Un devean a obținut în instanță mutarea obeliscului unui posibil strămoș maghiar al Prințului Charles, amplasat în fața Prefecturii Hunedoara

Bărbatul a dat în judecată Primăria Deva și Ministerul Culturii pentru faptul că au instalat ilegal monumentul dedicat principelui maghiar. Rahovean a fost deranjat și de inscripția de pe obelisc, în care se arată că Acațiu Barcsay „este proprietarul Cetății Deva”, fapt pe care el îl consideră fals. Procesul a durat peste doi ani și s-a încheiat la 29 octombrie 2014, cu victoria lui Costache Rahovean.

„În această săptămână am primit motivarea instanței de la Curtea de Apel Alba Iulia. Juriștii au întocmit o adresă către toate direcțiile din primărie, responsabile de emiterea de autorizații în cazul demolării unei construcții. Vom găsi de comun acord cu toate părțile implicate un loc unde va fi dus monumentul, iar până atunci, trebuie îndeplinite toate procedurile legale, inclusiv cheltuielile trebuie prinse în buget. Nu avem o dată exactă la care vom muta piatra funerară, dar cu siguranță vom respecta o decizie definitivă dată de instanță”, a declarat Petru Mărginean, primarul municipiului Deva.

foto: mesagerulhunedorean.ro

Principele Transilvaniei Acațiu Barcsay, strămoș al Prințului Charles al Marii Britanii?

Obeliscul lui Acațiu Barcsay a fost dezvelit în noiembrie 2011, în cadrul unei ceremonii la care a participat viceprimarul Municipiului Deva, Marcel Morar, care a declarat că tatăl lui Acațiu Barcsay este pe linie paternă al nouălea stră-străbunic al Prințului Charles al Regatului Unit al Marii Britanii. „Iată de ce putem explica atracția pe care Prințul Charles o are față de Transilvania”, a mai spus, la acea vreme, Marcel Morar.

Cine a fost Acațiu Barcsay

Acațiu Barcsay (în maghiară Barcsay Ákos) (1619 – 1661) a fost principe al Transilvaniei între 1658-1660. Familia sa provenea din Țara Hațegului. Tatăl său, Alexandru Barcsay, provenea dintr-o înstărită familie nobilă românească, convertită la calvinism. Mama sa a fost Erzsébet Palatics. Acațiu Barcsay a avut o interesantă carieră diplomatică la Istanbul, în Muntenia și în Moldova, fiind numit pentru meritele sale ban al Lugojului și Caransebeșului iar mai târziu comite suprem al Hunedoarei.

Dupa eșecul expediției militare din Polonia a lui Gheorghe Rakoczi al II-lea a fost numit de Înalta Poartă ca principe al Transilvaniei, la 7 octombrie 1658. Și-a plătit datoria cedând sultanului Banatul de Lugoj-Caransebeș, care a fost alipit Pașalâcului Timișoara. Acațiu Barcsay a primit însă condiționat tronul, urmând să abdice în cazul în care Gheorghe Rakoczi al II-lea ar fi intrat iarăși în grația turcilor.

În confruntarea cu Barcsay și cu turcii, Gheorghe Rakoczi al II-lea a căzut rănit grav în bătălia de la Florești și a murit curând la Oradea (1660). Partizanii lui Barcsay s-au regrupat sub steagul lui Ioan Kemény, care voia pentru sine tronul și care se confruntă cu Acațiu Barcsay lângă Ormeniș. Acațiu Barcsay, învins, abdică la 31 decembrie 1660 și își absolvă susținătorii de jurământul de supunere. Este luat apoi prizonier și condamnat la închisoare în fortăreața Chioar (Kövár). A fost ucis în timpul escortării spre locul de detenție, în primele zile ale lui 1661.

Pe cheltuiala sa a fost tipărit în anul 1648 catehismul catolic al lui Petrus Canisius, cea dintâi carte publicată în limba română cu litere latine, lucrare tradusă de George Buitul, precizează ro.wikipedia.org.

Silviu Bănilă
Silviu Bănilă este editor la GÂNDUL.RO și are o vastă experiență, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
FOTO. Ceasul celui mai bogat pasager de pe Titanic a fost vândut la licitaţie pentru...
Locul de basm din România pe care puțini turiști îl știu. Ascunde un mare secret,...
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Bilanț dezastruos pentru ruși, potrivit oficialilor britanici. Pierderile Rusiei în Ucraina se apropie de jumătate...
BREAKING! Anunț de la Buckingham despre starea de sănătate a Regelui Charles. Comunicat oficial emis...
Boala care se răspândește RAPID în lume! Record de îmbolnăviri: experții avertizează populația
Investiţie de 165 de milioane de euro în România. Oraşul unde se va construit un...
O celebră influenceră de pe TikTok a fost împușcată mortal în fața casei sale. Motivul...
Tragedie în stațiunea Mamaia. Un bărbat s-a înecat în mare, chiar în ziua de Florii
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
GABRIELA FIREA, marea lovitură în politică. RĂSTURNARE de situație, chiar înainte de alegeri
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
O celebră influenceră de pe TikTok a fost împușcată mortal în fața casei sale. Motivul...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
”Nu îmi ieșeau bine analizele, eram pe perfuzii” Problemele de sănătate cu care s-a confruntat...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Frații Lumière și Revoluția Cinematografică