Traian Berbeceanu, urmărit pentru noi infracțiuni. Reacția fostului șef al BCCO Alba Iulia

Traian Berbeceanu, urmărit pentru noi infracțiuni. Reacția fostului șef al BCCO Alba Iulia
Publicat: 16/05/2014, 12:42
Actualizat: 29/07/2014, 17:22

Procurorii DIICOT au declanșat urmărirea penală în cazul fostului șef de la Brigada de Combatere a Criminalității Organizate (BCCO) Alba-Iulia Traian Berbeceanu, pentru patru noi fapte, printre care sunt infracțiunile de luare de mită în legătură directă cu o faptă de crimă organizată și spălare de bani, au declarat vineri, pentru MEDIAFAX, surse judiciare.

UPDATE 12:30 Fostul șef al BCCO Alba Iulia a declarat, la ieșirea de la DIICOT, că este acuzat, între altele, că a luat mită o mașină, susținând că nu este vorba despre așa ceva, întrucât pentru acel autoturism a dat la schimb o altă mașină și a plătit o diferență de bani.

„Mașina era de vânzare, am luat-o printr-un intermediar care se ocupa cu așa ceva, eu am plătit la prețul pieței și ulterior, când am vândut-o, am vândut-o tot așa. Am vândut-o prin site-ul Autovit, a stat trei luni de zile pusă pe site la vânzare și am vândut-o cu mare greutate”, a spus Traian Berbeceanu.

El nu a dorit să comenteze celelalte acuzații care i-au fost aduse de procurori și nici situația în care se află în prezent, respectiv cu un dosar penal care îl vizează și un alt dosar în care sunt vizați anchetatorii săi.

Berbeceanu a arătat că nu a dat declarații în fața anchetatorilor.

Traian Berbeceanu a declarat, la intrarea în sediul DIICOT, că nu știe pentru ce a fost chemat și a precizat că astăzi este ziua lui.

Dosarul lui Traian Berbeceanu a fost preluat de structura centrală a DIICOT, de la DIICOT Alba.

Traian Berbeceanu a stat în arest din 24 octombrie până în 26 noiembrie 2013, fiind acuzat că a sprijinit o grupare suspectată de evaziune fiscală cu produse petroliere, cu un prejudiciu de peste 3,5 milioane de lei. În același dosar au fost cercetați soții Titus Biriescu și Ramona Biriescu, considerați liderii grupării infracționale specializate în comerț ilegal cu petrol, arestați de asemenea pe 24 octombrie 2013.

Procurorii care au instrumentat dosarul arătau că soții Titus Gabriel și Anișoara Ramona Biriescu au „sponsorizat” BCCO Alba Iulia, prin intermediul comisarului Traian Berbeceanu. Din documentele anchetatorilor reieșea că cei doi soți au sponsorizat indirect, prin comisarul Traian Berbeceanu, cu calculatoare și alte bunuri sau servicii, BCCO Alba Iulia și Inspectoratul Școlar Hunedoara, unde lucrează soția comisarului.

Procurorii arătau că Traian Berbeceanu i-ar fi ajutat pe membrii grupării, dându-le informații despre investigațiile DIICOT sau despre stadiul unor dosare care aveau ca obiect comiterea unor infracțiuni economice de către membrii acestei grupări. Berbeceanu i-ar fi anunțat și despre percheziții și audieri de martori și le-ar fi spus cum pot evita probarea activităților infracționale, atenționându-i cu privire la evitarea utilizării comunicărilor prin telefon.

DNA informa, în 19 martie, că șeful DIICOT Alba, Ioan Mureșan, Alin Muntean, ofițer de poliție judiciară în cadrul BCCO Alba, și Nicolaie Cean, fost procuror DIICOT, în prezent procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba, sunt urmăriți penal pentru abuz în serviciu, respectiv complicitate la această infracțiune, în legătură cu instrumentarea dosarului Berbeceanu, în care acesta ar fi fost reținut fără probe.

Dosarul lui Traian Berbeceanu ar fi fost fabricat după ce acesta ar fi refuzat solicitarea lui Ioan Mureșan de a-l numi șef de serviciu pe ofițerul Alin Muntean, reieșea din ordonanța DNA privind urmărirea penală a șefului DIICOT Alba, a lui Muntean și a unui procuror de la Parchetul Tribunalului Alba.

Șeful DIICOT Alba, Ioan Mureșan, urmărit penal în legătură cu instrumentarea dosarului lui Berbeceanu, pentru abuz în serviciu asimilat infracțiunilor de corupție, represiune nedreaptă și fals intelectual, se află, din 5 mai, sub control judiciar.

Potrivit DNA, la sfârșitul lunii aprilie 2014, după ce i-a fost adusă la cunoștință învinuirea, Ioan Mureșan i-a prezentat unui martor audiat în aceeași cauză penală o declarație a unei alte persoane, pe care o obținuse de la apărătorii săi. Cu aceeași ocazie, Mureșan i-a precizat că acesta își schimbase declarația și în cuprinsul ei făcea diferite referiri la persoana martorului.

Măsura controlului judiciar a fost dispusă, în 5 mai, și în cazul lui Nicolaie Cean – fost procuror DIICOT, în prezent procuror al Parchetului Tribunalului Alba, urmărit penal în același dosar.

Potrivit DNA, în cauză există date și probe din care rezultă indicii rezonabile potrivit cărora Mureșan, procuror șef al DIICOT Alba, și-a îndeplinit în mod necorespunzător atribuțiile de serviciu într-un dosar al instituției, prin faptul că a dispus, prin ordonanța din 21.10.2013, începerea urmăririi penale și reținerea pe o perioadă de 24 de ore a lui Traian Berbeceanu, șef al BCCO Alba, pentru mai multe infracțiuni, în absența existenței la dosar a unor probe sau indicii temeinice privind săvârșirea faptelor.

Mureșan este acuzat și că a folosit declarații obținute în urma unor favoruri acordate persoanelor audiate (anchetate în alte cauze), prin acceptarea ca martori a unor persoane aflate în relații de adversitate cu Berbeceanu, prin întrebuințarea de promisiuni nelegale sau de amenințări față de alte persoane cercetate în cauză, pentru a le determina să dea declarații împotriva lui Berbeceanu, prin valorificarea unor documente fără relevanță probatorie, aducând astfel o gravă vătămare drepturilor și intereselor legale ale acestuia, se mai arată în comunicat.

Nicolaie Cean ar fi fost complice la infracțiunile lui Mureșan și Muntean, prin: punerea la dispoziția procurorului anchetator a unor martori părtinitori, dispuși să dea declarații împotriva persoanei cercetate; transmiterea către persoane ce urmau a fi audiate a promisiunii că, dacă vor accepta să facă afirmații în sensul inculpării lui Berbeceanu, nu vor mai avea probleme în anumite dosare; manipularea anumitor martori prin furnizarea, către aceștia, anterior audierii lor, a unor informații nereale, pe care aceștia, întrebați fiind, să le expună procurorului anchetator.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
ORDINUL s-a dat deja de la primărie. Se întâmplă în FIECARE NOAPTE, începând cu ora...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
O femeie din India a inhalat un ac decorativ care i-a ajuns în plămâni