Un deputat PNL, fost șef de aeroport, trimis în judecată pentru abuz în serviciu

Un deputat PNL, fost șef de aeroport, trimis în judecată pentru abuz în serviciu
Publicat: 22/12/2015, 17:07
Actualizat: 22/12/2015, 17:27

Potrivit unui comunicat, de marți, al DNA, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Timișoara au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților Cornel Mircea Sămărtinean, fost director al Aeroportului Timișoara, în prezent deputat PNL, precum și a lui Florin Marius Mezin, director comercial al aeroportului, la data faptelor, și a lui Lucian Blaga, administrator al unei firme, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Cornel Mircea Sămărtinean este acuzat de abuz în serviciu, în formă continuată (două acte materiale) și de conflict de interese, Marius Florin Mezin de abuz în serviciu în formă continuată (două acte materiale) și de participație improprie la fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată (zece acte materiale), iar Lucian Blaga este acuzat de către procurori de mărturie mincinoasă.

Potrivit rechizitoriului, în cursul anului 2010, „funcționari din cadrul Aeroportului «Traian Vuia» Timișoara, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, au luat decizia și au acționat concordant pentru obținerea de foloase necuvenite, de către o societate comercială, consecutiv prejudicierii bugetului unității în interesul căreia erau obligați să acționeze”.

Astfel, Sămărtinean și Mezin au participat la luarea deciziei și apoi au aprobat toate fazele unei proceduri frauduloase de selectare a unui agent economic care să închirieze spații aflate în incinta aeroportului.

„Societatea comercială favorizată era controlată, în fapt, de către suspecții Popoviciu Alin Augustin Florin și Ostaficiuc Constantin (fostul șef al Consiliului Județean Timiș – n.r.), persoane cu care inculpatul Sămărtinean Cornel Mircea s-a aflat în raporturi comerciale, fiind chiar asociat în cadrul unei alte firme cu primul dintre cei doi suspecți. Concret, suspecții Popoviciu Alin Augustin Florin și Ostaficiuc Constantin, în scopul obținerii de beneficii materiale în cuantum de aproximativ 4.000 euro/lună, l-au determinat pe fostul director al aeroportului să declanșeze procedura de închiriere a spațiilor comerciale din incinta aeroportului”, se mai arată în comunicat.

Această procedură viza impunerea, pentru foștii chiriași, a unor condiții care să-i determine să renunțe la închirierea viitoare a acelor spații și astfel, inclusiv prin vicierea procedurii de organizare a licitației, spațiile comerciale urmau să fie preluate de firma controlată prin interpuși de către cei doi suspecți.

De asemenea, această societate comercială urma să plătească o chirie mult diminuată față de foștii chiriași și față de plafonul minim stabilit de Consiliul de Administrație al Aeoportului Internațional „Traian Vuia”.

„În acest sens, inculpatul Mezin Marius Florin, fiind desemnat președinte al celor două comisii de organizare a licitațiilor pentru închirierea spațiilor comerciale din incinta aeroportului, a conceput și a dispus ca un alt funcționar ce nu cunoștea adevărata stare de fapt, să redacteze acte care reflectau în mod nereal respectarea procedurilor legale. Scopul urmărit de acesta a fost ca, în eventualitatea unui control ulterior, să nu se mai poată constata că licitațiile din datele de 27.10.2010 și 03.11.2010 au fost denaturate, în sensul asigurării adjudecării contractelor de închiriere de către firma controlată de suspecții Popoviciu Alin Augustin Florin și Ostaficiuc Constantin”, mai arată procurorii în rechizitoriu.

Cu ocazia audierilor, Blaga a făcut afirmații mincinoase în legătură cu împrejurările în care a transmis oferte de participare la licitația de închiriere a spațiilor, acesta ascunzând motivul real al simulacrului de ofertare făcut, respectiv crearea aparențelor unei proceduri deschise, transparente și competitive. În realitate, a fost favorizată firma controlată de către suspecții Alin Augustin Florin Popoviciu și Constantin Ostaficiuc.

Prin activitățile infracționale derulate de către acești funcționari, cu concursul direct al persoanelor ce controlau în fapt societatea comercială ce a fost declarată abuziv drept câștigătoare a licitației trucate, s-a produs Aeroportului Internațional „Traian Vuia” Timișoara un prejudiciu în cuantum de 239.570,3 lei.

În cazul suspecților Alin Augustin Florin Popoviciu și Constantin Ostaficiuc, procurorii anticorupție au dispus disjungerea cauzei și continuarea cercetărilor, iar în cazul lui Tiberiu George Penescu au dispus clasarea.

În cauză, a fost dispusă măsura asigurătorie a sechestrului asupra unui imobil ce aparține lui Cornel Mircea Sămărtinean.

Dosarul a fost trimis spre judecare Înaltei Curți de Casație și Justiție, cu propunerea de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Fostul șef al Consiliului Județean (CJ) Timiș Constantin Ostaficiuc este implicat și într-un alt dosar, în care a fost trimis în judecată, în luna august, alături de alte nouă persoane, în dosarul finanțării echipei de fotbal Poli Timișoara de către CJ, în perioada în care clubul de fotbal îi aparținea omului de afaceri Marian Iancu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase