Un deputat PSD propune legea renunțării la ora de iarnă. „Inițiativa are ca scop utilizarea totală a zilei”

Un deputat PSD propune legea renunțării la ora de iarnă. Inițiativa are ca scop utilizarea totală a zilei
Publicat: 12/05/2013, 10:55
Actualizat: 20/05/2015, 20:46

O Românie doar cu oră de vară. Deputatul PSD Constantin Mazilu a luat un studiu britanic desfășurat pe un eșantion de 3.000 de persoane și l-a transformat într-o inițiativă legislativă pentru renunțarea la ora de iarnă. Astfel, parlamentarul a depus un proiect de lege prin care dorește ca ora de vară să devină cea oficială pentru toate cele 365 de zile ale anului.

„Această lege are ca scop utilizarea totală a zilei, îmbunătățirea condițiilor de muncă și odihnă, dar și evitarea influenței negative pe care o are trecerea la ora de iarnă asupra sănătății populației. Deloc de neglijat sunt și efectele pozitive pe care le-ar crea la nivel economic, grație reducerii consumului de energie electrică”, a explicat pesedistul.

FOTO: CDEP.ro // Constantin Mazilu, deputatul PSD care vrea să desființeze ora de iarnă

Mai departe, Mazilu oferă exemplul altor state: „Odată cu accentuarea crizei economice, Ucraina nu mai practică trecerea la ora de iarnă, pentru a economisi energie electrică. La fel și Federația Rusă. Și Irlanda, precum și multe alte țări din toată lumea fac excepție de la regimul trecerii la ora de iarnă, din aceleași raționamente de ordin economic, dar și uman. Președintele Ucrainei a explicat că țara sa a renunțata la ora de iarnă, în condițiile în care schimbarea de la ora de vară la cea de iarnă ‘poate duce la stres și boli””, și-a mai motivat deputatul necesitatea acestei legi.

Propunerea legislativă se află pe site-ul Camerei Deputaților, în dezbatere publică, și dorește să modifice și să completeze Ordonanța de Guvern nr.20/18 august 1997, privind stabilirea fusului orar pe teritoriul țării noastre.

„Bucurați-vă de o oră în plus de somn cât puteți!”

În expunerea de motive Constantin Mazilu citează date dintre-un studiu realizat de oamenii de știință ai unei universități din Regatul Unit. „Trecerea la ora de iarnă poate antrena tulburări grave la nivelul ritmului biologic al omului. ‘Bucurați-vă de o oră în plus de somn cât puteți” spun specualiștii de la Universitatea Glasgow, Marea Britanie, care avertizează că efectul schimbării de oră dispare în câteva zile. Afirmația acestora vine în urma unui studiu la care au participat numai 3.000 de adulți din Marea Britanie și care a demonstrat că, odată cu schimbarea prei, în ultimul weekend al lunii octombrie, calitatea somnului dispare. Cei mai mulți dintre participanții la studiu au declarat că se simt chiar mai energici și mai fericiți decât înaintea trecerii la ora oficială de iarnă. Însă beneficiile lenevirii de fiecare an, din ultima duminică a lunii octombrie, dispar rapid, mulți dintre cei care s-au declarat mulțumiți de situație spunând că se simt mai rău ca atunci când dormeau mai puțin”, se mai menționează în expunerea de motive a deputatului PSD.

Medici: „Organismul se resimte atunci când trecem la ora de vară”

Medicii, dar și specialiștii în psihologie, consideră exagerată inițiativa legislativă a deputatului Mazilu. „Atunci când trecem la ora de iarnă organismul nu este bulversat. Dormim mai mult. Atunci când trecem la ora de vară suntem mai obosiți, dar nu pentru o perioadă lungă de timp. Este suficient să treacă două-trei zile și organismul nu va mai simți niciun fel de diferență. Este prea mult spus că trecerea la ora de iarnă și chiar la cea de vară ne stresează”, a declarat pentru gândul dr. Marina Luculescu, medic de familie.

La rândul său psihologul Alfred Dumitrescu a spus pentru gândul că, din punctul său de vedere, propunerea legislativă nu are niciun fel de suport. „Într-adevăr, organismul are nevoie de puțin timp pentru a se acomoda, dar efectele nu sunt atât de mari, încât să desființăm ora de iarnă. Dacă am merge pe acest principiu, atunci la fel de bine am putea interzice să mai călătorim în alte țări, deoarece unele dintre ele au un fus orar diferit față de al nostru”, a precizat specialistul în psihologie.

Noțiunea de „ora de vară” introdusă încă din 1931

În România, ora de vară a fost introdusă pentru prima dată în anul 1931. Până în anul 1939, ora de vară a funcționat în fiecare an, între prima duminică din aprilie și prima duminică din octombrie. Între 1 aprilie 1940, ora 00.00, și 2 noiembrie 1942, ora 03.00, ora de vară a fost în vigoare permanent în România.

Din 1943, practica trecerii la ora de vară a fost suspendată. Ora de vară a fost reintrodusă în România începând cu anul 1979. Până în 1983, a funcționat sistemul primei duminici din aprilie și ultimei duminici din septembrie, iar din anul 1948 până în 1996, cel al ultimei duminici martie și al ultimei diminici din septembrie.

În anul 1997, se modifică ora standard, astfel că ora de vară începe să se aplice în fiecare an în ultima diminică din martie (ora 03.00 devine 04.00) și ultima duminică din octombrie (ora 04.00 devine ora 03.00). Această regulă a fost statuată de ordonanța de Guvern nr. 20 din 18 august 1997.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Vedeta de filme pentru adulți Jenna Jameson a mai primit o lovitură după ce medicii...
IMAGINILE DURERII 😢 Mama lui Costel Corduneanu s-a prăbușit de durere când a văzut sicriul...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Românca al cărei nume este gravat pe mașinile Tesla se luptă acum cu Elon Musk....
Locul de poveste unde se va muta Kate Middleton, după diagnosticul de cancer. Prințesa de...
Alimentul-minune pe care japonezii îl mănâncă înainte de a merge la somn. Se trezesc fericiți...
Cum s-a schimbat viața "europenilor" din Siliștea Gumești, după aderarea la UE: "Noi avem nici...
Ultimul mesaj al Anei, gravida dispărută în drum spre casă: Eu...
Costel Corduneanu va fi înmormântat într-un sicriu de lux! Prețul lui atinge sume de ordinul...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Un inginer Boeing spune că producătorul american de avioane a ignorat îngrijorările legate de siguranţă:...
S-a aflat ADEVĂRUL: de ce NU se vrea UN LEAC pentru cancer?
Devine strict INTERZIS în România. Toți românii au nevoie de acord. Interdicția e clară
Se schimbă Revolut pentru România. Ce vor putea să facă acum clienții
A nins în România! Imagini cu florile de aprilie acoperite de stratul de omăt: „Iarna...
Mădălin s-a izbit de un copac când a aflat că iubita îl înșală! Ireal ce...
Tavi Clonda s-a săturat de jignirile din mediul online! Artistul intenționează să îi blocheze pe...
De ce Denisa Tănase nu a devenit mamă până la 37 de ani: " Îmi...
BANCUL ZILEI. La ușa lui Bulă sună un neamț.- Nu vă supărați, mă puteți găzdui...
Corpurile femeilor au devenit „câmpuri de luptă”, avertizează ONU