Ultima ofertă a Guvernului pentru bugetari. „Facem ce ne permitem să facem”

Ultima ofertă a Guvernului pentru bugetari. „Facem ce ne permitem să facem
Publicat: 31/05/2016, 18:18

Potrivit unui document obținut de MEDIAFAX, ordonanța de urgență privind salariile din sectorul bugetar, respinsă de liderii sindicatelor din educație, prevede o creștere salarială de 207 lei pentru un profesor gradul I, vârsta 25-30 de ani, cu studii superioare.

În prezent, potrivit unui exemplu conținut de grilă, un profesor gradul I, vârsta 25-30 de ani, cu studii superioare, are un salariu de încadrare de 2.405 lei (conține cele trei majorări succesive anterioare), la care se adaugă gradația de merit, 601 lei, indemnizație diriginte, 301 lei, spor de vechime, 826 lei, compensații tranzitorii rural, 241 lei, și se ajunge la un salariu de bază de 4.374 lei. La salariul de bază se adaugă două sporuri, spor simultan, 331 lei, și spor rural, 241 lei, și rezultă un salariu brut de 4.946 lei.

Potrivit documentului, în varianta propusă de Guvern se pleacă de la un salariu de bază de 3.156 lei, care conține salariul de încadrare și sporul de vechime. La salariul de bază se adaugă gradația de merit, 789 lei, îndemnizație diriginte, 395 lei, compensații tranzitorii rural, 241 lei, și se ajunge la un salariu brut de 5.153 lei, respectiv 207 lei mai mult decât are în prezent un profesor de gradul I.

În ceea ce privește învățătorul gradul I, cu vârsta 22-25 de ani și studii medii, salariul de încadrare actual este de 1.792 (conține majorările succesive anterioare). La acesta se adaugă gradația de merit, 448 lei, indemnizația de diriginte, 224 lei și sporul de vechime- 616 lei și se ajunge la un salariu de bază de 3.080 lei.

În varianta propusă de Guvern, conform grilei ordonanței de urgență, salariul de bază este 2.352 lei (conține salariul de încadrare și sporul de vechime). La salariul de bază se adaugă gradația de merit, 588 lei și indemnizația de diriginte, 294 lei, astfel că se ajunge la un salariu de bază de 3.234 lei, ceea ce reprezintă o creștere cu 154 de lei față de cât câștigă în prezent un învățător cu gradul I.

Potrivit documentului, salariile debutanților cresc în medie cu 16%.

Negocierile dintre sindicaliștii din învățământ și reprezentanții Ministerului Muncii au eșuat, profesorii urmând să declanșeze acțiuni de protest în Capitală pe 1 iunie, au declarat, luni, reprezentanții sindicatelor pentru MEDIAFAX.

Sindicaliștii din învățământ s-au întâlnit, luni, cu reprezentanții Ministerului Muncii, pentru o nouă rundă de negocieri privind salarizarea. Sindicaliștii sunt nemulțumiți de propunearea Guvernului și spun că miercuri vor avea loc acțiuni de protest în Capitală.

Potrivit liderului Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), Simion Hăncescu, propunerea Guvernului a fost pentru o corecție de 5% în grila de salarizare, ceea ce ar însemna creșteri doar pentru o parte a cadrelor didactice.

„Negocierile au durat 30 de minute. Am propus o creștere salarială de 10% de la 1 ianuarie 2017 sau de 5% de la 1 august 2016 și de încă 5% de la 1 ianuarie 2017. Propunerea Guvernului a fost pentru o corecție de 5%. Acesta este lucrul care ne-a nemulțumit”, a declarat pentru MEDIAFAX liderul FSLI, Simion Hăncescu.

Miercuri va avea loc în Capitală un marș de protest al cadrelor didactice, la care se vor alătura elevi și părinți.

„Vom comunica rezultatul negocierilor în teritoriu. Cel mai probabil, oamenii nu vor fi mulțumiți și în proporție de 99% marșul de protest va avea loc”, a mai adăugat liderul FSLI, Simion Hăncescu.

Ministrul Muncii: Creșterile populiste de anul trecut au accentuat decalajul. Facem ce ne permitem

Despre ordonanța Guvernului, Ministrul Muncii, Dragoș Pîslaru, a declarat marți că ea se concentrează deocamdată pe corecții, cele care vor putea fi remediate. Pîslaru a ținut, însă, să precizeze că vor exista ajustări care nu vor putea fi aplicate în acest an.

Un motiv ar fi „creșterile populiste” de salarii aplicate de Guvernul Ponta care, implementate unui sistem cu disfuncționalități, nu fac decât să accentueze problemele salariale, a adăugat ministrul.

„Scopul principal pe care l-am avut în demersul nostru a fost acela de a remedia o situație disfuncțională din sistemul de salarizare. Ne concentrăm în acest act normativ pe corecțiile pe care el avem de făcut, nu putem rezolva într-un an greșelile care s-au făcut în cinci”, a mai spus Dragoș Pîslaru.

În același timp, ministrul Muncii a ținut să precizeze că prin această ordonanță se vor face corecții doar în sensul creșterii salariilor, ceea ce înseamnă că ele nu vor scădea.

„Această ordonanță, ca și corecție, e într-un singur sens: de creștere salarială. Deci nu în sens negativ. Nu vor scădea salariile. Niciun salariu nu scade ca urmare a acestei ordonanțe. Avem un sector, sectorul de sănătate, în care modificăm structural grila. (…) Suntem într-o situație regretabilă în care multiplele probleme ale acestui sistem ies la suprafață, pentru că a existat o neglijență de a le trata în trecut”, a conchis ministrul Muncii.

Marea gimnastă a ţării rupe tăcerea după Olimpiadă: "Am fost goală cu medicul peste mine....
'Şi corpul cedează'. Ce s-a întâmplat cu Loredana Groza, după ce a luat COVID: 'Dragii...
FOTO. Filmați când nu se așteptau: milionarii Cosmin Olăroiu și Gino Iorgulescu, întâlnire secretă cu...
Bolile pe care le riști în funcție de grupa de sânge. Cine e predispus la...
A mințit sau nu Bianca Drăgușanu? De câte ori a bătut-o, de fapt, Alex Bodi...
Simona Halep și Toni Iuruc au plecat în luna de miere! Destinația exotică aleasă de...
Ajutor FINANCIAR pentru aceşti români! Premierul tocmai a făcut anunţul
România va începe adminstarea dozei trei de vaccin COVID-19. Ce grupe de persoane vor avea...
Care este, de fapt, marja de profit a Dacia. Ford nu reușește la Craiova aceleași...
BANCUL ZILEI – Femeile apetisante și admiratorii exigenți
Cât ține imunitatea dată de vaccinul împotriva COVID? Rezultatele unui nou studiu efectuat în România
'Şi corpul cedează'. Ce s-a întâmplat cu Loredana Groza, după ce a luat COVID: 'Dragii...
Virilitatea lui a INTRAT în istorie. Ce a făcut cu cele 70 de soţii a...
Horoscopul pe care e invidios și Voropchievici! Cine e cea mai norocoasă zodie a zilei
Ce interdicții și măsuri se aplică dacă incidența cazurilor Covid 19 crește peste 3 la...
În TOMIS III, ca-n FILMELE de ACȚIUNE: Un bărbat a MURIT după ce a ALERGAT...
O femeie a văzut o „pasăre fericită” într-un copac. S-a apropiat și a încremenit FOTO
Vestea ȘOC a momentului: A fost găsită moartă
VINE ZĂPADA în România! Anunțul făcut în direct de ANM: "Așteptăm să se depună un...
Poza care îl DĂRÂMĂ pe Dragnea. Întâlnirea secretă despre care nu scoate un cuvânt. Ponta...
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Are doar 27 de ani şi o companie de 5 miliarde de dolari pe care...