TVR și-a deschis o filială în Republica Moldova

TVR și-a deschis o filială în Republica Moldova
Publicat: 31/10/2014, 13:38

Guvernul României a adoptat, în ședința din 29 octombrie, actul normativ prin care Societatea Română de Televiziune (SRTv) poate produce emisiuni și în străinătate, după ce Consiliul de Administrație (CA) al TVR a aprobat, pe 27 octombrie, hotărârea de înființare a filialei TVR.

Potrivit TVR, activitatea filialei se va derula în mod independent, statutul său fiind de persoană juridică de drept privat, cu scop lucrativ și cu patrimoniu distinct.

Funcția de administrator al filialei TVR va fi îndeplinită de Liviu Fetter, conform unei hotărâri a CA. Liviu Fetter are „o bogată activitate managerială, el conducând, de-a lungul timpului, mai multe departamente și servicii tehnice din cadrul TVR”, potrivit comunicatului televiziunii publice.

Televiziunea Română a reluat transmisia în Republica Moldova, pe 1 decembrie 2013. TVR a lansat grila pentru Republica Moldova, după rezolvarea, pe cale amiabilă, a problemelor de natură juridică dintre cele două părți, prin semnarea, la 12 septembrie 2013, a Acordului de soluționare amiabilă a cererii depusă de TVR împotriva Republicii Moldova la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, la 1 august 2008.

Agenția MEDIAFAX a relatat, pe 20 octombrie, că SRTv va înființa „o entitate funcțională” a Televiziunii Române pe teritoriul Republicii Moldova, pentru identificarea și dezvoltarea ofertei de programe, cu scopul promovării „valorilor autentice, culturale și științifice din societatea românească”.

Pe de altă parte, Societatea Română de Televiziune a anunțat, în prima parte a acestei luni, că vrea să cumpere servicii de producție programe TV (știri, reportaje, interviuri, dezbateri etc.) de la Chișinău, din Republica Moldova. Aceste programe de știri, reportaje, interviuri și dezbateri vor fi difuzate zilnic și săptămânal, potrivit unui anunț postat pe site-ul instituției și semnat de Cristina Leorenț, coordonatorul cu atribuții de director al Departamentului TVR Internațional.

De asemenea, SRTv a cumpărat, prin licitație deschisă, echipamente necesare transmisiei TVR în Republica Moldova. Potrivit unei hotărâri recente a CA al TVR, s-au aprobat elementele de siguranță ale contractului ce se va încheia între SRTv și S.C. AF Marcotec SRL, având ca obiect achiziția de echipamente pentru transmisia TVR în Republica Moldova. Valoarea contractului nu a fost făcută publică.

Pe 10 octombrie, premierul Victor Ponta, aflat în Republica Moldova, a afirmat că este nemulțumit de activitatea TVR la Chișinău, care încă lasă mult de dorit, adăugând însă că începutul a fost făcut prin deschiderea unui post al televiziunii publice românești și că speră într-un management mai bun.

Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) din România a acordat, pe 14 noiembrie 2013, Societății Române de Televiziune o licență secundară pentru TVR, care emite în Republica Moldova.

Prezent la ședința respectivă a CNA, Claudiu Săftoiu, care, la momentul respectiv, era președinte-director general al SRTv, a declarat că TVR va difuza în Republica Moldova un mix de programe dintre cele transmise în prezent pe posturile televiziunii publice din România și emisiuni special dedicate publicului moldovean.

SRTv a anunțat, pe 7 noiembrie 2013, într-un comunicat remis MEDIAFAX, că TVR va relua transmisia programelor în Republica Moldova pe 1 decembrie 2013. Potrivit TVR, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a transmis Televiziunii Române că a luat act de semnarea Acordului de soluționare amiabilă a Cererii nr. 36398/08, depusă de TVR împotriva Republicii Moldova la CEDO pe 1 august 2008. Ca urmare, litigiul dintre cele două părți a fost stins la Curtea Europeană.

Acordul de soluționare amiabilă a cererii depuse de TVR împotriva Republicii Moldova la CEDO a fost semnat pe 12 septembrie 2013, de Claudiu Săftoiu, președinte-director general al TVR, și Lilian Apostol, agent guvernamental la CEDO al Republicii Moldova, după ce autoritățile de la București, prin secretarul de stat Bogdan Aurescu, și cele de la Chișinău au finalizat negocierile privind colaborarea în domeniul retransmisiei serviciilor de programe ale radiodifuzorilor publici.

Potrivit acordului, Guvernul și autoritățile Republicii Moldova vor asigura atribuirea către Televiziunea Română a unui segment din primul multiplexor cu acoperire națională în noul sistem digital, aflat în etapa de introducere.

Pe 27 septembrie 2007, frecvența de stat nr. 2 din Republica Moldova, pe care emitea postul TVR 1, a fost acordată de Consiliul Coordonator al Audiovizualului (CCA) din Republica Moldova televiziunii 2 Plus. Ulterior, SRTv a atacat în instanță decizia CCA.

În martie 2014 a fost semnat la Chișinău un Acord între Guvernul României și cel al Republicii Moldova privind colaborarea în domeniul transmiterii serviciilor de programe ale radiodifuzorilor publici, care a fost ratificat de Guvernul României printr-o Hotărâre.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Reghe cere sprijinul instanței: 'Trebuie să înceteze această hărțuire!' Poliția nu confirmă urmărirea penală împotriva...
Cum a rămas, de fapt, Gina Pistol însărcinată. Nu mai avea nicio speranță: „Smiley mi-a...
Românul care a cumpărat un avion de pasageri şi-l transformă în restaurant. Momentul în care...
Tragedie în România! A MURIT
Cum va fi vremea în luna mai! Specialiștii de la ANM preconizează o perioadă imprevizibilă...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
România, obligată să respecte. Ordin UE privind BANII. S-a votat luni, 29 aprilie
Lapte cu sodă caustică și peroxid de hidrogen. Producătorii mascau produsele stricate
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Astronomii au descoperit cum s-a format „inima” de pe Pluto