Trei militari Invictus au primit de 1 Decembrie titlul de cetățeni de onoare ai Capitalei

Redactor:
Nicolae Oprea
Trei militari Invictus au primit de 1 Decembrie titlul de cetățeni de onoare ai Capitalei
Detalii pe Gândul.

Plutonierul major în retragere Dan Daniel Porumb, încadrat în gradul I de invaliditate – rănit în Irak, colonelul în retragere Dorin Petruț, încadrat în gradul II de invaliditate, rănit tot în Irak și caporalui clasa a III-a Eugen-Valentin Pătru Stancu, gradul II de invaliditate, rănit în Afganistan, au primit, vineri, titlul de cetățean de onoare al Capitalei, într-o ceremonie care a avut loc la Primăria Capitalei.

„Sunt nepoată de veteran de război, pentru mine a fi o româncă adevărată este crezul meu. Îmi cresc cei trei băieți în acest spirit, mă întreabă de ce nu se mai face armată obligatorie și le spun că poate va veni și acea vreme când să mergem în armată cu gândul la țară, la România, la glie „, a declarat, vineri, Gabriela Firea.

Dorin Petruț, născut în anul 1963, este eroul care, în timpul acțiunilor din Irak, în 11 septembrie 2007, într-un atac indirect al insurgenților cu proiectile reactive nedirijate asupra Victory Base Complex Bagdad, a salvat viața colegului său, un colonel britanic, protejându-l cu propriul corp, cu prețul unor răni grave, fiind în pericol să-și piardă un picior. Pentru sacrificiul său, acesta a fost decorat cu Medalia „Non Article 5 NATO” și i s-a conferit Ordinul Național „Serviciul Credincios” în gradul de„Comandor” pentru militari cu însemn de război, Emblema de Onoare a Armatei Române și Emblema de Merit „În slujba păcii” clasa I.

De asemenea, tot în 2007, Daniel Porumb, care a împlinit 37 de ani anul acesta, se afla în misiune în Irak și, pe timpul executării unei misiuni de patrulare, transportorul amfibiu blindat în care se afla cu mai mulți camarazi a fost implicat într-un incident în urma căruia au fost răniți alți trei militari. Acesta, care de 10 ani își petrece viața într-un scaun cu rotile, a fost decorat cu Emblema de Onoare a Armatei Române, cu distincția „Eroism, devotament și demnitate”.

Eugen-Valentin Pătru, născut în anul 1989, a participat în anul 2014 la o misiune în Afganistan, executând o misiune de patrulare. Acesta a fost rănit în urma unui atac sinucigaș, cu un autovehicul capcană încărcat cu exploziv, care a intrat direct în mașina de luptă. Eugen-Valentin Pătru a fost diagnosticat cu traumatism la nivelul ambelor gambe, cu desprinderea țesutului muscular, timpan perforat și tulburări de vedere posttraumatice. A primit distincția Emplema de merit „În slujba Păcii” și i s-a acordat titlul onorific de veteran.

×
Inchide