Trei reprezentanți ai unor firme de pompe funebre au dat mită de 53 de ori ca să afle despre decese

Trei reprezentanți ai unor firme de pompe funebre au dat mită de 53 de ori ca să afle despre decese
Trei reprezentanți ai unor firme de pompe funebre au dat mită de 53 de ori unor agenți de poliție, subofițeri de la ISU-SMURD, asistenți medicali, unui medic și unui operator registrator de la Serviciul de Ambulanță București - Ilfov, potrivit procurorilor Parchetului Tribunalului Capitalei.
Publicat: 18/12/2013, 15:14
Actualizat: 08/02/2019, 07:05

Trei reprezentanți ai unor firme de pompe funebre au dat mită de 53 de ori unor agenți de poliție, subofițeri de la ISU-SMURD, asistenți medicali, unui medic și unui operator registrator de la Serviciul de Ambulanță București – Ilfov, potrivit procurorilor Parchetului Tribunalului Capitalei.

Șase persoane au fost arestate preventiv pentru 29 de zile, marți, de Tribunalul București, în dosarul mitei de la firme de pompe funebre. Alte patru persoane reținute de procurorii Parchetului Tribunalului București în acest dosar au primit interdicție de a părăsi localitatea timp de 30 de zile.

Procurori au arătat, în referatul trimis instanței în care au propus arestarea preventivă a învinuiților din acest dosar, că Ion Tilly Orășanu, Ioan Alexandru Ivan și Alexandru Nicolae Ruș, reprezentanți ai unor firme de pompe funebre, ar fi dat mită unor agenți de poliție, subofițeri de la ISU-SMURD, asistenți medicali, unui medic și unui operator registrator de la Serviciul de Ambulanță București-Ilfov, pentru a-i anunța atunci când erau înregistrate decese, astfel încât să îi poată contacta rapid pe aparținătorii acestora, în vederea unor contracte de servicii funerare.

Ion Tilly Orășanu este cercetat în acest caz pentru 16 fapte de dare de mită în formă continuată și 16 fapte de complicitate la folosire de informații care nu sunt destinate publicității, Ioan Alexandru Ivan pentru 18 fapte de dare de mită și 15 fapte de complicitate la folosire de informații care nu sunt destinate publicității și Alexandru Nicolae Ruș pentru 19 fapte de dare de mită în formă continuată și 17 fapte de complicitate la folosire de informații care nu sunt destinate publicității, au scris procurorii în referatul cu propunerea de arestare.

Alături de aceștia sunt urmăriți penal Maria Radu, operator-registrator în cadrul Serviciului de Ambulanță București-Ilfov, pentru 16 fapte de luare de mită în formă continuată și 16 fapte de folosire de informații care nu sunt destinate publicității, asistenții medicali Cristina Marilena Biloiu, Adrian Barbu și Valentin Prioteasa, pentru luare de mită și folosirea de informații nedestinate publicității, medicul Ionela Mihaela Brezan, pentru trei fapte de luare de mită și două fapte de folosire de informații nedestinate publicității și șoferul de ambulanță Constantin Silviu Velicu, pentru luare de mită și folosirea de informații nepublice.

În dosar mai sunt anchetați Mihai Manea, agent de poliție, pentru luare de mită și folosirea de informații nepublice, Gabriela Ramona Ciubotaru, agent de poliție, pentru 15 fapte de dare de mită, 12 fapte de folosire de informații care nu sunt destinate publicității și o faptă de luare de mită, Florin Blidaru, agent de poliție, pentru luare de mită și folosirea de informații nedestinate publicității, Florin Silviu Dincă, agent principal de poliție, în prezent delegat la DGP – Serviciul dispecerat control acces, pentru 14 fapte de luare de mită și 14 fapte de folosirea unor informații nepublice, Adrian Claudiu Pavel, agent șef principal, pentru luare de mită și folosirea de informații nepublice, Gheorghe Preotu, agent șef principal de poliție, pentru două fapte de luare de mită și două fapte de folosire a unor informații nepublice, Florin Niță, plutonier, pentru luare de mită și folosirea de informații nepublice și Vasile Cătălin Muschici, plutonier în cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență – SMURD, pentru trei fapte de luare de mită și trei fapte de folosire de informații care nu sunt destinate publicității.

Procurorii îi mai cercetează pentru luare de mită și folosire de informații nedestinate publicității pe Marius Romeo Stoian, Constantin Vlădaia, Victor Dumitrescu, Iulian Tudor, Ion Dumitru, Alin Florentin Alexe, Irinel Nicolae Chircă, Cristi Marin Ciucă, Alexandru Bogdan Gordin și Constanța Cocan.

Dosarul a fost constituit ca urmare a unei sesizări a Ministerului Sănătății, iar procurorii Parchetului Tribunalului București au început, în luna decembrie, urmărirea penală față de 26 persoane, pentru luare și, respectiv, dare de mită, primire de foloase necuvenite și folosire de informații care nu sunt destinate publicității.

Anchetatorii au făcut, luni, 17 percheziții domiciliare și au în executare mandate de aducere pentru 26 de persoane.

La finalul audierilor, procurorii au reținut, luni seară, zece persoane, respectiv pe reprezentanții firmelor de pompe funebre Ion Tilly Orășanu, Ioan Alexandru Ivan și Alexandru Nicolae Ruș, Maria Radu și medicul Ionela Mihaela Brezan – de la SABI, agenții de poliție Gabriela Ramona Ciubotaru, Florin Silviu Dincă și Gheorghe Preotu, Marius Romeo Stoian și Alexandru Bogdan Gordin, procurorii cerând arestarea preventivă a acestora.

Tribunalul București a dispus emiterea unor mandate de arestare preventivă pentru șase dintre aceștia, respectiv Orășanu, Ivan, Ruș, Radu, Ciubotaru și Dincă. Instanța a respins propunerea de arestare pentru Stoian, Brezan, Gordin și Preotu, dispunând ca aceștia să aibă interdicție de a părăsi localitatea timp de 30 de zile.

Procurorul Corina Paraschivescu, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul București, preciza că au fost puse sub învinuire 26 de persoane, între care zece polițiști, un angajat al Inspectoratului pentru Situații de Urgență, trei reprezentanți ai unor firme de pompe funebre, precum și personal medical.

Anchetatorii au stabilit că aceștia au luat de la reprezentanții unor firme de pompe funebre între 300 și 700 de lei pentru fiecare deces semnalat.

Secretarul de stat Raed Arafat a declarat, pentru MEDIAFAX, că Ministerul Sănătății a primit sesizări privind firme de pompe funebre care erau anunțate despre accidente de către angajați de la Serviciul Mobil de Urgență, Reanimare și Descarcerare (SMURD) și Serviciul de Ambulanță Bucureși – Ilfov (SABI), precum și de către polițiști, înainte ca decesul să fie declarat.

„Am primit aceste sesizări de câteva luni. Era vorba de unele firme de pompe funebre care erau anunțate despre un posibil deces înainte ca acesta să se fi produs, adică să fi fost declarat decesul de către medici”, a spus secretarul de stat din Ministerul Sănătății.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ireal ce a putut păți o tânără de 21 de ani, după ce a băut...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Copil de șase ani din Gorj, vândut în Germania pentru 8.000 de lei. Ce se...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Vestea serii despre Ion Iliescu. Avocatul său a făcut anunțul
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”