Toți cetățenii ar trebui să știe! Cât ar putea costa noul buletin electronic / Giulescu: Ne îndreptăm spre limita minimă din Uniunea Europeană

Toți cetățenii ar trebui să știe! Cât ar putea costa noul buletin electronic / Giulescu: Ne îndreptăm spre limita minimă din Uniunea Europeană
Publicat: 17/01/2020, 14:37

„În ceea ce privește costurile, la acest moment sunt necesare niște dezvoltări tehnice. Proiectul de ordonanță supus transparenței decizionale face tocmai acest lucru – permite MAI să elaboreze un caiet de sarcini, să inițieze procedurile de achiziție publică. La finalul acestor proceduri, la finalul implementării, vom avea și costurile totale”, a declarat, în cadrul unei conferințe de presă, Cătălin Giulescu, directorul Direcției pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date (DEPABD).

În prezent, sunt 17 state membre ale Uniunii Europene care emit un astfel tip de document electronic.

„Este emis cu costuri care variază între 15 și 40 de euro. România nu poate să depășească o astfel de limită. Ne îndreptăm către limita minimă”, mai explică Giulescu.

MAI a lansat în dezbatere publică un proiect ce vizează implementarea carților electronice de identitate, acestea urmând să conțină date precum un certificat digital pentru semnătură electronică, datele biometrice ale titularului, constând în imaginea facială și impresiunile papilare a două degete.

Buletinul va avea dimensiunile unui card bancar.

Românii nu vor mai putea ieși din țară fără cartea identitate cu cip, începând de anul viitor

Marcel Vela a precizat că prin noile buletine electronice vor fi eliminate „celebrele cozi de la ghișeele” instituțiilor publice și vor simplifica modul în care românii vor călători în spațiul Uniunii Europene. În 2021, fără noile documente nu se va mai putea călători în afara țării.

„România este obligată să emită documente documente electronice de identitate, începând din luna august a anului viitor. Există un regulament european, publicat în luna iulie 2019, la care trebuie să aliniem și legislația noastra națională. Asta înseamnă că trebuie să parcurgem rapid toate procedurile legislative și tehnice. Cartea electronică de identitate va simplifica modul în care cetățenii români vor putea circula în afara României, în spațiul UE. Se crează posibilitatea cetățenilor români, cu domiciliul în străinătate de a obține o carte electronică de identitate, fără a mai fi necesară stabilirea domiciliului în România”, a anunțat ministrul de Interne, Marcel Vela.

Documentele electronice de identificare aduce elemente suplimentare de securitate și cu garanții că persoana care prezintă documentul este, de fapt, titularul acestuia. Producerea noilor acte de identitate se va realiza centralizat de către Compania Națională Imprimeria Națională.

„Cărțile electronice de identitate vor simplifica mult relația cetățenilor români, atât cu autoritățile naționale, cât și cu cele din alte state. Prin intermediul cărții electronice de identitate, cetățenii vor putea să interacționeze cu autoritățile administrației publice, putând solicita prestarea de servicii, indiferent, de locul unde se află. Adică vor fi eliminate celebrele cozi de la ghișeele din zona Ministerului Afacerilor Interne, cât și din alte zone ale administrației publice”, a mai explicat Vela.

Cartea electronică de identitate va asigura funcționalitatea de card de sănătate, prin înscrierea în cip a unui certificat digital, care va fi emis de către Ministerul Afacerilor Interne și care va permite titularului, să se autentifice în platforma informatică de asigurări de sănătate.

„Se crează posibilitatea de a opta pentru eliberarea unei cărți de identitate simple, așa cum este și în prezent, pentru cei care nu doresc, din orice motiv, o carte electronică. Această carte de identitate simplă nu va conține un cip, ori date electronice dar va prezența un grad ridicat de securitate. Dar aș dori să atenționez că acest tip de carte fără cip nu va putea fi folosit începând cu anul viitor, pentru a ieși din țară”, mai precizează sursa citată.

Concret, începând cu 3 august 2021, cetățeanul român va putea călători în UE doar în baza noilor documente de identitate emise pe noul format sau în baza unui buletin emis până la data de 2 august 2021. Adică cele care sunt emise vor putea fi utilizate până la expirarea lor.

Pașaportul va putea fi folosit în continuare pentru călătorii.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
GALERIE FOTO „Am 61 de ani, dar am corpul unui bărbat de 38”. Dave explică...
Ce salariu primește un angajat la 'împinge tava' în Mamaia, acum, în 2024. Are o...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Mișcarea strategică a lui Putin în Marea Neagră. Fotografii din satelit arată unde și-au mutat...
Anunțul făcut de Lavinia Pîrva după 7 ani de mariaj cu Ștefan Bănică Jr.: ”Întotdeauna...
Vedeta celebră, diagnosticată cu CANCER la sân. A suferit 4 operații în doar 10 luni
Afacerea cu care investitorii arabi ar putea da lovitura în România. Şeicii vor să facă...
Ireal ce au găsit medicii din Botoșani în burta ei: E URIAȘĂ!
Ce a făcut Mădălin Paul Păduran cu câteva ore înainte de accident! Dezvăluirile făcute de...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
Ceva CIUDAT se întâmplă cu SATELIȚII lui ELON MUSK! De ce NU trebuie lăsați să...
Devine obligatoriu prin lege în România. Îți confiscă toți banii. Se aplică din 1 octombrie
Soluția eficientă pentru a elimina buruienile. Rezultate în doar 24 de ore, fără chimicale
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Adio, doamnă! Vestea morții ei a picat ca un trăsnet
Gabriela Cristea, despre sacrificiile prin care a trecut pentru a ajunge un antreprenor de succes:...
"A scos o canistră şi a turnat pe el". Cine este bărbatul care și-a dat...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Chiar și șefii se tem că Inteligența Artificială le va lua locul de muncă!