până a doua zi dimineața, erau condiții grele, iar el nu a contribuit cu nimic la înrăutățirea situației vreunui deținut. Îi pare rău doar că au existat acele timpuri, el nu a făcut nimic”, a spus avocatul.

Întrebat ce a spus Vișinescu despre decesul mai multor deținuți, avocatul a spus că a susținut că toate „au fost decese din cauze naturale”. (SURSA: Mediafax.ro)

Pe 3 septembrie 2013, procurorii Secției de urmărire penală și criminalistică au început urmărirea penală a lui Alexandru Vișinescu pentru genocid, „constând în aceea că în perioada 1956-1963, în calitate de comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat, a supus colectivitatea reprezentată de deținuții politici încarcerați în Penitenciarul Râmnicu Sărat la condiții de existență sau tratament de natură să ducă la distrugerea fizică a acestora, prin acțiuni ce depășesc cadrul legal (lipsa medicamentelor și a îngrijirii medicale refuzul de a acorda asistență adecvată, netratarea bolnavilor, refuzul de transfer către spitalele penitenciar, degradarea stării de sănătate a condamnaților prin lipsa hranei, lipsa încălzirii, pedepsele aplicate discreționar și abuziv deținuților, condiții de detenție inumane, rele tratamente, bătaia și alte violențe, ignorarea adreselor și sesizărilor formulate de către deținuți)”.

Gândul, în parteneriat cu Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc, a publicat, în cadrul unui proiect media în premieră pentru România, profilul complet al torționarului Alexandru Vișinescu. Printre victimele care i se impută lui Vișinescu este și fostul lider țărănist Ion Mihalache, care a decedat la Râmnicu Sărat în urma torturilor aplicate de fostul comandant, acum un pensionar fericit și liniștit.

Alexandru Vișinescu a fost comandant al Penintenciarului Râmnicu Sărat din anul 1956 și până la desființarea închisorii, în 1963, fiind și ultimul comandant al închisorii în care a sfârșit, în urma torturilor, Ion Mihalache.

„Faptele lui Alexandru Vișinescu pot fi încadrate în infracțiunea de omor deosebit de grav, săvârșit prin cruzimi și asupra mai multor persoane, prevăzută de art. 176 alin. 1 lit. a și b din Codul Penal Român”, se arată în sesizarea penală înaintată de IICCMER către Parchetul General.

Cu toate că au trecut 50 de ani de la faptele de care este acuzat Vișinescu, juriștii IICCMER susțin că termenul de prescripție al infracțiunilor nu poate fi luat în considerare. Potrivit sesizării, autoritățile comuniste au împiedicat cercetarea și trimiterea în judecată a torționarilor precum Alexandru Vișinescu, astfel că, din punct de vedere legal, el încă poate fi tras la răspundere.

Mărturiile despre torturarea deținuților politici de la Râmnicu Sărat au fost făcute publice de către câțiva dintre supraviețuitorii acestei închisori. Alexandru Vișinescu este acuzat de asasinarea lui Ion Mihalache. Ion-Ovidiu Borcea, lider al PNȚ și deținut politic la Râmnicu Sărat, l-a acuzat public pe Vișinescu de moartea lui Mihalache. Într-un interviu consemnat de Cicerone Ionițoiu, Ion-Ovidiu Borcea spune cu subiect și predicat că fostul comandat al penitenciarului este vinovat de moartea dizidentului Mihalache.

Condițiile inumane de la Râmnicu Sărat au fost povestite în detaliu de către Ion Diaconescu, unul dintre ultimii seniori ai PNȚ, stins din viață în 2011. Într-un interviu acordat lui Cosmin Budeancă, cercetător în cadrul IICCMER, Ion Diaconescu a rezumat astfel condițiile de detenție de la Râmnicu Sărat: „Bătăi și terorizări fizice, care – la fel frigul și foamea – au fost generale. Bătăile erau pe categorii, pă… și nu permanente, să-nțelege. Apoi, izolarea. Izolarea fantastică – să trăiești ca-ntr-un mormânt. Și mai a fost și promiscuitatea, care… mă rog, este reprezentată prin acele tinete care stăteau în mijlocul celulelor și-așa mai departe”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ireal ce a putut păți o tânără de 21 de ani, după ce a băut...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Îndrăgostit de România, un italian a decis să pună aici bazele unei afaceri de familie:...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Copil de șase ani din Gorj, vândut în Germania pentru 8.000 de lei. Ce se...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Este OBLIGATORIU în România. Sistemul se aplică în toată țara
Violeta Bănică dă din casă. Ce spune despre Adrian Brâncoveanu, iubitul mamei ei
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”