Un conac aparținând Brătienilor, vândut pe internet. Cât a plătit misteriosul cumpărător

Un conac aparținând Brătienilor, vândut pe internet. Cât a plătit misteriosul cumpărător
Publicat: 28/07/2016, 13:39
Actualizat: 26/03/2019, 06:45

„În primul rând aveți ocazia să cumpărați o poveste. O poveste extraordinară a unei familii de excepție! O familie adânc împământenită în istoria neamului românesc! Conacul ce a aparținut istoricului Gheorghe I.I.C. Brătianu este situat în satul Tigveni, comuna Rătești, județul Argeș, cu o suprafață de teren de 10.000 mp, opt camere la parter, clădirea nu este locuibilă, se află inventariată în patrimoniul național al României la clasa B, terenul și casa au documente în regulă, cadastru intabulat, studiu geofizică, releveu arhitectural achitat, etc, racordată la rețeaua de energie electrică mono și trifazic, apă curentă la poartă, canalizare proprie, deschidere stradală 65 m, în centrul comunei, vizavi de postul de poliție, la est biserica ortodoxă a Parohiei Tigveni I Vale Argeș. Preț: 40.000 Euro negociabil – conacul împreună cu terenul afferent, un hectar.(…)”, așa suna anunțul postat pe OLX.

Un bucureștean s-a decis să cumpere conacul, a văzut stadiul în care se află construcția, s-a înțeles cu italienii și a fost semnat și un antecontract de vânzare – cumpărare.

„Cumpărătorul este un cetățean din București, un român care a avut curajul să investească în această proprietate, un iubitor al istoriei familiei Brătianu și un
domn care a insistat și pe care l-am sfătuit că, dacă nu are prea mulți bani, nu are rost să cumpere conacul. Vrea să-l restaureze și să fie și locuința dânsului …după o anumită vârstă vrea să se retragă aici. Momentan locuiește în București și lucrează la o multinațională. Actualii proprietari vor să înstrăineze conacul de cel puțin 6 ani. În acest timp au venit foarte mulți cumpărători, de mai multe naționalități, italieni, francezi, un chinez, grupuri de evrei. Inițial a fost scos la vânzare cu 60.000 de euro, doar conacul, nu și clădirea industrială, iar acum a fost vândut cu 35. 000 de euro”, a precizat, pentru MEDIAFAX, Costel Ungureanu, procuratorul familiei Brătianu.

„ Cetățenii străini l-au cumpărat cu un preț mic, cel mult 15 mii de euro. În acest moment conacul se află într-o degradare cruntă, tavanele sunt căzute, tabla de pe acoperiș e smulsă, iar pereții au crăpături mari”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Marin Alexandru, profesor de istorie la Școala din Rătești, fost viceprimar al localității.

Conacul Brătienilor de la Rătești a fost construit în 1925 și a fost refăcut în anul 1958.

„E monument istoric. Averea Brătienilor de la Rătești a cuprins conacul, mai multe anexe, parc, toate construite în același timp cu casa. Casa are 8 camere (parter și o mică mansardă). În anii 50, conacul a fost transformat în Inteprindere Agricolă de Stat. O parte dintre lucrările istoricului Gheorghe Brătianu au fost scrise și la Rătești, unde era, pentru el, mai mult o casă de vacanță. După Revoluție, conacul a fost lăsat în paragină”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Cornel Popescu, directorul Muzeului Județean Argeș.

„ În 1945, Gheorghe Brătianu a fost expropriat. A rămas doar cu 100 de hectare și cu conacul. În 1950 (5-6 mai) Gheorghe Brătianu a fost ridicat și încarcerat. În 1952 a fost deposedat definitiv de moșie. Conacul a fost transformat pe atunci în IAS Rătești, adică fermă de stat. Ce a reprezentat Conacul din Rătești pentru Brătianu? Aici a stat soția lui Gheorghe Brătianu aproape în permanență. Era profesor și avea multe lucrări de făcut, așa că ajungea la țară, la Rătești mai mult sâmbăta și duminica. După ce Brătianu n-a mai fost, soția acestuia și copiii au plecat în străinătate. După revoluție, în 90, fiica lui Gheorghe, Ioana, a reobținut conacul. În 2009, Ioana a murit, dar prin procuratorul acesteia de la București, terenul a fost pus la vânzare. Acest monument ar fi trebuit conservat și restaurat, dar statul român nu și-a dat interesul”, a mai precizat Marin Alexandru, profesor de istorie la Școala din Rătești, fost viceprimar al localității.

Potrivit sursei citate, prețul unui unui metru pătrat de teren intravilan în zona Rătești, așa cum este și cel care a aparținut Brătienilor, este de cel mult 1
euro.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
Mihaela Bilic a deslușit misterul cartofilor congelaţi. De ce îi RECOMANDĂ pentru consum
"Unde mai joc și eu la aparate?!" Vieţile românilor care s-au trezit într-o nouă realitate,...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Prietena Robertei și a lui Sebi, dezvăluiri tulburătoare la opt luni după accidentul de la...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Vor dispărea BANCNOTELE definitiv?! Moment de cotitură în lumea banilor
Rusia va ataca NATO. Anunțul care punea lumea pe jar
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Un traseu popular din Barcelona, șters de pe Google și Apple Maps din cauza turiștilor...