Un bărbat bătut de trei jandarmi și un polițist a câștigat la CEDO un proces împotriva statului român. Ce despăgubiri va primi

Un bărbat bătut de trei jandarmi și un polițist a câștigat la CEDO un proces împotriva statului român. Ce despăgubiri va primi
Publicat: 24/09/2015, 12:45

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) i-a dat câștig de cauză fiului unui primar din județul Vaslui, Cristinel Poede, în vârstă de 40 de ani, într-un proces intentat statului român, după ce bărbatul s-a considerat nedreptățit de magistrații vasluieni, într-o plângere formulată împotriva unui polițist și a trei jandarmi care l-ar fi bătut, transmite corespondentul MEDIAFAX.

În urma deciziei forului european de apărare a drepturilor omului, statul român a fost obligat la plata unor despăgubiri de 7.500 de euro, din cei 10.000 de euro solicitați de vasluian. Astfel, CEDO a considerat că s-a încălcat articolul 3 din Convenția Drepturilor Omului, conform căruia „nimeni nu poate fi supus torturii, nici pedepselor sau tratamentelor inumane ori degradante”.

În fapt, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a considerat că Poede nu a avut parte de „o anchetă echitabilă” din partea statului român în urma plângerilor formulate de vasluian la Parchet împotriva jandarmilor și polițistului. Atât Parchetul Militar Iași, care i-a cercetat pe jandarmi, cât și Parchetul de pe lângă Tribunalul Vaslui, instituție care l-a anchetat pe polițist, au clasat dosarul, considerând că forțele de ordine au acționat legal. De asemenea, nici Tribunalul Vaslui, unde Poede a contestat decizia Parchetului de pe lângă Tribunal, nu i-a dat câștig de cauză, ceea ce l-a determinat pe vasluian să se adreseze CEDO.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului arată, în motivarea hotărârii de despăgubire a lui Cristinel Poede, că procurorii care au cercetat cazul au luat în considerare doar declarațiile jandarmilor și polițistului, precum și a unui singur martor, deși victima agresiunii a solicitat și audierea unui alt martor al incidentului.

„Autoritățile au ales să-și bazeze deciziile exclusiv pe declarațiile date de funcționari de stat și un martor care să confirme versiunea. În absența unei explicații plauzibile în acest sens, Curtea nu vede niciun motiv pentru a da prioritate versiunii funcționarilor de stat în detrimentul reclamantului”, se arată în hotărârea CEDO.

Potrivit plângerii depuse la CEDO, Cristinel Poede ar fi fost agresat de un polițist de la Circulație și trei jandarmi după ce ar fi refuzat să se legitimeze și să recunoască faptul că a condus o mașină.

Incidentul s-a petrecut în vara lui 2009, în municipiul Vaslui, atunci când bărbatul de 40 de ani se afla împreună cu fratele său, acesta din urmă fiind la volanul mașinii personale. La un moment dat, autoturismul a făcut pană de cauciuc, motiv pentru care a rămas blocat în trafic într-o zonă cu staționarea interzisă. În acest timp, a venit un polițist de la Biroul Rutier, care i-a cerut lui Cristinel Poede, care se afla lângă mașină, să se legitimeze. Vasluianul nu a putut prezenta cartea de identitate pe motiv că îi expirase și fusese depusă la Serviciul de Evidență a Populației în vederea eliberării unui alt document, aspect dovedit, de altfel, la CEDO.

În plus, polițistul i-a imputat lui Cristinel Poede că se afla la volan, fiind astfel amendat pentru staționare într-un loc nepermis. Pe motiv că nu ar fi vrut să se legitimeze și că nu recunoștea că se afla la volan, arată Cristinel Poede în plângerea formulată la CEDO, polițistul a cerut sprijinul Jandarmeriei. Imediat, în zonă a ajuns un echipaj de jandarmi care l-ar fi lovit de mai multe ori pe vasluianul de 40 de ani cu pumnii și picioarele în cap și peste corp. Ulterior, vasluianul ar fi fost trântit la pământ și încătușat, fiind apoi urcat în autospeciala Poliției și transportat la sediul acestei instituții, unde ar fi fost lovit cu capul de perete de către polițist.

În urma agresiunilor suferite, Cristinel Poede a obținut un certificat medico-legal prin care se confirmau agresiunile suferite, având nevoie de 16-18 zile de îngrijiri medicale.

Pe lângă plângerile penale făcute împotriva polițistului și jandarmilor, bărbatul de 40 de ani a contestat în instanță și amenzile date de polițist pentru staționare interzisă și refuzul de a se legitima. În ambele cazuri, magistrații i-au dat câștig de cauză, Cristinel Poede demonstrând că nu se afla la volan și că, într-adevăr, cartea de identitate se afla la momentul legitimării de către polițist la Serviciul de Evidență a Populației Vaslui.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
"Nu pot să-l privesc în ochi!" Tatăl lui Mirel Dragomir, tânărul care a ucis-o pe...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
EXCLUSIV Ungurii, la ani lumină de România. Ungaria ne-a luat fața complet: Profit maxim
Umilință maximă pentru noii Chefi la cuțite: Niște habarniști
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Marea Britanie a intrat într-o recesiune „superficială”