TVR vrea să apeleze la case de avocatură pentru a-și recupera banii din publicitate. Datoria a ajuns la aproape 30 de milioane de lei

TVR vrea să apeleze la case de avocatură pentru a-și recupera banii din publicitate. Datoria a ajuns la aproape 30 de milioane de lei
Publicat: 23/09/2014, 14:55
Actualizat: 28/03/2019, 14:51

Astfel, până pe 30 septembrie, Compartimentul Juridic și Departamentul Economic din TVR vor prezenta Consiliului de Administrație (CA) un document ce trebuie să conțină „propunerea unor case de avocatură care să formuleze un punct de vedere privind căile de recuperare a debitului neîncasat în baza contractului încheiat cu Splendid Media SA, a cărei vechime este mai mare de trei ani”.

De asemenea, Compartimentul Juridic al TVR trebuie să prezinte CA măsurile legale care pot fi luate împotriva persoanelor răspunzătoare de nerecuperarea debitelor.

Pe de altă parte, într-un comunicat remis MEDIAFAX pe 19 septembrie, Sindicatul pentru Unitatea Salariaților TV din TVR (SPUSTV), principalul sindicat din TVR, l-a acuzat pe Stelian Tănase, președintele-director general al instituției, pentru modul în care a vrut să gestioneze situația cu Splendid Media.

SPUSTV a spus că, deși acuză CA că i-a blocat inițiativele de reorganizare a Televiziunii Române, Stelian Tănase ar trebui să le mulțumească membrilor Consiliului de Administrație că au anulat încercarea Direcției Economice, aflată sub directa coordonare a lui Tănase, „de a comite una din cele mai mari ilegalități din istoria unei instituții publice și anume renunțarea la demersurile legale și obligatorii de a se recupera 24,5 milioane de lei de la Splendid Media”.

Pe 27 septembrie 2011, Consiliul de Administrație al TVR a decis renunțarea la contractul cu regia Splendid Media, de vânzarea spațiului de publicitate ocupându-se ulterior Direcția de Marketing și Vânzări a Televiziunii Române. „TVR are de recuperat de la Splendid Media, care a gestionat vânzarea spațiului de publicitate la televiziunea publică până în anul 2011, 29.704.563 de lei. Suma reprezintă contravaloarea facturilor fiscale, la care se adaugă penalitățile, conform contractului de cesionare a gestionării spațiului de publicitate semnat între cele două părți la data de 25 martie 2009”, preciza atunci TVR.

De altfel, problemele TVR cu Splendid Media au fost remarcate și de Curtea de Conturi în raportul său public pe anul 2012, care a fost aprobat pe 19 decembrie 2013. Curtea de Conturi a constatat neefectuarea de către SRTv a tuturor demersurilor legale pentru recuperarea debitului, în sumă de 24.858.000 lei (16.027.000 lei debit și 8.830.000 lei penalități), datorat de SC Splendid Media SA în urma derulării contractului de vânzare a spațiului publicitar al TVR.

Din totalul datoriei de 24.858.000 lei, la data de 31 decembrie 2012, înregistrau vechime mai mare de 3 ani creanțe aparținând SRTv către SC Splendid Media SA în sumă de 2.754.000 lei, pentru care dreptul de acțiune s-a prescris.

Totodată, Curtea de Conturi a constatat că SRTv nu a mai calculat, nu a înregistrat și nu a mai emis facturi fiscale pentru penalizări de întârziere începând cu luna septembrie 2011 și până la data efectuării misiunii de audit. În timpul acțiunii de audit s-a procedat la calcularea, până la data de 31 mai 2013, a acestor penalități de întârziere, rezultând astfel suma de 10.697.000 lei.

În acest caz, Curtea de Conturi a recomandat luarea măsurilor legale în vederea încasării datoriilor pe care le are SC Splendid Media SA către SRTv. „În acest sens, vor fi întreprinse demersurile legale prin intermediul instanțelor judecătorești, îndreptate împotriva societății comerciale debitoare”, spune Curtea de Conturi.

Curtea de Conturi a recomandat ca, în cazul sumelor imposibil de recuperat din cauza prescrierii dreptului legal de acțiune, să se procedeze la identificarea persoanelor din cadrul Televiziunii Române din cauza cărora nu s-a acționat în termenul legal pentru efectuarea demersurilor de recuperare, „urmând ca SRTv să ia măsuri de atragere a răspunderii și de recuperare de la aceștia a sumelor respective”.

Consiliul de Administrație al Societății Române de Televiziune (SRTv) a decis, în noiembrie 2012, înființarea unei societăți comerciale cu capital format 100% din active TVR care să se ocupe de vânzarea spațiului publicitar al Televiziunii Române. În acest sens, Consiliul de Administrație a decis anularea procedurii de licitație pentru achiziționarea serviciilor de gestionare și vânzare a spațiului publicitar al Televiziunii Române și crearea unei comisii care să pregătească un proiect în vederea înființării unei regii cu capital 100% TVR. „European Broadcasting Union (EBU) recomandă, de altfel, vânzarea spațiului de publicitate prin intermediul unei regii proprii, care să funcționeze autonom, după regulile pieței. Multe dintre televiziunile publice din Europa, precum cele din Italia, Austria, Germania sau Belgia, au regii proprii de vânzare a spațiului de publicitate”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Xi Jinping vizitează Franţa, Ungaria şi Serbia pe fondul disputei privind tarifele comerciale din UE
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
Absolut toți românii sunt obligați. Legea a intrat deja în vigoare. Trebuie să-ți cedezi locul
Daniel Pavel se pregătește de nuntă. Detalii legate de marele eveniment
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Urangutan văzut în premieră cum a folosit plante medicinale pentru a se trata