Un director de spital îl atacă dur pe Ministrul Sănătății. „Să vină personal, să avem o discuție bărbătească”

Un director de spital îl atacă dur pe Ministrul Sănătății. „Să vină personal, să avem o discuție bărbătească
Publicat: 18/11/2016, 11:17

Managerul Spitalului Sfânta Maria, Narcis Copcă, îl acuză pe Vlad Voiculescu că se face vinovat, indirect, de moartea unui pacient aflat pe lista de așteptare a unității sanitare.

„Acreditarea s-a întâmplat perfect legal, știa de ea de șapte luni de zile, dacă ar fi avut absolut un document lipsă din 2.000 de pagini ar fi trebuit cineva și dânsul să se sesizeze, dar de fapt această declarație este o declarație făcută oarecum la înghesuială pentru că din păcate așa cum era de așteptat, lista de așteptare pentru pacienții cu transplant pulmonar de la Spitalul Sfânta Maria și de la Agenția Națională de Transplant pentru că această listă nu poate fi făcută de oricine. În iulie când am avut discuția cu medicii și cu dânsul, l-am întrebat dacă își asumă decesul pacienților și a zis că și-l asumă. Dânsul acum, pentru că acest lucru s-a întâmplat în mandatul de ministru, în loc să își asume acest deces, merge înapoi și crede că poate să șteargă decesul cumva anulând și antepronunțându-se privind spitalul. Nu așa va rezolva problema. El va rezolva problema printr-un singur mod și i l-am propus. Să vină personal, să avem o discuție bărbătească, să introducă pe plată serviciile care se cuvin asiguraților. El va trebui să răspundă cel puțin pentru acest mort”, a declarat, pentru MEDIAFAX, managerul Spitalului Sfânta Maria, Narcis Copcă.

Managerul spitalului îl consideră însă vinovat pentru ceea ce se întâmplă în domeniu pe președintele Agenției Naționale de Transplant.

„Vinovat pentru această situație este președintele Agenției Naționale de Transplant, domnul Deac, care este în incapacitatea exercitării acestei funcții. (…) Mai trebuie văzut cine este în spatele lui, cine l-a sprijinit, care au fost motivele ascunse, nu noi suntem organul care trebuie să lămurească aceste aspecte, motiv pentru care îmi voi îndrepta conform spuselor avocaților acțiunile pentru restabilirea dreptății în cadrul procedurilor de transplant. Voi milita pentru susținerea unui concurs just la Agenția de Transplant pentru funcția de președinte”, a mai declarat Copcă.

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a declarat, joi, că ancheta Corpului de Control efectuată la Spitalul Sfânta Maria din București s-a încheiat, iar rezultatele preliminare îl determină să aibă suspiciuni cu privire la modul în care această unitate a fost autorizată de Agenția de Transplant.

„Avem suspiciuni serioase că Spitalul Clinic Sfânta Maria a fost acreditat sub presiune politică, iar faptul că acum vedem atacuri dintr-o anumită parte a eșichierului politic ne dă un indiciu despre ce presiuni politice vorbim. Agenția Națională de Transplant a acreditat Spitalul Sfânta Maria din București în luna martie 2016, urmare a unui raport de evaluare din februarie 2016, reprezentantul ANT care a întocmit întreaga documentație pentru acestui centru de transplant plămâni a fost un asistent medical de la Timișoara. După ce a fost acreditat, Spitalul Clinic Sfânta Maria a constatat că nu poate avea grijă de pacienții transplantați după efectuarea operației pentru că în spital nu există un compartiment de pneumologie. Înființarea acestui compartiment era esențială și obligatorie pentru urmărirea post-operatorie”, a declarat Vlad Voiculescu.

Ministrul Sănătății consideră că este anormal ca un centru de transplant pulmonar să fie acreditat, în condițiile în care nu poate asigura îngrijirea pacientului după efectuarea operațiilor, perioada de convalescență fiind considerată etapa critică a procesului de transplant de plămâni.

..Am decis, așadar, să nu începem activitatea de transplant la nivelul acestui centru în interesul pacienților români și nu în defavoarea lor. Orgoliul medical nu trebuie pus mai presus decât interesul pacienților. Am avut o întâlnire cu Eurotransplant, am avut patru medici din Olanda, Germania, Austria și Belgia și am stabilit formarea unei comisii care să realizeze un audit în luna decembrie la Spitalul Sfânta Maria și la celălalt centru, care e cumva în competiție cu Sfânta Maria, pentru a ne asigura că avem parte de o opinie obiectivă asupra întregii situații, precum și recomandări pentru ca, într-un final, România să aibă un centru la standarde europene în domeniul transplantului pulmonar”, a mai spus ministrul Sănătății.

Rezultatele finale ale anchetei Corpului de Control al ministrului Sănătății urmează să fie făcute publice, cel mai probabil, la finalul săptămânii viitoare, a precizat Vlad Voiculescu.

Deoarece în România nu există nicio unitate medicală specializată, 17 pacienți români au făcut, de-a lungul timpului, transplant de plămâni la o clinică din Viena, iar costul fiecărei intervenții a fost de 120.000 de euro, sumă ce includea și transportul pacientului până în Austria și retur, suma fiind decontată în totalitate de la bugetul de stat.

Conform Ministerului Sănătății, Spitalul Clinic Sfânta Ana, din București, a stabili inițial că o operație de transplant pulmonar va costa aproximativ 110.000 de euro, iar după ce autoritățile au cerut justificări cu privire la preț, reprezentanții spitalului au transmis o nouă estimare a costului, de aproape 80.000 de euro, dar tot fără a justifica această valoare.

În acest moment cinci români au nevoie urgentă de transplant pulmonar și se află pe lista de așteptare a clinicii din Austria.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Furie și indignare după ce fotografia cu teroriștii Hamas defilând cu trupul gol și mutilat...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Avertismentul lui Donald Tusk. „Ştiu că sună devastator, dar a început o nouă eră: era...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Autoritățile au decis. Cine va avea custodia Ritei, fiica regretatei Rona Hartner: ,,Tatăl are rolul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Metodă „DRONA” de a sancționa șoferii pe autostradă. Care sunt șoferi vizați - VIDEO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Bestia COSMICĂ din INIMA galaxiei noastre S-A TREZIT
RUSIA, în lacrimi! A MURIT împușcat de 3 ori! S-a încercat imposibilul
Surpriză pentru fanii Survivor. Cine este Alba Renai, noua prezentatoare
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Primele declarații ale familiei lui Mirel Dragomir, după tragedia de la Timișoara! Tatăl tânărului: "Nu...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
"Nu-mi pare rău că sunt la închisoare". Mirel Dragomir nu are remușcări după fapta comisă....
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
Oamenii transmit mai multe virusuri animalelor decât invers