Ultimele ore ale unor vieți pline de durere. Doi copii au murit în ambulanță, izbiți de un TIR de pe contrasens. Erau veri și aveau aceeași suferință

Ultimele ore ale unor vieți pline de durere. Doi copii au murit în ambulanță, izbiți de un TIR de pe contrasens. Erau veri și aveau aceeași suferință
Publicat: 12/06/2014, 21:32
Actualizat: 29/07/2014, 17:01

Doi copii, un băiat de 14 ani și o fată de 17 ani, care făceau dializă, și șoferul ambulanței în care se aflau au murit, după ce autosanitara în care se aflau a fost izbită frontal de un TIR care a intrat pe contrasens, miercuri seară, pe DN 17, în apropierea comunei Șintereag, din județul Bistrița-Năsăud.

Gabriela și Viorel aveau o viață grea: după transplanturi ratate, mergeau de trei ori pe săptămână, până la Cluj, pentru tratament. De câțiva ani, părinții lor se mutaseră într-un sat din apropiere, tocmai ca să fie mai aproape de centrul de dializă, relatează Știrile ProTV.

Gabriela avea 17 ani și făcea acest tratament pentru insuficiență renală de la 7. De atunci a suferit două transplanturi, ultimul în 2008. Primele semne au fost că organismul Gabrielei va accepta rinichiul primit. Din păcate, nu a fost așa.

În aceeași situație era și vărul ei, Viorel. Și el făcea dializă de la 6 ani și trecuse printr-un transplant la fel de nereușit.

Cu toate acestea, cei doi copii nu își pierduseră speranța și știau să se bucure de fiecare zi. Acum așteptau nerăbdători să plece într-o tabără specială pentru cei ca ei.

„Din cauza dializei, atât Gabi, cât și Viorel, nu se mai puteau deplasa decât cu ajutorul unui cărucior. Își doreau foarte mult tabăra din acest an. Gabi era un copil extraordinar, era premiantă, intrase la liceu printre primii, era un copil fantastic, cu o inteligență incredibilă, era o adolescentă frumoasă, își dorea să fie cu cineva, începea să iubească. Iar Viorel era un băiat extrem de activ”, povestește Emanuel Ungureanu, președintele Asociației „Claudia Safta”, pentru Pro TV.

Bunica celor doi este devastată. Ea povestește că Viorel a trebuit să renunțe la școală după ce a terminat clasa a VIII-a. In schimb, fata a continuat.

„Veneau profesorii acasă la fată și făceau școală. Avea numai note de 9 și de 10. A avut o copilărie grea…”, spune Octavia Daraban, bunica celor doi copii.

Gabriela și Viorel vor fi înmormântați împreună.

Filmul accidentului: TIR-ul a depășit pe contrasens

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Bistrița-Năsăud, Marius Rus, a declarat la ora producerii accidentului că o ambulanță în care se aflau doi copii a fost lovită frontal de un TIR, care a intrat pe contrasens, șoferul ambulanței și cei doi copii pe care îi transporta mașina rămânând încarcerați.

„Am dat verde la salvare, erau oprite 3, 4 mașini. A venit TIR-ul, a luat salvarea în plin și pe băieții cu microbuzul și mai e unul în față la dus. Am sărit și eu că era să mă agațe. Nu a respectat semnalul. Salvarea avea sirenă și girofar”, a spus un muncitor de la șantierul de pe șosea, conform Știrilor Pro TV.

„Am văzut că trece pe lângă mine TIR-ul și ambulanța, cu tot cu ambulanță. M-a împins în parapet”, a spus șoferul unei mașini lovite.

Când au fost scoși din ambulanță, șoferul și cei doi tineri erau încă în viață, însă nu au supraviețuit.

„Situația este critică din păcate. Tot ce s-a putut face s-a făcut, din păcate nu a supraviețuit. Colegul nostru era un ambulanțier vechi, cunoștea meserie, era unul din cei mai buni angajați ai noștri”, a informat un medic de la SMURD Mureș.

Managerul Serviciului Județean de Ambulanță Bistrița-Năsăud, Anabella Muszi, a declarat că ambulanța venea de la Cluj și se îndrepta spre Bistrița, aducându-i pe cei doi copii care făcuseră dializă.

DN 17, care face legătura între Transilvania și Moldova, este cel mai aglomerat drum din Bistrița-Năsăud.

Băiatul de 14 ani, care a fost transportat cu un elicopter SMURD la Târgu Mureș, a murit la spital.

Șoferul autotrenului, care a provocat accidentul soldat în total cu decesul a trei persoane, a fost reținut.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Județean de Poliție Bistrița-Năsăud, Virginia Roșca, a declarat că șoferul TIR-ului, un bărbat de 27 de ani din Pașcani, județul Iași, a fost reținut pentru ucidere din culpă.

„În timp ce bărbatul de 27 de ani din Pașcani, județul Iași, conducea pe DN 17 un autotren pe direcția Bistrița – Beclean, pe o pasarelă, pe fondul efectuării unei depășiri neregulamentare, a intrat pe contrasens și a lovit frontal o ambulanță, aceasta fiind proiectată în alte trei autovehicule. În urma accidentului, șoferul ambulanței și doi pasageri, o fată de 17 ani și un băiat de 14 ani, au murit. Șoferul autotrenului este cercetat pentru ucidere din culpă”, a declarat Roșca.

„Băiatul de 14 ani avea multiple traumatisme. S-au făcut manevre de resuscitare și pe drum, și timp de mai bine de o oră după ce a ajuns la spital, dar, în ciuda eforturilor medicilor, nu a putut fi salvat. S-au depus toate eforturile, dar, din păcate, nu a putut fi salvat. Era în stare foarte gravă”, a declarat medicul Negoiță.

Ce spun martorii: TIR-ul a târât ambulanța 70 de metri

Accidentul s-a petrecut, potrivit unor martori oculari, în dreptul pasajului peste calea ferată de la intrarea în orașul Beclean, la care se fac lucrări de întreținere, circulația desfășurându-se pe un singur sens.

Ambulanța, care venea dinspre Cluj, a trecut ultima pasarelă la semnul verde indicat de o persoană care dirija circulația. TIR-ul care circula din sens opus a venit cu viteză dinspre Bistrița și nu a mai putut opri în spatele coloanei care aștepta să se facă verde pe sensul ei de mers, așa încât a depășit coloana și a izbit ambulanța frontal, împingând-o în spate circa 70 de metri.

În urma impactului, șoferul ambulanței și cei doi pacienți din autosanitară au fost transportați la spital. La scurt timp după ce au fost aduși la Spitalul Orășenesc Beclean, fata de 17 ani și șoferul autosanitarei au murit, din cauza multiplelor traumatisme, în timp ce băiatul de 17 ani a fost transportat în stare gravă la o clinică din Târgu Mureș, cu un elicopter SMURD.

„În accident a fost implicată o ambulanță a SJA Bistrița-Năsăud care venea spre Bistrița și în care se aflau doi copii, un băiat de 14 ani și o fată de 17 ani din Șieu Cristur care făcuseră dializă la Cluj. Toți minorii fac hemodializă la Cluj, iar la Spitalul Bistrița fac numai adulții. Victimele au fost luate de la locul accidentului și duse la Centrul de Primire a Urgențelor de la Spitalul Orășenesc Beclean unde au fost evaluate și triate de echipajul elicopterului SMURD sosit la Beclean de la Târgu Mureș. Deși s-a făcut tot ce era posibil, puțin după ora 21.00 ni s-a comunicat că șoferul ambulanței a decedat, iar la scurt timp și fata de 17 ani”, spunea, miercuri seară, într-o conferință de presă, managerul Serviciului Județean de Ambulanță Bistrița-Năsăud, Anabella Muszi.

Ea mai afirma că șoferul ambulanței lucra de foarte mulți ani în SJA, iar soția lui de asemenea, el nefiind până acum implicat în alte accidente.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Reghe cere sprijinul instanței: 'Trebuie să înceteze această hărțuire!' Poliția nu confirmă urmărirea penală împotriva...
Detalii tabu din viața intimă a unei actrițe: și-a pierdut virginitatea la 35 de ani
Momentul în care strada din Cluj s-a surpat și s-a format un crater uriaș. Un...
Tragedie în România! A MURIT
Polițista mituită de Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit femeia din partea judecătorilor
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
Gorghiu: Ministerul Justiţiei depune eforturi ca prinţul Paul să-şi execute pedeapsa în România
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
Interdicție în România, din aprilie. E ILEGAL peste tot. Te lasă fără bani și fără...
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Trei femei au fost diagnosticate cu HIV după ce și-au făcut tratamente faciale