Un birou consular al Ungariei ar putea funcționa la Târgu Mureș din această toamnă

Un birou consular al Ungariei ar putea funcționa la Târgu Mureș din această toamnă
Ambasadorul Ungariei în România, Fuzes Oszkar, a declarat, vineri, într-o conferință de presă la Târgu Mureș, că un birou consular al țării vecine ar putea funcționa în municipiu cel mai probabil de la începutul toamnei, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Publicat: 17/05/2013, 19:42
Actualizat: 01/02/2019, 19:56

Ambasadorul Ungariei în România, Fuzes Oszkar, a declarat, vineri, într-o conferință de presă la Târgu Mureș, că un birou consular al țării vecine ar putea funcționa în municipiu cel mai probabil de la începutul toamnei, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Ambasadorul Ungariei la București, Fuzes Oszkar, și consulul general de la Miercurea Ciuc, Zsigmond Barna Pal, s-au întâlnit, vineri, la Palatul Administrativ din Târgu Mureș, cu prefectul de Mureș, Corneliu Grosu, președintele Consiliului Județean Mureș, Ciprian Dobre, și unul dintre vicepreședinții CJ, Lokodi Edita Emoke.

Fuzes a afirmat, într-o conferință de presă susținută ulterior, că unul dintre subiectele abordate a fost legat de deschiderea unui birou consular al Ungariei la Târgu Mureș, oraș în care a menționat că se simte ca acasă.

„Este un loc de interes deosebit. Ungaria este interesată de colaborare, vrem o colaborare nu numai la nivel bilateral, ci la nivel european, credem că interesele noastre sunt aceleași, în toate domeniile. Avem o relație nu numai de parteneriat, dar și de prietenie, suntem aliați de încredere și acesta este mesajul pe care îl transmit domnului prefect și domnului președinte al Consiliului Județean Mureș. În ceea ce privește biroul consular din Târgu Mureș, i-am rugat pe domnul prefect și pe domnul președinte (al CJ Mureș) pentru sprijin și sperăm că și acesta va fi o instituție care va ajuta în mod pragmatic, în mod concret relațiile noastre, și nu numai relațiile dintre România și Ungaria, ci relațiile interetnice din județ și oraș”, a spus Fuzes.

El a adăugat că înființarea acestui brou consular va servi un interes „foarte practic și pragmatic”.

Ambasadorul a arătat că a fost solicitat deja acordul Ministerului Afacerilor Externe al României privind înființarea biroului consular de la Târgu Mureș, iar întregul proces durează de obicei două sau trei luni, astfel că biroul ar putea funcționa din toamnă.

„Procesul merge de obicei două sau trei luni, deci începutul toamnei este un lucru absolut real și sper că biroul consular va fi deschis de domnul consul general în septembrie, octombrie, vom vedea”, a spus Fuzes.

El a adăugat că situația este identică în ceea ce privește biroul consular al Ungariei care ar urma să fie deschis la Oradea, ambele birouri urmând să aparțină de consulatul general de la Miercurea Ciuc.

Fuzes Oszkar a menționat că este „puțin șocat” de informația potrivit căreia din această toamnă s-ar putea stopa acordarea cetățeniei ungare pentru etnicii din România, pe care a dezmințit-o.

„E aiurea. Cetățenia este deschisă pentru totdeauna, niciodată nu vom închide… sunt puțin șocat. Nu numai în România, global, în general”, a arătat ambasadorul.

La rândul său, prefectul de Mureș, Corneliu Grosu, a spus că s-a discutat despre intenția statului ungar de a deschide la Târgu Mureș un birou consular și s-au pus astfel bazele unei instituții diplomatice, „definindu-i structura de relații în care va funcționa”.

„Am discutat intenția statului ungar de a deschide la Târgu Mureș un consulat (birou consular – n.r.) care să funcționeze undeva la sfârșitul verii – începutul toamnei, cu o foarte exactă definire a obiectivelor pe care le îndeplinește o astfel de instituție, cele de natură economică și, sigur, cele în folosul populației județului nostru, al întregii zone, legate de schimbul și relațiile cu Ungaria. A doua componentă, de suflet, e legată de reala intenție a ambelor părți de a avea colaborare în continuare și relații strânse de prietenie și bună înțelegere, de ajutor reciproc și de sprijin în toate domeniile – social-economic, de cultură, al oamenilor efectiv, al comunităților, astfel încât într-adevăr să avem un rezultat practic, un folos, cum se spune în Ardeal, din această colaborare”, a conchis prefectul.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Sunt extratereștrii pe K2-18b? Telescopul James Webb a fost îndreptat spre planeta pe care au...
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Localitatea care a dispărut de pe harta României. În 2002 mai avea doar 3 locuitori
Actrița care i-a ÎNNEBUNIT pe bărbați! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță...
O româncă stabilită în Spania arată ce găteşte cu alimentele pe care le găseşte prin...
VIDEO. Profesoara concediată din cauza pozelor indecente de pe net le-a râs în față părinților...
Tragedie în stațiunea Mamaia. Un bărbat s-a înecat în mare, chiar în ziua de Florii
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Devine ilegal de astăzi, 28 APRILIE. Legea se aplică deja în toată ROMÂNIA
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
VIDEO. Profesoara concediată din cauza pozelor indecente de pe net le-a râs în față părinților...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un rezervor uriaș de apă a fost găsit ascuns adânc sub suprafața Pământului