TREI ZILE DE CANICULĂ

TREI ZILE DE CANICULĂ

Temperaturile ridicate înregistrate astăzi în sudul și estul României se vor extinde miercuri și joi în aproape toate regiunile. Astfel că în următoarele două zile se așteaptă temperaturi de 35-36 de grade în Banat,Crișana, Muntenia, Transilvania, Moldova și Dobrogea. Singurele zone unde mercurul din termometre va trece ușor de 30 de grade sunt nordul Moldovei și litoralul, a declarat pentru gândul meteorologul de serviciu din cadrul Administrației Naționale de Meteorologie.

În intervalul menționat, indicele temperatură – umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 al disconfortului termic în Câmpia de Vest, Câmpia Română, cea mai mare parte a Dobrogei și local în celelalte regiuni, ceea ce va crea neplăceri mai ales persoanelor care suferă de diverse afecțiuni.

Vineri vremea începe să se răcească în vest, nord și centru, unde temperaturile nu vor mai trece de 30 de grade, potrivit meteorologilor. În sud și est, va fi canicula și vineri.

Temperaturile vor continua să scadă în weekend și nu vor mai trece de 30 de grade. În sud-est, sâmbătă după-amiază sunt așteptate ploi, iar duminică temperaturile nu vor mai depăși 30 de grade.

Cum va fi vremea pe litoral în weekend

Turiștii care se vor afla în acest weekend pe litoral vor avea parte de temperaturi maxime de 31-32 de grade sâmbătă, iar în noaptea de sâmbătă și duminică după-amiază sunt așteptate ploi. Duminică, temperaturile de la malul mării nu vor trece de 28 de grade.

Bolnavii cronici, vulnerabili la temperaturi ridicate

Medicii spun că organismul uman are de suferit în perioadele în care valorile termice sunt ridicate și le recomandă bolnavilor cronici, precum diabetici insulino-dependenți sau cardiacilor să evite pe cât posibil să iasă din casă în intervalul orar 11-18.

„În această perioadă a anului este indicat să evităm pe cât posibil activitățile în aer liber în miezul zilei. Persoanele care lucrează pe șantier trebuie să ia pauze dese, timp în care să se adăpostească în locuri răcoroase și să bea un pahar cu apă la un interval de timp de 15-20 de minute”, a declarat pentru gândul dr. Alis Grasu, șefa de la Serviciul de Ambulanță al Municipiului București.

Ce trebuie să mănânci și să bei în zilele toride

Pentru ca organismul nostru să nu sufere din cauza temperaturilor ridicate, medicii ne recomandă o dietă adecvată acestei perioade din an. Astfel, roșiile, dovleceii, castraveții, pepenele și fructele de pădure nu ar trebui să lipsească din meniul zilnic în zilele toride de vară.

„Roșiile conțin potasiu, vitamina C, fibre și sunt o sursă naturală de licopen, un fitonutrien care protejează pielea de acțiunea nocivă a razelor ultraviolete, în timp ce dovleceii conțin 94% apă, sunt săraci în calorii și bogați într-o serie de nutrienți, printre care se numără acid folic, vitamina C, potasiu și betacaroten, iar pepenele, indiferent că e roșu sau galben, conține în proporție de 95% apă. Acest fruct este un aliment hidratant și răcoritor, ideal pentru zilele caniculare”, a declarat pentru gândul Mihaela Bilic, medic nutriționist. Alimentele bogate în proteine și glucide ar trebui evitate în zilele caniculare.

Pentru ca organismul nostru să resimtă cât mai puțin temperaturile crescute din termomentru, specialiștii ne recomandă să ne hidratăm corespunzător. Zilnic trebuie să bem între 1,5 și 2 litri de apă. De evitat sunt băuturile alcoolice, inclusiv berea, băutură preferată de majoritatea dintre noi atunci când ieșim în oraș.

„Persoanele care aleg să bea bere rece, crezând că băutura le va răcori, nu vor face altceva decât să se deshidrateze. Din cauza conținutului de alcool, berea nu poate să ne hidrateze”, atenționează dr. Eduard Adamescu, medic specialist diabet, nutriție și boli metabolice la Spitalul clinic Nicolae Malaxa din București.

Specialiștii spun că aceleași consecințe le are consumul oricărui tip de alcool, fie băuturi tari – care au mai mult de 30% alcool (votcă, whiskey, gin, lichior), fie cele slabe – cu alcool sub 10% (vin, bere, șampanie).

„Alcoolul produce deshidratare, deoarece blochează eliberarea de vasopresină (hormon care inhibă eliminarea apei prin rinichi – n. r.), iar urina va fi diluată și eliminată în cantitate mare”, explică dr. Mihaela Bilic, medic nutriționist.

Tot în categoria băuturilor care deshidratează se înscriu și sucurile care conțin zahăr. „Băuturile dulci nu potolesc setea. Este vorba doar de o falsă impresie care poate apărea pe moment, dar, pe urmă, vom simți nevoia de a bea apă”, precizează medicul Eduard Adamescu.

Folosiți cremă cu factor de protecție și când ieșiți pe stradă

La rândul său, dr. Alis Grasu recomandă ca în zilele caniculare să folosim cremă cu factor de protecție solară chiar și atunci când nu ne expunem direct soarelui. „Ne vom da cu cremă pe zonele expuse, adică față, gât, mâini, picioare. Crema o vom aplica înainte de a ieși din casă. În cazul în care trebuie să petrecem mai mult timp expuși la soare, vom aplica crema o data la două ore”, punctează medicul.

Alegerea factorului se face în funcție de tipul de ten al fiecăruia dintre noi. Potrivit dermatologilor, pentru un ten deschis la culoare, sensibil și care se arde ușor, alegeți pentru oraș un FPS de minim 8, iar pentru expunere în plin soare (mare, munte), un factor de protecție de 30 sau chiar mai mare. Persoanele cu un ten mai închis la culoare, care sunt mai rezistente, pot opta, pentru oraș, pentru un FPS 15, iar pentru expunere directă, un factor de 25.

În zilele toride trebuie să ne protejăm și ochii, deoarece există riscul apariției arsurilor de retină. Astfel, oftalmologii ne recomandă să folosim ochelari de soare. Medicii atrag atenția că o pereche de ochelari cumpărată din talcioc sau de la tarabă, de proastă calitate, afectează vederea, odată cu înaintarea în vârstă. Dar pentru că bugetele sunt din ce în ce mai mici, prof. dr. Monica Pop spune că orice tip de ochelari de soare este bine de purtat decât deloc. „Aceștia oferă protecție mai mică, dar sunt mai buni decât nimic. Pentru pacienții care au deja probleme cu vederea le recomand să nu renunțe la ochelarii de vedere. Aceștia pot fi tratați cu diferite nuanțe, transformându-se astfel în ochelari de soare adaptați nevoilor lor”, spune prof. dr. Pop.

Persoanele care au ochii deschiși la culoare trebuie să acorde mai multă atenție razelor ultraviolete, deoarece sunt mai sensibile. Astfel, riscul apariției problemelor de vedere este destul de mare. Mai mult, efectele pe termen scurt ale expunerii excesive la ultraviolete se pot manifesta prin apariția arsurilor de corneene.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Avertisment după ce o dansatoare a murit sufocată în timp ce avea relații intime cu...
Acest bărbat a fost dat dispărut în 1998, la vârsta de 19 ani. Ireal unde...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un băiat de 14 ani a murit după ce a răspuns la o provocare și...
De ce a fost eliminată Ștefania Ștefan. Acuzații dure la adresa Pro TV după ultimul...
Cel mai iubit CUPLU și-a spus ADIO! Apropiații lor sunt șocați: „Nu ar fi putut...
"Cam un 4.000 de lei ca să trăieşti decent". Ofertele angajatorilor pentru tineri, la târgurile...
EL l-a ucis pe bărbatul din Crângași! Dezvăluiri de ultimă oră despre crima care a...
„Dacă m-ar înșela..” Anamaria Prodan a răspuns la întrebarea care stă pe buzele tuturor! Cum...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Noua axă a răului? Vladimir Putin şi Xi Jinping şi-au promis să coopereze împotriva SUA...
Tehnologia ULUITOARE care a generat CĂLDURĂ de peste 1.000 grade Celsius
Românii trebuie să raporteze. Statul vrea să știe tot
Scandalul care îi costă scump pe șoferi. Scapă ocazia de-a plăti mai puțin în service
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Cine e, de fapt, bărbatul omorât în bătaie în Crângași! Breaking news
Virginia, întrebare neașteptată pentru Patrick: „Patrick, îți pare rău că m-ai chemat la camera roșie?”
"Vă rog, ajutați-ne. Ajutor!". Iulia Vântur, mesaj disperat. Ce s-a întâmplat și cum dorește să...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Cristian Șofron, unul dintre copiii-fenomen ai cinematografiei din România, invitat la Altceva cu Adrian Artene
×