Udrea, fiica lui Băsescu și Andronic, trimiși în judecată în dosarul finanțării campaniei prezidențiale

Udrea, fiica lui Băsescu și Andronic, trimiși în judecată în dosarul finanțării campaniei prezidențiale
Publicat: 24/05/2017, 14:03

Procurorii DNA au trimis în judecată dosarul finanțării ilegale a campaniei electorale prezidențiale a lui Traian Băsescu din 2009, făcând disjungerea într-un alt dosar pentru Francesco Giovanni, fostul iubit al Ioanei Băsescu, patron al Music Channel și Hit Music Channel, urmărit penal pentru spălare de bani și evaziune fiscală în acest caz.

Elena Udrea, fost ministru al Dezvoltării Regionale și Turismului, este acuzată de instigare la luare de mită și de cinci fapte de spălare de bani. Gheorghe Nastasia, fost secretar de stat sub Udrea, este acuzat de luare de mită. Victor Tarhon, fost președinte al CJ Tulcea, este acuzat de luare de mită. Ioana Băsescu, fiica fostului președinte Traian Băsescu, este acuzată de instigare la delapidare și instigare la spălare de bani. Ioan Silviu Wagner, fost director general al companiei de stat Oil Terminal, este acuzat de delapidare.

În același dosar, consultantul politic Dan Andronic este acuzat de mărturie mincinoasă și favorizarea făptuitorului. Dosarul se va judeca la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Procurorii arată că în 2009, în campania electorală prezidențială ar fi fost colectați bani proveniți din infracțiuni de corupție, delapidare și evaziune fiscală, care ar fi fost folosiți apoi în finanțarea campaniei lui Traian Băsescu.

„Legătura dintre persoanele care obțineau banii pe cale nelegală și prestatorii de servicii legate de campanie era realizată de inculpata Udrea Elena Gabriela. Aceasta conducea un staff de campanie informal al unuia dintre candidați și, din această poziție, coordona atât achizițiile de servicii de campanie, cât și persoanele care au acționat ca intermediari pentru plățile realizate, astfel încât sumele de bani să ajungă la societățile prestatoare”, arată procurorii DNA.

Banii au fost transferați în baza unor contracte comerciale fictive cu firme care prestau în realitate servicii în cadrul campaniei electorale: publicitate stradală, tipărire de afișe, reclame publicate în mass media, realizarea unor pagini de internet, monitorizarea presei, organizarea de spectacole și prestarea de servicii de consultanță, conform DNA.

Conform DNA, în perioada octombrie-noiembrie 2009, Elena Udrea l-ar fi determinat pe secretarul de stat Gheorghe Nastasia să ceară și să primească suma de 918.864 lei de la reprezentantul unei societăți comerciale (om de afaceri), în schimbul asigurării plății unor contracte pe care societatea respectivă le avea în derulare. Contractele, în valoare de aproape 50 de milioane de euro, fuseseră încheiate cu autorități locale finanțate de Ministerul Turismului privind construirea de domenii schiabile și telegondole, în cadrul programului „Schi in România”. DNA arată că finanțarea acestor proiecte, în lipsa unor reguli scrise care să stabilească prioritățile, depindea de decizia Elenei Udrea.

Udrea i-ar fi indicat lui Nastasia suma pe care să o solicite, cât și firma către care urma să se facă plata. Astfel, omul de afaceri a virat în perioada noimebrie-decembrie 2009, în două tranșe, suma respectivă, în baza unui contract fictiv de servicii de publicitate. Banii au fost folosiți mai departe la plata publicității stradale în campania lui Băsescu, conform DNA.

În aceeași perioadă, Udrea este acuzată că l-ar fi determinat pe președintele CJ Tulcea, Victor Tarhon, să ceară suma de 691.029 lei de la o altă firmă, pentru a asigura buna desfășurare a contractelor pe care aceasta le avea cu CJ Tulcea și care erau finanțate de ministerul condus de Udrea. În octombrie-noiembrie 2009, firma a virat banii către alte 4 firme, tot în baza unor contracte fictive de publicitate. Banii au fost folosiți mai departe tot pentru plata unor servicii din campania electorală a lui Traian Băsescu, conform DNA.

Procurorii mai arată că în decembrie 2009, Ioana Băsescu, fiica cea mare a președintelui României, i-ar fi cerut lui Ioan Silviu Wagner, directorul general al Oil Terminal, firmă de stat, să plătească o factură fiscală despre care i-a spus că reprezintă restanțe din campania electorală a lui Băsescu, desfășurată în toamna lui 2009. Prin urmare, pe 30 decembrie 2009, Oil Terminal a încheiat un contract fictiv cu o firmă, de 419.000 lei, suma fiind cea indicată de Ioana Băsescu, care a și intermediat ca notar tranzacția respectivă, conform DNA. Din această sumă, s-au virat doar 119.000 lei în februarie 2010, restul de bani nemaifiind virați pentru că Wagner a dat dispoziție în acest sens, pentru că nu primise niciun document justificativ pentru prima tranșă de bani, arată DNA.

La două zile după ce a încasat banii de la Oil Terminal, care nu avea nevoie de publicitate, iar firma prestatoare nu se ocupa cu publicitate, conform procurorilor, 100.000 de lei din banii virați au ajuns în conturile unei firme deținute de Giovanni Francesco, iubitul Ioanei Băsescu. Între cele două firme nu au existat în realitate operațiuni comerciale, transferul fiind făcut pentru a ascunde proveniența banilor de la Oil Terminal, conform DNA. Banii respectivi au fost folosiți de Ioana Băsescu și Giovanni Francesco pentru o excursie în Cuba, arată DNA.

Iubitul de atunci al Ioanei Băsescu mai este acuzat și că a încheiat un contract pentru lansarea a două posturi tv de muzică (Music Channel și Hit Music Channel) și punerea la dispoziție a echipamentelor audio-video. În baza acestui contract, firma lui Francesco a încasat 2,5 milioane lei, sumă pe care acesta nu a plătit TVA și impozite la stat, creând un prejudiciu de 735.098 lei, conform DNA.

Suma obținută prin această evaziune fiscală ar fi fost folosită, la instigarea Ioanei Băsescu, pentru plata unor servicii din campania electorală a lui Traian Băsescu. Plățile s-au făcut către firme indicate de Udrea și de Ioana Băsescu, conform DNA.

Udrea este acuzată și că a folosit ea direct 305.118 lei, bani proveniți din infracțiuni de corupție, pentru a plăti servicii de publicitate electorală în campania lui Băsescu.

În același dosar, consultantul politic Dan Andronic este acuzat că, fiind audiat ca martor pe 22 septembrie 2016, „a făcut mai multe afirmații nereale cu privire la împrejurările esențiale ale cauzei, prin care a urmărit să îngreuneze tragerea la răspundere penală a inculpatelor Udrea Elena Gabriela și Băsescu Ioana”.

Andronic a afirmat că a primit suma de 668.304 lei în perioada noiembrie-decembrie 2009 de la două firme ale lui Giovanni Francesco, pentru servicii de consultanță fără legătură cu campania lui Băsescu, servicii care nu s-au mai realizat, el însă nemaiputând să restituie banii pentru că nu a mai putut să-l contacteze pe iubitul Ioanei Băsescu. Andronic a mai susținut că Udrea și Ioana Băsescu nu au avut nicio implicare în realizarea acestor plăți și că nu a avut nicio discuție cu ele.

Probele DNA arată însă că banii au fost virați la cererea Elenei Udrea și Ioanei Băsescu, pentru plata consultanței politice acordate lui Traian Băsescu de Andronic și de o firmă străină. „După declanșarea cercetărilor Andronic Dan Cătălin a transmis copia unui contract către Băsescu Ioana, prin intermediul lui Udrea Elena Gabriela, pentru a fi folosit în fața autorităților. Societățile administrate de Francesco Giovanni – Mario nu aveau angajați, cifra de afaceri și obiectul de activitate nu implicau achiziția de servicii de consultanță, iar asociații și administratorul nu îl cunoșteau pe Andronic Dan Cătălin. Totodată, după încasarea banilor, Andronic Dan Cătălin a transferat către societatea străină de consultanță suma de 125.000 USD, reprezentând comision de succes pentru câștigarea alegerilor”.

Procurorii au pus sechestru asigurător de peste 1,6 milioane lei pe bunurile Elenei Udrea, de 119.000 lei pe bunurile Ioanei Băsescu, precum și de 100.000 de lei pe cele ale lui Francesco Giovanni, în vederea confiscării pentru a acoperi prejudiciul de 735.000 de lei provocat prin evaziune fiscală.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Vedeta de filme pentru adulți Jenna Jameson a mai primit o lovitură după ce medicii...
IMAGINILE DURERII 😢 Mama lui Costel Corduneanu s-a prăbușit de durere când a văzut sicriul...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Românca al cărei nume este gravat pe mașinile Tesla se luptă acum cu Elon Musk....
Locul de poveste unde se va muta Kate Middleton, după diagnosticul de cancer. Prințesa de...
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Cum s-a schimbat viața "europenilor" din Siliștea Gumești, după aderarea la UE: "Noi avem nici...
Ultimul mesaj al Anei, gravida dispărută în drum spre casă: Eu...
Costel Corduneanu va fi înmormântat într-un sicriu de lux! Prețul lui atinge sume de ordinul...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Un inginer Boeing spune că producătorul american de avioane a ignorat îngrijorările legate de siguranţă:...
S-a aflat ADEVĂRUL: de ce NU se vrea UN LEAC pentru cancer?
OBLIGATORIU pentru proprietarii de apartamente sau casă. Trebuie să plătească în fiecare an
Reguli noi pentru românii care obțin venituri din chirii. Cum se stabilește impozitul
A nins în România! Imagini cu florile de aprilie acoperite de stratul de omăt: „Iarna...
Mădălin s-a izbit de un copac când a aflat că iubita îl înșală! Ireal ce...
Tavi Clonda s-a săturat de jignirile din mediul online! Artistul intenționează să îi blocheze pe...
De ce Denisa Tănase nu a devenit mamă până la 37 de ani: " Îmi...
BANCUL ZILEI. La ușa lui Bulă sună un neamț.- Nu vă supărați, mă puteți găzdui...
Un avocat de 36 de ani este Superman de Brazilia