Gândul
  • Publicat:
Știri

Un copil de trei luni a murit într-un spital din România, după o situație absurdă

Un copil de trei luni a murit într-un spital din România, după o situație absurdă

Spitalele din România continuă să ofere exemple cumplite atunci când vine vorba de relația cu pacienții.

Un astfel de exemplu este prezentat de Asociația Inima Copiilor.

„Un copil de trei luni a murit sâmbătă dimineață într-un spital din România. Moartea lui – după o suferință cumplită – a fost precedată de o situație absurdă, birocratică. Am vrea să o sistăm. Încercăm să schimbăm ceva pentru copilul de trei luni care a murit ieri dimineață într-un spital din România. Cine ni se alătură?

Situația, pe scurt:

Niște părinti amărâți al unui nou-născut cu malformație complexă la inimă nu au putut scoate un duplicat după actele medicale ale copilului fără să plătească o taxă impusă de Consiliul Județean Suceava printr-o hotărâre. Părinții au înțeles situația critică a copilului lor – internat la terapie intensivă, dar voiau – conform dreptului pe care îl au – să mai ceară o opinie medicală. Nu pot fi judecați pentru asta.
Au cerut copie sau referat medical după fișa medicală a pacientului și s-au lovit de refuz motivat de lege: aceasta se poate elibera doar în baza unei cereri la secretariatul spitalului și plătind o taxă care poate varia între 10 lei și 50 lei. “E un serviciu la cerere și se plăteste”, e justificarea departamentului financiar din unitatea medicală, invocând HCJ 216/27.11.2019.

Familia a plătit taxa, a completat cererea și a primit și referatul după câteva zile. La 48 de ore de la primirea hârtiei, copilul s-a dus.

Întrebare:
1. Există un Ordin de ministru 1410 / 2016, emis în mandatul lui Vlad Voiculescu, care prevede că actele medicale solicitate se eliberează la cerere (anexa 3) în maximum 48 de ore. De cine ascultă o unitate medicală de stat? De un Ordin de ministru sau de o Hotărâre a Consiiului Județean?
2. Dacă situația e gravă, de ce atâta ambiție să ții de o procedură birocratică?

Prieteni, distribuiți această postare. Poate ajunge la Suceava și această taxă impusă de Consiliul Județan va fi anulată. Mulțumim!”, se arată în postarea de pe Facebook.

foto: Pixabay

×
Inchide