Tribunalul București cere SRI notele informative din dosarul lui Oprescu

Tribunalul București cere SRI notele informative din dosarul lui Oprescu
Publicat: 23/05/2018, 19:42
Actualizat: 05/06/2018, 14:42

„Instanța a dispus, la termenul de astăzi (n.r. miercuri), înaintarea unei solicitări către SRI pentru ca Serviciul să pună la dispoziția magistraților toate notele informative pe care le-au efectat cu privire la domnul Sorin Oprescu, toată documentația de comunicare dintre SRI și DNA privind prezenta cauză și în ce a constatat suportul tehnic acordat de către SRI Direcției Naționale Anticorupție în vederea efectuării interceptărilor, înregistrărilor ambientale, filajelor și a altor măsuri de supraveghere tehnică”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Viorel Mocanu, avocatul lui Sorin Oprescu.

Solicitarea judecătorilor vine după ce DNA a explicat instanței în ce a constat colaborarea cu SRI în dosarul fostului primar al Capitalei.

„Menționăm că sprijinul concret acordat de Serviciul Român de Informații a constat în suportul tehnic necesar punerii în executare a mandatelor de supraveghere tehnică emise de către judecătorul de drepturi și libertăți de la instanța de judecată competentă și punerii în aplicare a măsurilorde supraveghere tehnică autorizate provizoriu de procurorul de caz și confirmate de către judecătorul de drepturi și libertăți. În acest sens trebuie precizat că Serviciul Român de Informații avea calitatea de autoritate națională în domeniul realizării interceptărilor, deținând Centrul Național de Interceptare a Comunicațiilor”, se arată în răspunsul înaintat de DNA instanței.

Sursa citată menționează că „nu a existat un plan comun de acțiune SRI-DNA, nu a existat o echipă operativă comună SRI-DNA și nu au existat acte de urmărire penală efectuate de o echipă operativă comună SRI-DNA, toate actele de urmărire penală au fost efectuate de organul de urmărire penală”.

Precizările DNA au fost transmise instanței după ce, pe 9 mai, Tribunalul București a solicitat DNA informații privind implicarea SRI în dosarul în care este judecat fostul primar al Capitalei Sorin Oprescu.

În 20 noiembrie 2015, procurorii DNA l-au trimis în judecată pe Sorin Oprescu pentru luare de mită, spălare de bani, abuz în serviciu și constituire a unui grup infracțional organizat.
În aceeași cauză sunt judecați Bogdan Popa, fost șef al Administrației Cimitirelor, Cristian Stanca, fostul șofer al lui Oprescu, Mircea Octavian Constantinescu, fost șef al Direcției Economice din Primăria Capitalei, Ruxandra Mihaela Petroi Avasiloae, fost director al Centrului Cultural al Palatelor Brâncovenești, Florin Șupeală, fost director adjunct al Centrului, Claudiu Bengalici, administrator al unei societăți comericale, Ion Niță și Romeo Albu.

Procurorii aratau că, în perioada 2013-2015, un grup bine organizat, la care ar fi aderat și Oprescu, ar fi înființat în administrația locală din municipiul București un sistem prin care firmele care doreau să primească contracte din partea instituțiilor publice aflate în subordinea primarului trebuia să remită o parte din profitul brut realizat din execuția acelor contracte, cu titlul de mită, unor factori de decizie din cadrul aparatului primarului.

Astfel, firma executantă păstra pentru sine între 30 și 33 la sută din profitul brut, iar diferența era remisă funcționarilor din cadrul aparatului primarului municipiului București, cu titlul de mită. O parte de 10 la sută din valoarea contractului era cerută pentru Sorin Oprescu, potrivit DNA.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Starea de sănătate a Prințesei Kate Middleton s-a înrăutățit?! Gestul disperat al Prințului William
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Cât costă sicriul în care a fost depus trupul neînsuflețit al lui Costel Corduneanu. 'Stăpânul...
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Filmul exploziei care a devastat, azi noapte, un bloc din Craiova: Țipete de groază și...
Cine este Mihaela, tânăra de 24 de ani care s-a aruncat în gol de la...
De ce trebuie să țină cont seniorii atunci când vine vorba de majorarea pensiilor. Află...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Studiu: Aproape jumătate dintre români preferă să aibă în case între 22 şi 24°C
A fost SPART codul celui mai TEMUT criminal în serie din istoria Americii
BANII AU INTRAT deja în conturi. Informația a fost deja confirmată oficial
Vica Blochina, în pragul sinuciderii. Ce a făcut fiul ei cu Pițurcă
Ce se întâmplă în aceste momente cu Naomy, personajul controversat și viral de la tv...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO de la priveghi
Tavi Clonda s-a săturat de jignirile din mediul online! Artistul intenționează să îi blocheze pe...
Este sau nu 2 mai 2024 zi liberă legală? Angajații care vor avea parte de...
BANCUL ZILEI. Bulă îşi cumpără un taur viguros. Vine primarul:- Bulă, cât vrei pe el?
Corpul nu vrea de fapt să îmbătrânească, arată prima hartă a mușchilor umani