Traian Băsescu: Două instituții UE s-au prăbușit. „Eu, ca cetățean european, vreau să știu de ce nu au funcționat”

Traian Băsescu: Două instituții UE s-au prăbușit. „Eu, ca cetățean european, vreau să știu de ce nu au funcționat
Publicat: 05/09/2015, 16:45
Actualizat: 05/09/2015, 17:11

Fostul președinte al României a fost prezent, sâmbătă, la Școala de Vară a PMP, care are loc în stațiunea Mamaia, unde a ținut un discurs în fața tinerilor, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Traian Băsescu s-a referit și la criza refugiaților, spunând că în acest caz s-au prăbușit două instituții europene, Acordul de la Dublin și Spațiul Schengen.

„Când am ajuns în situația în care constatăm că s-au prăbușit instituțiile europene, instituții europene s-au prăbușit, înțelegeți, asta se întâmplă acum, sunt două instituții care s-au prăbușit: Acordul de la Dublin și Spațiul Schengen. Politicienii sunt tentați să ascundă prăbușirea instituțiilor sub umanitarism. Dar eu, ca cetățean european, vreau să știu de ce nu au funcționat instituțiile. Acordul de la Dublin, care obligă statele membre ca, atunci când au persoane ilegal intrate pe teritoriul lor, să le trimită în punctul pe unde au intrat în Uniunea Europeană, acest Acord de la Dublin nu mai funcționează. Securitatea Spațiului Schengen – păi, România nu a fost bună, iar Spațiul Schengen se demonstrează a fi o strecurătoare, intră cine pe unde vrea și cum vrea și cât vrea”, a declarat Traian Băsescu.

El susține că refugiații ajung în Uniunea Europeană prin Spania, Italia și Grecia, țări care au probleme de mai mulți ani în a aplica legislația UE.

„Este o variantă pentru refugiați, din Maroc prin Spania și nu e de azi, nici de ieri. O altă variantă este din Libia în Italia, traseul marocan include tot Magrebul. Traseul libian include Africa până în centrul Africii. Au traseu Siria-Turcia-Grecia. (…) Și în ultima vreme au apărut tentative tot mai multe și dinspre Turcia pe Marea Neagră către România, dar în România reușim să-i oprim. Cei care îndeplinesc condițiile să primească azil, primesc azil, cei care nu le îndeplinesc sunt trimiși înapoi. Deci, cele trei state sunt toate membre Schengen, Spania, Italia, Grecia. Cele trei state au probleme de ani de zile în a nu reuși să aplice legislația Uniunii Europene. Anul acesta constatăm că s-au prăbușit doi piloni care protejau Uniunea Europeană de o migrație necontrolată, Acordul de la Dublin și capacitatea Spațiului Schengen de a-și îndeplini misiunea, protejarea frontierelor exterioare ale Uniunii”, a afirmat Băsescu.

El a spus că ar dori să știe care este planul Uniunii Europene în privința refugiaților pentru ca această situație să nu se mai repete.

„Anul ăsta ați vrea voi să primesc o mie sau șapte mii de refugiați. Care este planul Uniunii Europene ca la anul să nu îmi mai dați șapte mii? Care este planul Uniunii Europene ca peste doi ani să nu îmi mai dați șapte mii sau 30.000? Pentru că în momentul de față politicienii europeni nu fac nimic altceva decât, în mod demagogic, să plângă de mila refugiaților. Și eu plâng. Problema este eu, cetățean european, vreau să știu ce fac cei care plâng de mila refugiaților pentru ca acest proces să fie stopat la anul. Cât timp vom împărți milioane de oameni de altă religie decât noi? Câți ani? Care este planul Uniunii Europene ca la anul să nu mai avem acest flux?”, a conchis Traian Băsescu.

Traian Băsescu nu este la prima critică la adresa instituțiilor europene. De la amplificarea crizei refugiaților, fostul șef de stat a avut mai multe ieșiri publice prin care a acuzat „nesăbuința” UE și a spus că România nu ar trebui să accepte primirea refugiaților, pentru că nu are capacitatea integrării acestora și pentru că „nu este pregătită pentru un salt în riscurile de securitate”.

Vineri seara, la B1Tv, Traian Băsescu declara că valul de refugiați reprezintă al doilea risc ca magnitudine după al doilea Război Mondial și că „nu există serviciu secret în lume care să poată garanta că un procent din miile de oameni care vin din Africa, Irak, Orientul Mijlociu și Afganistan nu sunt finanțați de Statul Islamic”.

României i-ar reveni să primească 6.937 de refugiați, conform cotei sale de 3,7%, potrivit unui plan care ar fi fost întocmit de lideri europeni în vederea distribuirii a 160.000 de refugiați pe continent, scria site-ul tabloidului britanic Daily Mail joi, invocând un document „divulgat” în presă.

Premierul Victor Ponta declara, joi, la România TV, cu privire la articolul din ziarul britanic Daily Mail, potrivit căruia România ar urma să preia 7.000 de imigranți, că nu există la Guvern niciun document oficial cu privire la această cifră.

Întrebat despre articolul jurnaliștilor britanici, care vorbeau despre un plan potrivit căruia România urmează să preia 7.000 de imigranți, peste numărul de 1.785 deja convenit, Victor Ponta a infirmat informațiile: „Asta a apărut într-un ziar din Marea Britanie. Nu există la Guvernul României niciun fel de document referitor la această cifră”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Florin Piersic este în pericol și trebuie dus de urgență la Viena! Scandal uriaș generat...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Roxana i-a șocat pe toți de 1 mai! A ajuns să fie cea mai tunată,...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Craterul din Slănic se mărește: a înghițit un stâlp și a dus la noi evacuări....
Ies la lumină noi detalii în cazul morții lui Diego Maradona. Ce s-a descoperit după...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Marele GENIU al muzicii, îngropat FĂRĂ INIMĂ! S-a aflat abia acum
Interdicția intră în vigoare pe 3 Mai. Devine ilegal în România de vineri
Cât de grav este Florin Piersic. Medicii au spus adevărul
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
A început deszăpezirea pe Transfăgărășan! Când ar putea fi permisă circulația?