Un academician propune schimbarea imnului

Publicat: 07/05/2016, 19:22
Actualizat: 26/03/2019, 08:13

Adrian Toader a plecat din România ca dizident politic în anul 1979, și s-a stabilit în SUA. A crescut cu vechiul imn al Republicii Socialiste România, „Trei culori”, despre care spune că nu i-a plăcut, pentru că din text părea că s-ar fi limitat la trei numărul culorilor.

„În 1989, au luat imnul >, care a prins bine în acel moment de cumpănă, era un nou început. Mesajul > era bun atunci, dar nu mergea restul textului, unde doar trei domnitori sunt pomeniți și este băgat în imn Traian care ne-a cucerit? Plus că imnul actual are versuri violente, sânge, apoi e văicăreală, răzbunare, blesteme la adresa dușmanilor, amenințare, iar aceste energii negative se răsfrâng asupra celui care intonează imnul. Nu reiese din imnul actual pic de mândrie, nici pic de demnitate și lipsește și cultura. Noi, românii, nu suntem un popor de barbari. În plus, imnul nu îndeplinește condițiile impuse de UE”, a susținut Toader.

Acesta consideră că, la peste un sfert de secol de la Revoluția din 1989, se impune un nou imn național al României, aceasta fiind o necesitate a societății. Astfel încât s-a apucat să scrie versurile unui nou imn
național al României, pe care l-a intitulat „Un suflet de român”.

„Eu propun autorităților, Parlamentului, ca la revizuirea Constituției, să aprobe și înlocuirea actualului imn național. Avem multe priorități, dar imnul național este precum o cheie mică care deschide o poartă mare, calea către demnitate și mândrie națională, calea către a exista întru totul, uniți în spirit și cultură, de a respecta înaintașii noștri, de a ne iubi și respecta copiii, urmașii noștri”, a explicat acesta.

Prima versiune a imnului pe care îl propune a apărut la sfârșitul anului 2014.

„În decembrie, în timp ce veneam cu mașina de la Sibiu spre Cluj-Napoca, mi-au venit pe loc primele versuri. Am scris apoi cinci strofe în următoarea săptămână, iar ultimele șapte strofe le-am scris, ulterior,
într-o zi, în doar 25 de minute. Am cizelat textul, iar în 31 ianuarie am scos versiunea care a fost înregistrată, pe cinci voci, într-un studio de muzică, de studenți ai Academiei de Muzică >. Am păstrat atunci muzica lui Anton Pann, a actulului imn național”, a spus acesta.

La sfârșitul anului trecut, Adrian Toader a schimbat și versurile, dar și muzica imnului, aceasta fiind în forma finală compusă de muzicologul Radu Goldiș, care trăiește în SUA, aranjamentul coral aparținându-icompozitorului Adrian Enescu.

Versiunea finală a imnului a fost înregistrată în 27 aprilie 2016 și este interpretată de Corul de Cameră al Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” Cluj-Napoca, „Cappella Transylvanica”, dirijor Cornel Groza.

„Un suflet de român este un imn pacifist, care cheamă la unitate națională. Este ușor de memorat, are 8 strofe iar, în total, imnul durează 2 minute și 20 de secunde”, a subliniat acesta.

Adrian Toader s-a născut la Medgidia, în anul 1956, iar la 16 ani, în 1972, a câștigat medalia de argint la Târgul Internațional de Invenții la Tokyo cu proiectul unei pompe electromagnetice cu flux continuu, fără rotor.

La 23 de ani, în 1979, a emigrat în SUA, ca dizident politic care a făcut parte din Mișcarea „Paul Goma”. În SUA, s-a stabilit în California, unde, la vârsta de 42 de ani, în 1998, a absolvit Santa Monica College și a obținut o diplomă în științe generale. În perioada studenției a fost președintele Asociației Studențești a Colegiilor de Stat din sudul Californiei și a răspuns de problemele a peste 1,3 milioane de studenți. După dobândirea cetățeniei americane, în 1985, și-a schimbat numele în Adrian Williams, dar folosește numele Adrian Toader-Williams în scrierile științifice.

În 1998 s-a reîntors în România, s-a stabilit la Cluj-Napoca și și-a luat două diplome de master, în Gestiunea durabilă a zonelor montane, la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, și în Managementul calitățiialimentelor la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj-Napoca.

Radu Goldiș este un chitarist și compozitor de muzică de jazz originar din România, fiind stabilit, în prezent, în SUA. A absolvit Conservatorul „Ciprian Porumbescu din București”, secția muzicologie, iar în decursul carierei sale a fost influențat de Kenny Burrel, Joe Pass sau Wes Montgomery. A colaborat cu mulți jazzmeni români cunoscuți, cum ar fi Johnny Răducanu și Eugen Gondi. Radu Goldiș este și compozitorul muzicii filmelor „Zile fierbinți” și „Accident”, ambele apărute în 1976, iar împreună cu Adrian Enescu a compus muzica filmului „Al patrulea stol” (1978).

Adrian Enescu este un muzician și compozitor român cunoscut în special pentru faptul că a compus muzica a peste 65 de filme, printre care „Domnișoara Christina” (1992), „Hotel de lux” (1992), „Mircea” (1989), „Ringul” (1985), „Ciuleandra” (1985), „Noi, cei din linia întîi” (1985), „Pas în doi” (1985), „Concurs” (1982), „Pruncul, petrolul și ardelenii” (1981), „Artista, dolarii și ardelenii” (1979), „Bietul Ioanide” (1979), „Profetul, aurul și ardelenii” (1978). Enescu a absolvit Conservatorul de Muzică „Ciprian Porumbescu” din București, fiind printre primii artiști de muzică electronică din România. A semnat muzică pentru grupul „Stereo” și artistele Loredana Groza și Silvia Dumitrescu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Inter Milano a sărbătorit titlul “Made in Romania”. Imaginile cu fotbaliștii care dansează pe piesa...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Este OBLIGATORIU pentru șoferii din România. Trebuie să ai acest obiect în mașină
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului