UDMR solicită intervenția Guvernului pentru soluționarea problemei cimitirului din Valea Uzului

UDMR solicită intervenția Guvernului pentru soluționarea problemei cimitirului din Valea Uzului
Publicat: 05/06/2019, 12:08

Potrivit unui comunicat transmis miercuri, de reprezentanții UDMR, parlamentarii Uniunii au adresat o interpelare premierului, solicitând, din nou, intervenția urgentă a Guvernului pentru soluționarea problemei cimitirului din Valea Uzului, după ce prefectul județului Bacău a emis o adresă prin care spune că acest cimitir nu este domeniul public al UAT Dărmănești.

„Prefectul județului Bacău a emis o adresă prin care spune clar că acest cimitir nu este domeniul public al UAT Dărmănești, iar hotărârea consiliului local al localității din județul Bacău și construcțiile demarate sunt nelegale”, au arătat, miercuri dimineață, parlamentarii UDMR din județul Harghita, Korodi Attila și Tánczos Barna.

Liderul grupului UDMR din Camera Deputaților, Korodi Attila, a adresat o declarație politică în plenul Camerei, iar senatorul UDMR Tánczos Barna a adresat o interpelare premierului.

Cei doi politicieni ai Uniunii au atras atenția asupra „nelegalităților comise de primăria din Dărmănești, certificate și de Ministerul Culturii, Ministerul Apărării, Inspectoratul de Stat în Construcții și prefectul județului Bacău, care au emis documente oficiale în acest sens. Korodi Attila și Tánczos Barna au semnalat că organizarea manifestărilor dedicate Zilei Eroilor, pe 6 iunie, aprobate de Primăria Dărmănești, ar duce la tensiuni interetnice”.

„Întrebarea justificată este dacă o autoritate locală are sau nu dreptul să aprobe organizarea unui eveniment pe teritoriul unei alte unități administrativ teritoriale, după de prefectul județului a emis un punct de vedere în acest sens”, a spus Korodi Attila, în declarația sa.

Potrivit interpelării, autoritatea locală din Dărmănești a încălcat și legea pentru ratificarea Acordului internațional între România și Ungaria privind regimul juridic al mormintelor de război, care prevede că dacă activitatea de îngrijire a mormintelor va produce schimbări, înaintea luării măsurilor de schimbare este necesară punerea de acord cu organele de resort ale statelor implicate.

„Am cerut să fie întrunită, de urgență, comisia de specialitate a celor două țări pentru rezolvarea acestei situații. Am cerut Guvernului, responsabil pentru evoluția regretabilă a evenimentelor, să intervină. Comunitatea maghiară din România condamnă dubla măsură: într-o țară în care milităm pentru statul de drept nu se poate tolera o astfel de abatere de la cadrul legal. Dorim evitarea escaladării conflictului interetnic prin evenimentul planificat pentru 6 iunie. Dorim restabilirea ordinii legale în acest caz”, a afirmat Tánczos Barna.

La începutul lunii mai, liderul UDMR Kelemen Hunor i-a cerut premierului Viorica Dăncilă să oprească denigrarea memoriei soldaților maghiari și să intervină pentru oprirea deciziei Primăriei Dărmănești de amplasare a mormintelor soldaților români într-un cimitir din Harghita, unde sunt îngropați soldați maghiari. Potrivit UDMR, cimitirul militar aparține comunei Sânmartin și a fost renovat din resursele proprii ale primăriei, din donațiile Ministerului Ungar al Apărării și din contribuții ale unor persoane fizice, fiind amplasate aproximativ șase sute de cruci din lemn, pe care au fost inscripționate numele soldaților maghiari uciși în bătăliile din Valea Uzului.

Ulterior, toate cele 52 de cruci ale eroilor români, dar și monumentul din Cimitirul Valea Uzului, au fost acoperite cu saci negri de plastic, iar polițiștii băcăuani au declanșat o anchetă, în timp ce, vinerea trecută, cu doar două zile înainte de alegerile europarlamentare, UDMR a anunțat suspendarea protocolului de colaborare cu coaliția PSD-ALDE până la soluționarea situației cimitirului din Valea Uzului.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Mama Andreei Morega, studenta ucisă la Timișoara, a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Hidroelectrica, prima propunere de dividend de când este companie listată la Bursa de Valori: 13,99...
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Va deveni INTERZIS PRIN LEGE. Decizia se pregătește acum în ROMÂNIA. E un gest iubit...
Vești proaste de la Casa de Pensii. Peste 1,5 milioane pensionari nu vor mai primi...
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Topirea calotelor glaciare modifică forma Pământului și îi accelerează rotația