Un an după tragedia din Apuseni. Procurorii au decis începerea urmăririi penale pentru ucidere din culpă. Reacția lui Arafat

Un an după tragedia din Apuseni. Procurorii au decis începerea urmăririi penale pentru ucidere din culpă. Reacția lui Arafat
Publicat: 17/01/2015, 09:16

Secretarul de stat Raed Arafat, fondator al SMURD, a fost întrebat, vineri, la Târgu Mureș, unde a participat la prezentarea bilanțului Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Horea” al județului Mureș, despre ancheta în cazul accidentului aviatic din Munții Apuseni, din ianuarie 2014.

Încă așteptăm rezultatul anchetei, nu ies cu comentarii fără să știu. Normal, aici Procuratura deja de un an lucrează și vă spun că au lucrat la acest lucru, nu a fost neglijat deloc, pentru că știm că au continuat să colecteze informații și au audiat oameni și oficialități și tot. Acum așteptăm concluzia lor. Până la concluzia lor, prefer să nu zic eu nimic în acest sens”, a răspuns Raed Arafat.

Potrivit acestuia, anul trecut a început cu „o tragedie” și s-a încheiat cu alta.

„Am simțit, poate pentru prima dată, cum o tragedie poate să fie chiar folosită, criticată, comentată de experți – între ghilimele – fără nicio formă de analiză adevărată asupra situației. Și așteptăm să vedem concluziile care vor ieși de la cei care fac investigațiile amănunțite și să vedem ce vor zice ei. Însă eu consider că anul trecut, pentru noi toți care lucrăm în sectorul de urgență, a fost o transformare care sper să nu persiste. Pentru că presiunea care se pune asupra sistemului, comandanților de intervenții, cei care iau decizii la fața locului – nu vorbesc de mine sau de cei care suntem la nivelul la care luăm decizii mult mai complexe, la un moment dat, dacă ni se solicită – însă cei care sunt la fața locului simt o presiune pentru că am început să îi atacăm în timpul intervenției și să îi analizăm în timpul intervenției, fără ca nici măcar să înțelegem ce se întâmplă în această intervenție”, a declarat Raed Arafat.

Raed Arafat a fost prezent la ședința de bilanț a ISU Mureș, în cadrul căreia s-a arătat că, în județ, numărul intervențiilor în situațiile de urgență a crescut cu peste 13 la sută în 2014 față de anul anterior. De altfel, 90 la sută din totalul celor 15.000 de intervenții au fost ale SMURD.

Serviciul Mobil de Urgență, Reanimare și Descarcerare (SMURD) va împlini în acest an 25 de ani de la înființare, eveniment care va fi marcat, în luna septembrie, la Târgu Mureș. Bazele acestuia au fost puse în 1990, iar Serviciul funcționa atunci în cadrul Clinicii de Anestezie-Terapie Intensivă a Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș și se baza doar pe un echipaj.

Pilotul Adrian Iovan și studenta Aurelia Ion și-au pierdut viața în accidentul aviatic produs în 20 ianuarie 2014, în Munții Apuseni, într-o zonă accidentată, la peste 1.400 de metri altitudine, la granița dintre județele Cluj și Alba. În accident au fost răniți copilotul Răzvan Petrescu și medicii Radu Zamfir de la Spitalul Fundeni, Valentin Calu de la Spitalul Elias, Cătălin Pivniceru de la Spitalul „Sfânta Maria” și Sorin Ianceu de la Spitalul Municipal din Beiuș, județul Bihor. Echipa medicală din avion mergea de la București la Oradea, unde urma să preleveze ficatul de la un donator de peste 60 de ani care suferise un accident vascular cerebral.

Epava avionului și victimele au fost găsite de trei localnici, după căutări care au durat aproximativ cinci ore și la care au participat pompieri salvatori, jandarmi montani, polițiști, salvamontiști, angajați ai Parcului Național Munții Apuseni și localnici.

În dosarul accidentului din Apuseni, procurorii au decis începerea urmăririi penale pentru ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă și neglijență în serviciu, dar și pentru neluare și nerespectare a măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă și încălcarea de către personalul aeronautic civil a îndatoririlor de serviciu.

Dosarul accidentului aviatic din Munții Apuseni este instrumentat de Parchetul instanței supreme.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
BREAKING | Florin Piersic avea septicemie când a fost internat în spital! Anunțul oficial al...
FOTO. Transformarea incredibilă a lui Valentin Ceaușescu, la 76 de ani! Viața grea de după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Anunț oficial despre starea lui Florin Piersic: „I s-au infectat sondele din inimă. Situaţia era...
Imagini în premieră absolută cu Florin Piersic de la ”Matei Balș”! Starea de sănătate a...
Boala RARĂ de care suferă Sebastian Dobrincu. Cum l-au afectat problemele de sănătate: „Plângeam în...
Florin Piersic, primul mesaj după ce a fost transferat la Spitalul Matei Balș din Capitală....
Ce au găsit chirurgii în corpul lui Florin Piersic! Medicul care l-a operat a rupt...
Anunț de ultim moment despre starea de sănătate a lui Florin Piersic. Un medic din...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Ce înseamnă DEVANSARE pe autostradă? Este legal să depășești prin dreapta în această situație?
AstraZeneca anunţă că retrage vaccinul COVID-19 în toată lumea. Anunţul vine la câteva luni după...
Substanța MINUNE din roșii! Le face cele mai sănătoase legume
UNGARIA nu a mai rezistat. A luat decizia la care NIMENI nu s-ar fi așteptat
Mirel Rădoi îl concurează pe Țiriac. Antrenorul are un garaj de milioane
Andreea Bălan, incident în timpul unui concert. A căzut de pe scenă când cânta și...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Nicolae Furdui Iancu, despre absența tatălui din copilăria sa și cum reușea mama lui să...
Gestul făcut de Ibrahim Ibru, după ce Raluca Pastramă a fost surprinsă cu presupusul iubit,...
BANCUL ZILEI. Bulă şi Lulă, pe faleză la Constanţa, se uitau în apă unde se...
A fost descoperită o nouă particulă. Cercetătorii o căutau de mult timp!