UDMR lansează un portal DE PREZENTARE A TRANSILVANIEI. Se adresează EXCLUSIV străinilor și este DESPRE NOI, dar nu PENTRU NOI

UDMR lansează un portal DE PREZENTARE A TRANSILVANIEI. Se adresează EXCLUSIV străinilor și este DESPRE NOI, dar nu PENTRU NOI
Publicat: 21/10/2018, 22:37

Președintele executiv al UDMR, Porcsalmi Balint, a declarat, duminică, pentru corespondentul Mediafax că, pe lângă portal, inițiatorii proiectului vor să creeze un ecosisistem digital complet, cu social media, cu evenimente și acțiuni de PR.

„Am lansat zilele trecute portalul în limba engleză Transylvania Now la o Conferință digitală organizată la Odorheiu Secuiesc pentru IT-iștii din regiune. Portalul se adresează, în principal, străinilor care știu foarte puține sau deloc despre Transilvania și România, este despre noi, dar nu pentru noi. Ideea proiectului datează de peste un an, când am constatat că, dacă vrem să comunicăm ceva în exterior, avem prea puține povești în limba engleză, nu există site-uri în engleză despre Transilvania și despre comunitatea maghiară de aici. Pe lângă portal, vrem să creăm un ecosisistem digital complet, cu social media, cu evenimente și acțiuni de PR, care se adresează exclusiv străinilor, decidenților politici, influencerilor din Europa și SUA, jurnaliștilor care vor să afle mai multe despre Transilvania și despre comunitatea maghiară. Nu este un site de știri sau un blog turistic, ci este un portal de prezentare a realităților și poveștilor de succes din Transilvania,” a explicat Porcsalmi.

Portalul Transylvania Now

În cele câteva texte care au fost publicate – despre Ținutul Secuiesc, despre o manifestare de la Sic, despre Sibiu, despre faptul că Transilvania este locul de naștere al toleranței religioase sau în fotografii, denumirile localităților sunt bilingve: Kolozsvár (Cluj-Napoca), Torda (Turda), Nagyszeben (Sibiu), Szilagysomlyó (Șimleul Silvaniei), Nagyvárad (Oradea), Szék (Sic), Székelyudvarhely (Odorheiu Secuiesc), HomoródfürdÅ‘ (Băile Homorod), Torockószentgyörgy (Coltești), Máréfalva (Satu Mare), iar textele reprezintă opinia autorului.

„Autorii au autonomie editorială, noi respectăm opinia fiecăruia, nu cenzurăm pe nimeni,” a precizat președintele executiv al UDMR.

De exemplu, în articolul „Transilvania multilingvă” se arată că, pentru cineva care vine din Europa de Vest, „Transilvania poate părea de modă veche din cauza rădăcinilor religioase, uneori partizane, a tensiunilor dintre minoritățile etnice și români”, unul dintre aspectele pozitive fiind abordarea spre învățarea limbilor străine, iar în articolul „Sibiu, un oraș ieșit direct dintr-un basm” se menționează că, odată cu sfârșitul Primului Război Mondial, „cutremurătoarea experiență a împărțirii teritoriului Ungariei a avut ca rezultat faptul că Sibiul, ca restul Transilvaniei, a devenit parte a României”.

Potrivit lui Porcsalmi, principiul de bază după care funcționează Transylvania Now este prezentul și viitorul Transilvaniei, sloganul fiind „Transilvania – unde trecutul se întânește cu viitorul”.

„Despre trecutul Transilvaniei s-a discutat și se discută mult în spațiul public autohton, dar despre prezent și viitor aproape deloc. Noi vrem să arătăm prin poveștile publicate din perspectiva oamenilor de succes o altă față a regiunii, care nu prea se vede. Vrem să arătăm că există nu doar trecut, nu doar tradiție și istorie, ci și educație, inovare și succes în Transilvania. Iar acest lucru se poate realiza din perspectiva unor tineri care s-au întors în țară și au început o afacere. Avem nevoie de povești pozitive despre Transilvania, de poveștile de succes ale acestor oameni care trăiesc aici,” a explicat președintele executiv al UDMR.

Porcsalmi a precizat că noul portal va prezenta și anumite aspecte specifice ale comunității maghiare, cum ar fi problemele legate de drepturile de folosire a limbii materne.

În cadrul portalului sunt postate articole ale unor jurnaliști, bloggeri maghiari, dar este unul de tip open source, ceea ce înseamnă că este deschis spre publicarea textelor inclusiv a unor autori români care au o poveste interesantă și care merită prezentată publicului din afara țării.

„Managerul proiectului este un american, Patrick Eagan, care nu are rădăcini maghiare, îl știu de mult timp, cunoaște Transilvania și de aceea l-am îndemnat să ni se alăture, deoarece avem nevoie de o perspectivă diferită de cea autohtonă. Dacă vrem să ne adresăm străinilor, atunci cel mai bine este să găsim o echipă care să introducă o perspectivă nouă în această comunicare,” a subliniat Porcsalmi Balint.

Transylvania Now este un portal publicat de Fundația Eurotrans înființată de UDMR și beneficiază de finanțare din partea Fundației Gábor Bethlen din Ungaria.

Foto: Captură/ Transylvania Now

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
''Să-i fie țărâna ușoară!'' Dana Roba, mesaj neașteptat despre Daniel Balaciu. Cum a amenințat-o soțul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Legea care se aplică OBLIGATORIU în orice bloc din România. Asociațiile de PROPRIETARI nu o...
Muncă până la moarte. Raportul real dintre speranța de viață și vârsta de pensionare
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Ziua în care România şi-a făcut cei mai puternici aliaţi