Un bucureștean, un brașovean și un constănțean și-au cumpărat un apartament cu 2 camere în 2008. Cât valorează acum. ANALIZĂ

Un bucureștean, un brașovean și un constănțean și-au cumpărat un apartament cu 2 camere în 2008. Cât valorează acum. ANALIZĂ

București

În perioada de criză, cele mai mari ieftiniri au avut loc în Capitală, acolo unde prețurile au atins și cel mai mare nivel. Apartamentele cu două camere, care continuă să ocupe primul loc în preferințele cumpărătorilor, au consemnat un recul de 56%, de la o medie de 123.003 de euro, până la 53.993 de euro. Tot aici poate fi observat și cel mai mare ecart între prețul actual al unui apartament cu două camere și cel solicitat pentru o garsonieră în martie 2008: dacă în celelalte mari orașe ale țării diferența este de sub 5.000 de euro, în Capitală ajunge la aproximativ 28.000 de euro (o pondere de circa 34% din 82.086 de euro).

Brașov

În luna ianuarie a acestui an, prețul mediu cerut pentru apartamentele cu două camere scoase la vânzare în orașul de la poalele Tâmpei a fost de 42.721 de euro, în scădere cu aproape 49% față de nivelul consemnat în martie 2008, respectiv 83.534 de euro. Suma solicitată în prezent este mai redusă chiar decât pretențiile proprietarilor de garsoniere de la acea vreme – în urmă cu șapte ani, o astfel de unitate locativă putea fi achiziționată în Brașov cu 44.685 de euro, conform Imobiliare.ro.

Cluj-Napoca

În prezent, locuințele cu două camere din orașul de pe Someș se situează la o medie de preț de 53.686 de euro, potrivit datelor Imobiliare.ro. Spre deosebire de celelalte centre regionale ale țării, diferența față de martie 2008 se situează la sub 30% (o scădere de 27%, de la 73.903 euro), fapt ce face din Cluj orașul cu cel mai redus declin în perioada de criză. Cu toate acestea, și aici un apartament bicameral poate fi achiziționat acum la un preț mai mic decât cel solicitat pentru o garsonieră în perioada de apogeu a pieței, respectiv 56.321 de euro. O asemenea situație se explică prin faptul că, în 2008, prețul unei unități locative cu o cameră era disproporționat de mare față de al uneia cu două în capitala Transilvaniei (o diferență de doar 24%, față de aproape 50% în Capitală).

Timișoara

La început de an, vânzătorii timișoreni solicită, în medie, 44.509 euro pentru un apartament bicameral amplasat în bloc vechi – sumă cu circa 41% mai mică față de nivelul de 75.402 euro consemnat în urmă cu șapte ani. și în orașul din vestul țării o astfel de locuință este mai ieftină acum decât o garsonieră în 2008, ținând cont că aceasta din urmă ar fi putut fi achiziționată atunci cu 47.605 euro. Dacă cele mai căutate zone rămân cele din nordul orașului, cele mai mici prețuri se găsesc în continuare în cartierele din Sud.

Constanța

În prima lună din 2015, prețul mediu cerut pentru un apartament cu două camere s-a situat la 43.997 de euro în orașul de la malul mării, la o diferență de circa 44% față de momentul de vârf al pieței (când pretențiile proprietarilor se situau la 79.131 de euro). Spre comparație, suma medie necesară pentru achiziția unei garsoniere în martie 2008 era de 45.354 de euro.

Silviu Bănilă
Silviu Bănilă este editor la GÂNDUL.RO și are o vastă experiență, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce înseamnă ca Ucraina să piardă războiul cu Rusia. Trei scenarii
BREAKING NEWS | A murit celebrul transgender Naomi
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
Anunț-îngrijorător despre Kate Middleton, după ce a spus public că are cancer! Starea ei de...
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
S-A DECIS PLATA a 3.000 de lei de persoană. Banii intră direct PE CARD înainte...
Un papă pentru care sexualiatea și desfrâul erau „virtuți”
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Cum vrea să scape ucigașul Mirelei de închisoare? Ireal la ce metodă ar putea să...
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Motivul pentru care doi tineri au ales să se căsătorească în avion
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Heinrich Rudolf Hertz, inventatorul undelor radio. „Nu cred că undele fără fir pe care le-am...