UDMR solicită intervenția Guvernului pentru soluționarea problemei cimitirului din Valea Uzului

Redactor:
Corespondenti
UDMR solicită intervenția Guvernului pentru soluționarea problemei cimitirului din Valea Uzului
UDMR solicită, miercuri, intervenția urgentă a Guvernului pentru soluționarea problemei cimitirului din Valea Uzului, după ce prefectul județului Bacău a emis o adresă prin care arată că cimitirul nu este în domeniul public al localității Dărmănești.

Potrivit unui comunicat transmis miercuri, de reprezentanții UDMR, parlamentarii Uniunii au adresat o interpelare premierului, solicitând, din nou, intervenția urgentă a Guvernului pentru soluționarea problemei cimitirului din Valea Uzului, după ce prefectul județului Bacău a emis o adresă prin care spune că acest cimitir nu este domeniul public al UAT Dărmănești.

„Prefectul județului Bacău a emis o adresă prin care spune clar că acest cimitir nu este domeniul public al UAT Dărmănești, iar hotărârea consiliului local al localității din județul Bacău și construcțiile demarate sunt nelegale”, au arătat, miercuri dimineață, parlamentarii UDMR din județul Harghita, Korodi Attila și Tánczos Barna.

Liderul grupului UDMR din Camera Deputaților, Korodi Attila, a adresat o declarație politică în plenul Camerei, iar senatorul UDMR Tánczos Barna a adresat o interpelare premierului.

Cei doi politicieni ai Uniunii au atras atenția asupra „nelegalităților comise de primăria din Dărmănești, certificate și de Ministerul Culturii, Ministerul Apărării, Inspectoratul de Stat în Construcții și prefectul județului Bacău, care au emis documente oficiale în acest sens. Korodi Attila și Tánczos Barna au semnalat că organizarea manifestărilor dedicate Zilei Eroilor, pe 6 iunie, aprobate de Primăria Dărmănești, ar duce la tensiuni interetnice”.

„Întrebarea justificată este dacă o autoritate locală are sau nu dreptul să aprobe organizarea unui eveniment pe teritoriul unei alte unități administrativ teritoriale, după de prefectul județului a emis un punct de vedere în acest sens”, a spus Korodi Attila, în declarația sa.

Potrivit interpelării, autoritatea locală din Dărmănești a încălcat și legea pentru ratificarea Acordului internațional între România și Ungaria privind regimul juridic al mormintelor de război, care prevede că dacă activitatea de îngrijire a mormintelor va produce schimbări, înaintea luării măsurilor de schimbare este necesară punerea de acord cu organele de resort ale statelor implicate.

„Am cerut să fie întrunită, de urgență, comisia de specialitate a celor două țări pentru rezolvarea acestei situații. Am cerut Guvernului, responsabil pentru evoluția regretabilă a evenimentelor, să intervină. Comunitatea maghiară din România condamnă dubla măsură: într-o țară în care milităm pentru statul de drept nu se poate tolera o astfel de abatere de la cadrul legal. Dorim evitarea escaladării conflictului interetnic prin evenimentul planificat pentru 6 iunie. Dorim restabilirea ordinii legale în acest caz”, a afirmat Tánczos Barna.

La începutul lunii mai, liderul UDMR Kelemen Hunor i-a cerut premierului Viorica Dăncilă să oprească denigrarea memoriei soldaților maghiari și să intervină pentru oprirea deciziei Primăriei Dărmănești de amplasare a mormintelor soldaților români într-un cimitir din Harghita, unde sunt îngropați soldați maghiari. Potrivit UDMR, cimitirul militar aparține comunei Sânmartin și a fost renovat din resursele proprii ale primăriei, din donațiile Ministerului Ungar al Apărării și din contribuții ale unor persoane fizice, fiind amplasate aproximativ șase sute de cruci din lemn, pe care au fost inscripționate numele soldaților maghiari uciși în bătăliile din Valea Uzului.

Ulterior, toate cele 52 de cruci ale eroilor români, dar și monumentul din Cimitirul Valea Uzului, au fost acoperite cu saci negri de plastic, iar polițiștii băcăuani au declanșat o anchetă, în timp ce, vinerea trecută, cu doar două zile înainte de alegerile europarlamentare, UDMR a anunțat suspendarea protocolului de colaborare cu coaliția PSD-ALDE până la soluționarea situației cimitirului din Valea Uzului.

BOMBĂ în Liga I. Constantin Budescu revine în TOP şi semnează cu un alt club...
Tragedie imensă de 1 decembrie în showbiz. Vedeta a fost găsită moartă în urmă cu...
FOTO. Andreea Marin, imagini de când era `vânată` de Playboy! Așa nu și-o mai aduce...
FOTO. Ea este considerată una dintre cele mai frumoase fiice de fotbaliști din lume! Cum...
GE-NI-AL! Așa poți să primești o pensie de 3.000 de lei lunar. Trebuie să urmezi...
Vacanţă în pandemie, cu preţul sănătăţii publice. Avertismentul experţilor: Efectele distracţiei se măsoară în numărul...
Noul simptom cheie care poate indica infecția cu SARS-CoV-2. Ce spun cercetătorii
Tragedie imensă de 1 decembrie în showbiz. Vedeta a fost găsită moartă în urmă cu...
Tatăl Ralucăi Pastramă și-a ieșit din minți după ce a aflat că fiica sa a...
REGINA care nu se putea abţine să FACĂ sex. După ce PRINDEA un bărbat...
WOW! Ce salarii primesc angajații Dacia. Iată cât poți câștiga dacă vei lucra la Mioveni
Adevărul despre vaccinul anti-covid-19. Imaginile VIDEO care arată de ce s-a făcut atât de repede,...
Tzancă Uraganu dă replica după ce și-a maltratat soția
Simptomul înșelător al COVID-19, pe care pacienții nu-l observă. Semnalul de alarmă tras de medicul...
Industria care explodează în pandemie. Posibilităţile de creştere sunt uriaşe
Cine este românul care vinde cu 2.000 de dolari un litru din cea mai iubită...
Daniela Crudu, imagini cu ea înainte de operațiile estetice! Este de nerecunoscut / FOTO
Inchide