Nicolae Oprea
13.02.2019
Știri

UBER să plătească taxe, ca și noi! Să dea BON FISCAL! Taximetriștii protestează în Piața Victoriei. Reacția oficialilor aplicației de ride-sharing

Sute de taximetriști s-au strâns miercuri dimineață în Piața Victoriei, unde protestează față de aplicațiile de tip Uber și cer modificarea Legii Taximetriei. Potrivit unor surse oficiale, în Piața Victoriei și pe bulevardul Kiseleff erau parcate aproximativ 500 de taxiuri. Vezi reacția UBER

„Nu este un miting politic. Ieșim din nou în stradă, pentru a mai atrage încă o dată atenția Guvernului României că trebuia să scoată de mult timp din Legea Taximetriei sintagma „în mod repetat”, introdusă în 2015 de fostul parlamentar Lucian Șova, devenit ulterior ministru al Transporturilor și demis recent. Am cerut de nenumărate ori eliminarea acelei sintagme din lege care a fost introdusă penntru a împiedica autoritățile care ar putea stopa pirateria din Transporturi”, susține Vasile Ștefănescu, președintele Confederației Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România (C.O.T.A.R.).

Potrivit sursei citate, în România ar fi peste 100.000 de persoane neautorizate care practică ridesharing.

 

În Piața Victoriei au fost parcate, potrivit unor surse oficiale, 500 de mașini.

„Ieșim în stradă pentru că nu se respectă Hotărârea Curții Europene de Justiție, care a decis că aplicațiile care fac transport de persoane neautorizat sunt transportatori, nu prestatori de servicii online. Nu cerem bani, nu cerem nimic altceva decât să se respecte legea. Sunt peste 100.000 de persoane neautorizate care funcționează în România, iar UBER ,Taxify ,Bla Bla Car și Clever Go circulă fără probleme, dau comenzi, încasează bani, sfidând legislația pentru Transporturi și taximetrie, pe care noi o respectăm”, mai susține Vasilescu.

Dacă nu vor fi respectate revendicările, taximetriștii spun că nu vor înceta protestele.

„Protestez pentru a se scoate Uber și Taxify și toate aplicațiile de ridesharing și nu vrem această concurență neloială. Vrem să intre și ei în legalitate ca noi, să dea bon fiscal, să facă toate controalele pe care le facem noi, să fie în evidență. Nu știe nimeni cine sunt ei, nu plătesc taxe, nu dau nimic la stat. Noi facem tot felul de teste și ne dăm silința pentru atestate, iar ei nimic”, spune Ilie, un taximetrist din București, venit la protest.

Primarul general, Gabriela Firea, a transmis marți că solicită Guvernului să găsească o cale de dialog cu taximetriștii, pentru a se evita astfel problema traficului din centrul Capitalei.

 

„Solicit Guvernului României, personal dnei Prim-ministru Viorica Dăncilă, găsirea unei căi rezonabile de dialog cu transportatorii pentru a preîntâmpina astfel de acțiuni de protest care vor paraliza traficul în toată zona centrală a Bucureștiului. Este dreptul oricui să protesteze atâta vreme cât nu încalcă legea, acesta este și motivul pentru care Primăria Capitalei a autorizat mitingul, dar nu este drept ca bucureștenii să fie victime colaterale în această dispută, mai ales că problema nu este una locală, ci generală la nivelul întregii țări”, susține Gabriela Firea.

Pentru protestul de miercuri din Capitală, s-au stabilit și restricții de trafic.

„Cu ocazia unei manifestații organizate în Piața Victoriei, în ziua de 13 februarie a.c., în intervalul orar 06.30-16.00, Brigada Rutieră a Capitalei va dispune măsuri specifice din competență, în sensul restricționării temporare a traficului rutier sau atunci când situația va impune acest lucru”, spun reprezentanții Brigăzii Rutiere.

Astfel, potrivit sursei citate, vor fi instituite următoarele restricții de circulație:

– pentru manifestația publică, din Piața Victoriei, începând cu ora 06.30, se va restricționa traficul rutier pe Șos. Kiseleff, de la Arcul de Triumf până la Piața Victoriei, respectiv Șos. Kiseleff, de la Arcul de Triumf până la Piața Presei Libere (zona central – mediană, gradual, în funcție de sosirea participanților), permițându-se permanent circulația pe ambele sensuri ale Str. Arh. Ion Mincu;

– la nevoie, se va restricționa traficul și pe Str. Paris și breteaua care leagă Bd. Iancu de Hunedoara de Piața Victoriei;

– începând cu ora 06.30, circulația în Piața Victoriei va fi resistematizată, prin asigurarea traficului rutier pe două benzi de circulație pe sens, în fața Guvernului României, între Bd. Aviatorilor și Cal. Victoriei, respectiv Bd. Lascăr Catargiu, asigurându-se circulația pe Cal.Victoriei, Bd. Ion Mihalache, Str. Buzești și Bd. Lascăr Catargiu.

Potrivit celor de la Brigara Rutieră, rutele alternative vor fi:

– Bd. Aviatorilor – Bd. Beijing – Str. Nicolae Caramfil – Bd. Aerogării – Șos. București-Ploiești;

– Bd. Ion Mihalache – Bd. Mareșal Averescu – Bd. Mărăști – Piața Montreal – Șos. București-Ploiești.

Inchide