Trupul neînsuflețit al Reginei Ana a ajuns în România. Reguli stricte în timpul funeraliilor

Publicat: 09/08/2016, 19:43

Marți, sicriul cu corpul neînsuflețit al Reginei Ana a ajuns la Aeroportul Otopeni, de unde a fost transportat cu mașina la Castelul Peleș. Evenimentul s-a desfășurat în prezența Alteței Sale Regale Principesa Moștenitoare Margareta și a Familiei Regale, a reprezentanților instituțiilor statului și a membrilor Casei Majestății Sale Regelui.

La 17.45, sicriul cu trupul neînsuflețit al Reginei Ana a ajuns la Sinaia. Pe străzile din Sinaia au fost prezenți numeroși turiști sau localnici, care au ținut să salute cortegiul funerar. Sicriul cu trupul neînsuflețit al Reginei Ana a fost purtat din mașină până în Holul de Onoare de Regimentul de Gardă, unde va avea loc o ceremonie religioasă, de altfel toate evenimentele de la Peleș având caracter privat. Publicul și presa nu au acces în Holul de Onoare pe durata șederii sicriului la Domeniul Regal Sinaia.

Până miercuri, la ora 18.30, corpul neînsuflețit al Reginei va rămâne așezat în Holul de Onoare al Castelului Peleș. Programul vizitei oficialităților pentru a transmite condoleanțe la Castelul Peleș, în ziua de miercuri, este următorul:

– Ora 10-12: Reprezentanții Corpului Diplomatic, ai Uniunii Europene, NATO și ai Organizațiilor Internaționale.

– Ora 12-14: Reprezentanții Instituțiilor Statului.

– Ora 14-16: Instituția Prezidențială, Președinția Republicii Moldova, membrii Guvernului României și Guvernului Republicii Moldova, membrii Parlamentului României și Parlamentului Republicii Moldova.

– Ora 16-18: Reprezentanții Academiei Române și Academiei de Stat a Republicii Moldova, ai Bisericii Ortodoxe, ai Bisericii Catolice și ai celorlalte instituții ale Credinței.

Miercuri seară, sicriul cu trupul neînsuflețit al Reginei Ana va fi adus la București și depus în Sala Tronului de la Palatul Regal. Accesul publicului va fi permis abia începând cu dimineața zilei de joi, între 8.00 și 22.00. Regulile sunt extrem de stricte pentru cei care vor veni să prezinte un ultim omagiu. Trebuie ă fie îmbrăcați în culori închise, să nu aibă sacoșe, genți sau bagaje voluminoase și să nu folosească aparate de fotografia și filmat ori telefonul.

În ziua de sâmbătă, 13 august 2016, la ora 10.55, sicriul cu corpul neînsuflețit al Reginei Ana va fi așezat pe un catafalc în Piața Palatului Regal, chiar în fața palatului. Acolo va avea loc o ceremonie religioasă. Accesul publicului în Piața Palatului este liber, în zonele special amenajate pentru participanți. La ora 11.30 va avea loc plecarea către Curtea de Argeș.

Marți, 9 august, la ora 14:59, pe Aeroportul Otopeni a aterizat aeronava Tarom cu trupul neînsuflețit al Reginei Ana. Trebuie precizat că era vorba despre o cursă de linie: mai întâi au coborât pasagerii din avion, apoi a fost coborât sicriul cu trupul neînsuflețit al Reginei Ana.

După sosirea aeronavei a avut loc o scurtă ceremonie militară și religioasă, în prezența Alteței Sale Regale Principesa Moștenitoare Margareta și Principele Radu, Principesa Elena, domnul Alexander Nixon, Principesa Sofia, Principesa Maria, domnișoara Elisabeta Maria Biarneix – fiica Principesei Sofia, domnul Andrew Popper, șeful onorific al Casei Majestății Sale Regele Mihai I, ÎPS Nifon, domnul Consilier Prezidențial Andrei Muraru și staff-ul Casei MS Regele Mihai. De asemenea, la ceremonie va fi prezent și Arhiepiscopul Ioan Robu care a rostit o rugăciune în limba latină.

După rugăciune, sicriul a fost dus la Castelul Peleș (9 august), urmând ca pe 11 august să fie dus la Palatul Regal din Capitală, iar înmormâtarea să aibă loc în 13 august, la Necropola Regală din Curtea de Argeș.

Până sâmbătă 13 august vor avea loc ceremonii funerare în Sinaia, București și Curtea de Argeș. Regele Mihai I nu va participa la aceste evenimente, din motive de sănătate, potrivit unui comunicat al Casei Regale. Regele Mihai „va rămâne pe perioada Funeraliilor Regale în reședința din Elveția, alături de prieteni și apropiați, de angajați ai Casei Majestății Sale și de două maici ortodoxe detașate la reședință. Această decizie a fost luată cu mare părere de rău.”

La funeraliile Majestății Sale Defuncte Regina Ana vor lua parte ASR Principesa Moștenitoare Margareta, Custodele Coroanei române, ASR Principele Radu, ASR Principesa Elena, ES domnul Alexander Nixon, ASR Principesa Sofia, ASR Principesa Maria, domnul Nicolae Medforth-Mills și domnișoara Elisabeta Maria Biarneix.

Bucureștiul și Curtea de Argeș vor avea primele Funeralii Regale din ultimii 78 de ani. La 24 iulie 1938, la Castelul Peleș, la București și la Curtea de Argeș aveau loc funeraliile Reginei Maria a României.

Cărți de condoleanțe sunt deschise la Castelul Peleș, la Palatul Regal (Calea Victoriei) și la Palatul Elisabeta. Ele sunt la dispoziția publicului timp de 40 de zile de la data decesului. Mesaje de condoleanțe pot fi transmise online la http://www.familiaregala.ro/mesaje.

Programul funeraliilor

Miercuri, 10 august, programul vizitei oficialităților pentru a transmite condoleanțe la Castelul Peleș este următorul:

– Ora 10-12: Reprezentanții Corpului Diplomatic, ai Uniunii Europene, NATO și ai Organizațiilor Internaționale.

– Ora 12-14: Reprezentanții Instituțiilor Statului.

– Ora 14-16: Instituția Prezidențială, Președinția Republicii Moldova, Membrii Guvernului României și Guvernului Republicii Moldova, Membrii Parlamentului României și Parlamentului Republicii Moldova.

– Ora 16-18: Reprezentanții Academiei Române și Academiei de Stat a Republicii Moldova, ai Bisericii Ortodoxe, ai Bisericii Catolice și ai celorlalte instituții ale Credinței.

La ora 18.30, corpul neînsuflețit al Reginei va fi transportat de la Castelul Peleș la Sala Tronului din Palatul Regal (Calea Victoriei, nr. 49 – 53).

Joi și vineri

Joi, 11 august 2016 și vineri, 12 august 2016, de la ora 8 la ora 22, toți cei care vor dori să depună flori și să se închine la catafalcul Reginei Ana vor putea veni la Sala Tronului de la Palatul Regal. Intrarea este liberă. Accesul presei este permis.

Cei prezenți la Palatul Regal pentru a aduce un ultim omagiu Reginei Ana, sunt rugați să respecte următoarele reguli:

– Să fie îmbrăcați în ținută corespunzătoare, în culori închise.

– Să nu poarte sacoșe, genți ori bagaje voluminoase, de niciun fel.

– Să nu vină însoțiți de copii sub 7 ani, nici cu cărucioare de copii.

– Să nu folosească aparate de fotografiat ori telefoane mobile, ori alte instrumente electronice. Fotografierea și filmarea sunt interzise, din respect pentru solemnitatea ocaziei

– Să aibă la ei un document de identitate.

– Nimeni nu va putea depune florile personal, la catafalc. Florile vor fi așezate în grădina din fața Palatului Regal ori pe trotuarul din fața grilajului Palatului. Personalul Casei Majestății Sale va fi la fața locului, pentru a îndruma publicul participant.

– Persoanele care vin la catafalc sunt rugate să nu aducă volume, scrisori, ilustrate, timbre, documente ori fotografii cu ei. Toate acestea pot fi trimise ulterior, prin poștă, pe adresa Palatului Elisabeta.

– În incinta Palatului Regal, fumatul și vorbitul la telefonul mobil sunt strict interzise.

Sâmbătă, 13 august 2016

În ziua de sâmbătă, 13 august 2016, la ora 10.55, sicriul cu corpul neînsuflețit al Reginei Ana va fi așezat pe un catafalc în Piața Palatului Regal, chiar în fața palatului. Acolo va avea loc o ceremonie religioasă. Accesul publicului în Piața Palatului este liber, în zonele special amenajate pentru participanți. Accesul presei este liber.

La ora 11.30, sicriul va fi așezat în mașina mortuară.

De la ora 11.35 la ora 12, Cortegiul funerar va merge, cu viteză redusă, pe traseul Piața Palatului Regal – Bulevardul Magheru – Piața Romană – Piața Victoriei – Bulevardul Aviatorilor – Piața Charles de Gaulle – Arcul de Triumf. La Arcul de Triumf nu va avea loc nicio oprire și nu se va face slujbă religioasă.

De la Arcul de Triumf, Cortegiul funerar va continua traseul, cu viteză obișnuită, către Curtea de Argeș, în intervalul orar 12 – 14.45, pe ruta Arcul de Triumf, Mogoșoaia, Buftea, Titu, Găești, Topoloveni, Pitești, Curtea de Argeș. Cortegiul funerar nu se va opri, de-a lungul călătoriei, dar va încetini viteza în localități.

La ora 15.00, în ziua de sâmbătă, 13 august 2016, va avea loc slujba de înmormântare a Reginei Ana în Pronaosul Noii Catedrale de la Curtea de Argeș.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ministrul Muncii a anunțat datele exacte la care vor fi virate pensiile pe luna mai
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
Céline Dion, de nerecunoscut din cauza BOLII! S-a transformat total în ultima perioadă. Boala teribilă...
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul...
Ramona s-a aruncat de la etaj după ce a născut! Dezvăluiri! "Dumnezeu s-o ierte"
Angajații români vor beneficia de trei noi tipuri de vouchere: Simona Bucura Oprescu „România e...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
S-a terminat pentru ILIESCU. S-a decis oficial azi, 26 aprilie. Breaking News
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cătălin Dobrescu ar fi vrut luni la rând să se împace cu Oana Radu: "După...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Test de cultură generală. Cum rămâne aprinsă torța Olimpică?