Ucigașul plătit Vitalie Proca, autorul atacului cu Kalașnikov din Vitan, a fost internat cu TBC la Spitalul Penitanciar Jilava

Ucigașul plătit Vitalie Proca, autorul atacului cu Kalașnikov din Vitan, a fost internat cu TBC la Spitalul Penitanciar Jilava
Publicat: 27/04/2015, 14:59

Conform surselor citate, Vitalie Proca a fost transferat la spitalul penitenciar încă din luna martie, după ce ar fi acuzat stări de rău provocate de o afecțiune pulmonară.

De altfel, potrivit anchetatorilor, Proca ar fi fost diagnosticat cu TBC înainte să fie trimis în judecată.

Potrivit procurorilor, în toamna anului 2012, pe fondul unui conflict mai vechi, Bogdan și Răzvan Mararu, doi lideri interlopi din Piatra Neamț, l-au angajat pe Vitalie Proca, cetățean moldovean, „asasin profesionist”, pentru a-l ucide pe rivalul lor, Ioan Dumitru Mironescu.

Proca l-a confundat însă pe Dumitru Mironescu și l-a împușcat pe un anume Răzvan Isăilă, pe care l-a urmărit în perioada 16-26 noiembrie 2012, în zona imobilului acestuia, din strada Ion Morțun, Sector 3, din cartierul Vitan.

„În seara de 26 noiembrie 2012, în jurul orelor 18.10, rulând cu viteză redusă cu autoturismul marca Audi A6 (pus la dispoziție de către inculpații instigatori), cu număr de înmatriculare CC 2756 PB, a executat mai multe focuri folosind o armă militară – un pistol-mitralieră calibrul 5,45×39 mm, tip AK74 – asupra părții vătămate I.M.N.R. – care tocmai parca autoturismul marca Mercedes clasa E în parcarea de reședință. În continuare, observând că aceasta nu a decedat, inculpatul Proca Vitalie a coborât din autoturism și, folosind pistolul Makarov, calibrul 9 mm, pe care îl avea asupra sa, s-a îndreptat către partea vătămată și a executat mai multe focuri de armă asupra sa prin geamul portierei dreapta și parbriz, cauzându-i multiple leziuni traumatice prin împușcare”, au scris procurorii Parchetului Tribunalului București în rechizitoriul trimis instanței.

În 27 noiembrie 2012, Vitalie Proca a plecat din București spre Iași cu un microbuz de transport public, iar pe 2 decembrie 2012 a ieșit din România, prin vama Sculeni.

Proca a fost prins în 6 februarie 2013 la Moscova, în baza unui mandat emis în 18 ianuarie 2013 de Tribunalul București. Acesta era căutat și de Scotland Yard, pentru o tentativă de omor asupra bancherului rus German Gorbunțov, pe care l-a împușcat, de șase ori, la Londra, cu o armă semiautomată.

Vitalie Proca a fost extrădat din Moscova în 18 noiembrie 2013, iar Tribunalul București a confirmat, în aceeași zi, mandatul de arestare preventivă.

Andrei Dumitrescu
Andrei Dumitrescu este un jurnalist specializat în realizarea de articole legate, în special, de activitatea Ministerului Afacerilor Interne și toate armele subordonate acestuia, în special Poliția Capitalei și Inspectoratul General al Polițieiciteste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase