Udrea, citată la DNA, miercuri dimineață, pentru a oferi lămuriri suplimentare privind denunțul împotriva șefului SRI

Udrea, citată la DNA, miercuri dimineață, pentru a oferi lămuriri suplimentare privind denunțul împotriva șefului SRI
Publicat: 17/02/2015, 21:11
Actualizat: 17/02/2015, 21:29

Anunțul a fost făcut după ieșirea Elenei Udrea din arest.

Elena Udrea a declarat la rândul său, la ieșirea din Arestul Poliției Capitalei, că nu ar vrea să spună nimic în acest moment și că probabil va merge miercuri în Parlament, unde Comisia juridică a Camerei discută o nouă cerere de arestare pe numele ei.

Udrea anunța, în 30 ianuarie, că a depus la DNA un denunț împotriva directorului interimar al SRI Florian Coldea, pe care îl acuză că a instrumentat campania împotriva sa. Udrea preciza că în denunț este amintit și procurorul șef al DNA, Codruța Kovesi.

Udrea declara atunci, într-un interviu acordat Hotnews, că a intervenit la Victor Ponta pentru numirea Codruței Kovesi la conducerea DNA și că actualul șef interimar al SRI Florian Coldea a fost cel care a propus revenirea lui Kovesi de la Bruxelles, afirmând că cei doi au „o foarte bună relație”.

În același interviu, Elena Udrea afirma că fostul său soț, Dorin Cocoș, i-ar fi spus că, la solicitarea lui Florian Coldea i-a dus 500.000 de euro lui Sebastian Ghiță, pentru a-și finanța televiziunea.

Udrea mai spunea că Sebastian Ghiță i-a spus că Florian Coldea că o urăște. „La o cafea cu domnul Sebastian Ghiță, undeva în vara trecută, vă spun și unde – la cafeneaua Sofa de pe Barbu Văcărescu, domnul Sebastian Ghiță, un apropiat al SRI-ului și o persoană care se vede des cu domnul Florian Coldea, mi-a spus că domnul Coldea mă urăște. Am întrebat de ce și mi-a spus un lucru pe care eu apoi l-am spus public, dar bineînteles nu am citat, la vremea aceea: pentru că am fost permanent o sursă alternativă de informații la președinte”, susținea Udrea.

Ulterior, în 3 februarie, Elena Udrea spunea, după ce a fost la Secția 2 Poliție, că a cerut o întâlnire cu cei de la SRI și că este dispusă să meargă în orice moment la DNA pentru a da o declarație.

„Merg, nu e nicio problemă. Faptul că de patru ani nu m-a chemat nimeni să dau o declarație și la două zile după ce am făcut afirmațiile la adresa domnului Coldea se trece la percheziții. După patru ani să faci percheziții, se trece la acuzarea mea pentru că aș fi avut beneficii electorale prin faptul că am încercat să promovez România la această gală (Gala Bute, n.r.), mie îmi arată că este o legătură clară între declarațiile mele și ceea ce s-a întâmplat luni (2 februarie, n.r.). Mă și gândeam ieri, marți dimineață ce dosar mai urmează? Eu aș fi dosarul”, declara Udrea.

Procurorii anticorupție nu au început urmărirea penală în cazul faptelor reclamate de Elena Udrea referitoare la directorul interimar al SRI, Florian Coldea, întrucât fostul ministru nu a respectat procedura privind denunțul pe care l-a formulat, arăta DNA într-un răspuns transmis MEDIAFAX.

În răspunsul oficial al Direcției Naționale Anticorupție (DNA) transmis la solicitarea MEDIAFAX se arăta că Elena Udrea a fost chemată de procurori în 5 și 6 februarie, pentru a preciza cu exactitate care este denunțul pe care dorește să îl facă, însă fostul ministru al Dezvoltării Regionale și Turismului nu s-a prezentat.

„În denunțul formulat de Udrea Elena nu sunt indicate faptele în sensul art. 290 Cod procedură penală raportat la art. 289 Cod procedură penală. În acest context, conform normelor de procedură penală, doamna Udrea Elena a fost citată să-și precizeze denunțul formulat, pentru data de joi – 5 februarie, respectiv pentru data de vineri – 6 februarie, dar nu s-a prezentat”, potrivit DNA.

Articolul 289 din Codul de procedură penală se referă la „plângere” și prevede că aceasta trebuie să cuprindă: numele, prenumele, codul numeric personal, calitatea și domiciliul petiționarului, descrierea faptei care formează obiectul plângerii, precum și indicarea făptuitorului și a mijloacelor de probă, dacă sunt cunoscute. Conform aceluiași articol, plângerea se poate face personal sau prin mandatar. Mandatul trebuie să fie special, iar procura rămâne atașată plângerii.

Articolul 290 din Codul procedură penală se referă la „denunț”, care este definit ca „încunoștințarea făcută de către o persoană fizică sau juridică despre săvârșirea unei infracțiuni”. Denunțul se poate face numai personal.

În acest context, procurorii anticorupție arată că, până în acest moment, nu a fost începută urmărirea penală cu privire la fapte, deoarece nu au fost îndeplinite cerințele articolului 305 din Codul de procedură penală, care stabilește modul de începere a urmăririi penale.

Potrivit articolului 305, organul de urmărire penală dispune începerea urmăririi penale cu privire la faptă „când actul de sesizare îndeplinește condițiile prevăzute de lege și se constată că nu există vreunul dintre cazurile care împiedică exercitarea acțiunii penale prevăzute la art. 16 alin. (1)”, printre care lipsa plângerii prealabile sau a sesizării organului competent, inexistența faptei sau lipsa probelor referitoare la săvârșirea unei infracțiuni de către o persoană.

Elena Udrea va fi cercetată în arest la domiciliu a decis, definitiv, marți, Înalta Curte de Casație și Justiție, care a judecat contestația deputatei la arestarea preventivă dispusă în 11 februarie în dosarul „Microsoft”.

Potrivit deciziei, Udrea nu are voie să vorbească cu Dorin Cocoș, Dinu Pescariu și cu Ana Maria Topoliceanu sau membri ai familiilor acestora, în mod direct sau indirect, și nici să divulge sau să redea în presă sau pe rețelele sociale informații din cauza penală.

Instanța îi atrage atenția că în caz de încălcare a oricăreia dintre aceste obligații, se poate dispune din nou arestarea ei preventivă.

Arestul la domiciliu a fost dispus pentru perioada 17 februarie – 17 martie inclusiv, pentru fapta de trafic de influență, în legătură cu denunțul lui Dinu Pescariu.

Fostul ministru Elena Udrea a fost în arest din seara zilei de 10 februarie, când a fost reținută de procurorii DNA, în ziua următoare ea fiind arestată prin decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție, în dosarul „Microsoft”.

Comisia juridică a Camerei Deputaților va discuta, miercuri, cererea DNA de arestare preventivă a Elenei Udrea pentru noi acuzații în dosarul „Gala Bute”.

Camera Deputaților a avizat, în 9 februarie, urmărirea penală, reținerea și arestarea preventivă a Elenei Udrea atât în dosarul Microsoft, cât și în dosarul Gala Bute.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
A crezut că a înghițit un os, dar medicii au fost oripilați când au văzut...
Casa Regală a făcut anunțul. În ce stare se află Kate Middleton, de fapt
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Rusia amenință România și spune că monitorizează Baza Kogălniceanu: Întărirea NATO în Europa de est...
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Mărturia Alinei, mama fetiţelor de 2 şi 4 ani otrăvite de tată, în Spania. Stă...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Cursul valutar anunțat de BNR pentru ziua de joi, 28 martie 2024: Care este evoluția...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Cum merge Duster 2024 în off-road? Test REAL cu noul SUV românesc – VIDEO
Spania: explozia nunţilor în rândul celor de peste 60 de ani
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
A devenit COMPLET INTERZIS în România. Iohannis a semnat. Noua lege se aplică tuturor
Urdăreanu, regele cavourilor de lux. Mormântul lui are patru etaje și cartel de acces
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Emisiile de la marile companii de petrol și gaze ar putea cauza milioane de decese...