UE ar putea recunoaște specializările profesionale obținute în afara cadrului școlar și universitar pe întreg teritoriul Uniunii

UE ar putea recunoaște specializările profesionale obținute în afara cadrului școlar și universitar pe întreg teritoriul Uniunii
Publicat: 18/09/2012, 13:01
Actualizat: 23/08/2013, 02:34

Comisia Europeană a propus recent către toate statele membre recunoașterea aptitudinilor și competențelor dobândite în afara cadrului șolar și universitar în întreg spațiul Uniunii Europene, se arată într-un comunicat al grupului Popularilor Europeni. Propunerea se referă la cursurile, seminariile, atelierele și conferințele din care persoanele care le urmează capătă o anume specializare profesională.

Propunerea Comisiei a fost luată în cadrul strategiei europene pentru crearea de locuri de muncă și creștere economică și urmează să fie adoptată de miniștrii educației și tineretului la Consiliul din 23/24 noiembrie.

„Decizia CE vrea să stimuleze angajările în spațiul UE în special pentru tinerii șomeri și persoanele cu puține calificări formale, cum ar fi lucrătorii în vârstă și cei slab calificați. Propunerea urmărește, de asemenea, îmbunătățirea accesului la învățământul superior, în special al studenților adulți”, a explicat europarlamentarul român Petru Luhan.

Totodată, Comisia îndeamnă statele membre să stabilească sisteme naționale pentru validarea învățării non-formale și informale până în 2015.

„Sistemele naționale vor deveni variante alternative de calificare pe piața muncii pentru persoanele care se opresc de timpuriu în educația formală. Într-o perioadă în care șomajul este în creștere pe piața UE, propunerea Comisiei vine să stimuleze aptitudini și calificări care dau posibilitatea cetățenilor europeni să găsească un loc de muncă și să se integreze social”, a mai spus Petru Luhan.

La ora actuală doar Finlanda, Franța, Luxemburg și Țările de Jos dispun de sisteme cuprinzătoare pentru validarea învățării non-formale și informale, potrivit aceluiași comunicat.

„Învățarea non-formală” are loc într-un mediu formal de educație și nu determină, în general, obținerea unei calificări sau diplome. De obicei, implică cursuri, ateliere, conferințe sau seminarii. „Învățarea informală” se desfășoară într-o varietate de locuri precum la domiciliu, la locul de muncă, într-o asociație și prin interacțiunea zilnică între oameni; aceasta include învățarea limbilor străine, a normelor culturale și a manierelor.

În Franța, toate calificările, cu excepția profesiilor reglementate precum cele de medic, dentist, veterinar și arhitect, pot fi obținute prin validarea învățării non-formale și informale. Persoanele prezintă detalii cu privire la experiențele lor de învățare și aptitudinile/competențele dobândite. Un juriu format din experți numiți de către ministerul de resort poate acorda o calificare totală sau parțială. Un sistem similar există în Luxemburg.

În Țările de Jos, oamenii pot să prezinte o descriere a experienței lor unui furnizor recunoscut de „certificate de experiență” în scopul solicitării de locuri de muncă sau a recunoașterii formale de către o comisie de examinare. În Finlanda, legislația în materie de educație permite validarea experienței în mai multe domenii și la mai multe niveluri de educație.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Boala care se întinde pe tot globul. Jumătate din populație e în pericol
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Condamnarea pentru viol a lui Harvey Weinstein, anulată de o instanță din New York