Un camion românesc a căzut victimă „revoltei țărănești” din Franța

Un camion românesc a căzut victimă revoltei țărănești din Franța
Publicat: 29/07/2015, 13:04
Actualizat: 01/11/2016, 05:19

Camionul a fost atacat în cadrul unui haos generat de peste 200 de agricultori din departamentul francez Moselle, în rețeaua rutieră și autorutieră din nordul regiunii Lorena. În urma incidentului, a fost necesară intervenția forțelor de ordine.

„Ne confruntăm cu momente prea dificile pentru a ne mulțumi cu cuvintele frumoase ale unui guvern care încearcă să înăbușească revolta țărănească!”, a spus Jean-Marc Breme, președintele FDSEA (Federația Departamentelor și Sindicatelor Exploatațiilor Agricole) din Moselle, care a solicitat ieri trupelor să a susține revolta.

Dezordinea rutieră a început către ora locală 8.30 (9.30, ora României), când o coloană formată din 90 de tractoare a intrat pe autostrada A31, către Thionville, în timp ce aproximativ șaizeci de alți manifestanți se îndreptau, pe celălalt sens, către Croix d”Hauconcourt, cu o viteză de 5 km/oră. Urcați la volanul tractoarelor încărcate cu baloturi de fân și pneuri, agricultorii au încurcat circulația pe rețeaua rutieră și autorutieră a departamentului, aproape întreaga zi, situația revenind la normal abia către ora locală 18.00 (19.00, ora României).

În același timp, în sudul departamentului, în jurul nodului A4 și pe Drumul Național 4, la intersecția Mittelbronn din Phalsbourg, aproximativ cincizeci de fermieri acționau în același mod, blocând toată circulația. Conform Direst (direcția străzilor), au fost oprite aproximativ 40.000 de vehicule din cauza blocajului, iar prefectura a organizat o celulă de criză pentru a urmări avansarea tractoarelor.

În jur de 110 jandarmi, 60 de polițiști și 20 de funcționari Direst au fost mobilizați pe teren pentru a facilita deplasarea automobilelor. Rețeaua secundară creată de ei a redus fluxul de autoturisme, de rulote de călători venite din Olanda și Belgia, care circulau pe drumurile paralele cu autostrada.

În cadrul protestului, agricultorii au depus gunoi de grajd și anvelope în fața magazinelor (cum s-a întâmplat în comunele Maizières, Marly), iar în către ora locală 14.00 (15.00, ora României) au început să ardă anvelope, fiind necesară intervenția pompierilor în direcția Luxemburg-Nancy.

Temându-se de organizațiile de lobby ale agricultorilor, Guvernul francez a anunțat miercuri un pachet cu măsuri de urgență în valoare de 600 de milioane de euro (660 milioane de dolari), care prevede facilități fiscale și garanții pentru împrumuturi, însă acest ajutor nu a contribuit prea mult la aplanarea tulburărilor. „Niciuna dintre măsurile anunțate de Guvern nu are de-a face cu distorsiunea competiției” reprezentate de fermierii din alte țări, a spus Sander, subliniind că cei francezi suportă costuri mai mari cu forța de muncă și trebuie să respecte anumite standarde de calitate.

Președintele francez François Hollande a promis din nou luni, în timpul unei deplasări în cadrul departamentului Le Var, din regiunea franceză Provence-Alpi-Coasta de Azur, susținerea Guvernului pentru agricultori.

„Trebuie să acționăm. Ministrul nostru al Agriculturii a făcut astfel încât noi să putem pune presiunea necesară pe distribuitori, pe companiile de procesare (…). Efectele vor fi generate de ansamblul acestor acțiuni,. (…) Vrem ca agricultorii să fie siguri, cu fiecare acțiune, că noi suntem de partea lor”, a explicat președintele francez Francois Hollande.

Pe de altă parte, ministrul francez al Agriculturii a apărat marți regulile europene, în cadrul unor declarații pentru postul de radio France Inter, citate de Le Point. „Agricultura franceză este prezentă în Europa, este o realitate”, a declarat el, ca reacție la blocajele pe care agricultorii francezi le-au creat la frontierele cu Germania și Spania. În Franța, „trebuie să fim motivați de coerența a ceea ce implementăm”, să știm că reabiltarea prețurilor este o strategie pentru a favoriza originea franceză a produselor agricole, a afirmat ministrul. Nu putem, ca guvern francez, să decidem pentru toate guvernele”, a adăugat el.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Localitatea care a dispărut de pe harta României. În 2002 mai avea doar 3 locuitori
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Se dau TOTAL GRATUIT, direct de la UE. Trebuie să depui cererea până pe 30...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Harriet Quimby, prima femeie care a traversat în zbor Canalul Mânecii