Transportatorii protestează în Piața Victoriei. Ce nemulţumiri au aceștia

Publicat: 29/09/2021, 10:45

Transportatorii protestează, miercuri, între orele 6:00 – 16:00, în Piața Victoriei din București, solicitând reîncadrarea diurnei ca venit salarial, dar şi faţă de impunerea carantinării şoferilor profesionişti şi de criza de pe piaţa RCA.

Potrivit COTAR, principalele probleme pe care trebuie să le rezolve Guvernul și Parlamentul României, pentru a salva Transporturile, sunt: eliminarea impozitării diurnelor retroactiv, pe ultimii 5 ani; despăgubirile care nu li s-au plătit miilor de șoferi care au ajuns în service-urile auto, în ultimul an, și stoparea creșterii nejustificate a prețurilor pentru polițele RCA.

„Acum 5 ani, fostul premier al României de la acea vreme, Victor Ponta, a dat amnistie fiscală pentru a rezolva aceeași problemă a diurnelor, tocmai pentru că era o scăpare din Codul Fiscal, dar nu s-a modificat nimic în legislație, iar astăzi avem din nou aceeași problemă. La începutul lunii august, toate organizațiile și asociațiile transportatorilor rutieri au cerut eliminarea acestei aberații fiscale care va avea ca rezultat eliminarea firmelor românești de transport de pe piața internă și internațională, dar politicienii au avut treburi mai importante de rezolvat, cu lupte interne din coaliția de guvernare și din interiorul partidelor. Îi invităm acum, după ce și-au rezolvat o parte din problemele interne, să ia decizii și pentru a stabiliza economia României”, se arată într-un comunicat transmis de Confederația Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România (COTAR).

„Tarifele RCA au explodat. Treziți-vă și luați măsuri”

„Domnule Chirițoiu, ați mai obținut un mandat, v-ați văzut visul împlinit, dar ce fac azi asiguratorii în piață nu vedeți? Ce legatură are falimemtul City Insurance cu dublarea prețurilor polițelor RCA de către toți asiguratorii, în numai o săptămână? Aveți o plăcere deosebită de a ne vedea protestând în stradă, ca să ne acuzați de „boicot”? Nu e mai bine să vă faceți treaba și să observați ce a văzut toată lumea, respectiv faptul că este o majorare concertată a tuturor asiguratorilor din piață? Unii au anunțat acum 60 de zile dublarea tarifelor, altii acum. Cert este că tarifele RCA au explodat și nu numai la transportatori, ci la toți cei peste 8,5 de milioane de asigurați. Treziți-vă și luați măsuri! Plafonați tarifele! În caz contrar, vom porni protestele în toată țara”, a declarat Vasile Ștefănescu, președinte COTAR.

România este singurul stat european care impozitează diurna, în timp ce state din Europa de Est, precum Polonia, Lituania sau Ungaria, adoptă în mod constant măsuri de protecţie a transportatorilor proprii. Efectele acestei decizii fiscale sunt devastatoare, cu atât mai mult cu cât taxarea se face retroactiv, penalităţile fiind imposibil de plătit de vreo firmă.

Totodată, Guvernul impune plasarea în carantină a şoferilor profesionişti care revin din ţări roşii şi galbene din punct de vedere al gradului de risc de contaminare cu COVID-19 dacă nu sunt vaccinaţi sau nu avut COVID-19 în ultimele 3 luni. Această constrângere stabilită de guvern este unică în Europa şi perturbă grav activitatea de transport rutier.

Şoferii profesionişti sunt exceptaţi de la măsura carantinei în toate ţările, cu scopul de a menţine lanţurile de aprovizionare cu marfă, aşa cum de altfel recomandă şi Comisia Europeană, care a creat în acest sens “culoare verzi” şi a indicat clar exceptarea de la carantinare a şoferilor profesionişti.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ministrul Muncii a anunțat datele exacte la care vor fi virate pensiile pe luna mai
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
Céline Dion, de nerecunoscut din cauza BOLII! S-a transformat total în ultima perioadă. Boala teribilă...
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul...
Ramona s-a aruncat de la etaj după ce a născut! Dezvăluiri! "Dumnezeu s-o ierte"
Angajații români vor beneficia de trei noi tipuri de vouchere: Simona Bucura Oprescu „România e...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
S-a terminat pentru ILIESCU. S-a decis oficial azi, 26 aprilie. Breaking News
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cătălin Dobrescu ar fi vrut luni la rând să se împace cu Oana Radu: "După...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Test de cultură generală. Cum rămâne aprinsă torța Olimpică?