Un grup de deputați a găsit metoda de a îngropa marile dosare de corupție: revine excepția de neconstituționalitate

Un grup de deputați a găsit metoda de a îngropa marile dosare de corupție: revine excepția de neconstituționalitate
Publicat: 17/12/2013, 10:40
Actualizat: 30/04/2015, 14:56

13 deputați au semnat un proiect de lege prin care procesele penale vor fi suspendate dacă este sesizată Curtea Constituțională. Acestă prevedere ar urma să fie introdusă în legea de funcționare a Curții Constituționale. Efectul acestei prevederi este acela că dosarele penale pot fi suspendate și ani de zile. Acestă prevedere a fost eliminată din lege în 2010 tocmai pentru că s-a constat că excepția de neconstituționalitate a fost folosită de avocați pentru a tergiversa până la prescripție dosarele inculpaților. Președintele Curții Constituționale a respins adoptarea unui astfel de proiect. Guvernul a avizat negativ inițiativa legislativă.

Deputații care au semnat un proiect de lege prin care se modifică legea de funcționare a Curții Constituționale: de la PSD – Adam Ioan, Neacșu Marian, Stragea Sorin Constantin; de la PNL: Varga Vasile, de la PP-DD: Adam Luminița-Pachel, Dragomir Maria, Mocioi Niculina; de la UDMR: Erdei Dolóczki István, Markó Attila-Gabor, Márton Árpád-Francisc, Máté András-Levente, Seres Dénes, și de la minorități Grosaru Mircea.

Propunerea legislativă a fost înregistrată la Camera Deputaților pe 12 noiembrie.

În proiectul de lege a fost introdusă următoarea modificare: „Pe perioada judecării excepției de neconstituționalitate judecarea cauzei se suspendă”.

Prezent la dezbaterile din Comisia Juridică a Camerei Deputaților, președintele Curții Constituționale, Augustin Zegrean, a declarat că nu este de acord cu o astfel de modificare.

Chiar și Guvernul a trimis un punct de vedere prin care susține că o astfel de modificare este inoportună. Din analiza guvernului rezultă că CCR ar urma să fie asaltată de excepții de neconstituționalitate deoarece proiectul de lege elimină și filtrul judecătorului pentru transmiterea excepțiilor de neconstituționalitate. „Drept urmare, semnalăm faptul că o asemenea soluție legislativă ar face ca însuși controlul de neconstituționalitate să devină unul aproape utopic, în condițiile în care Curtea Constituțională ar fi asaltată de excepții lipsite de filtrul unui control de admisibilitate”, se arată în punctul de vedere al Guvernului.

Consiliul Legislativ a avizat negativ inițiativa celor 13 parlamentari

Această modificare are următoarul efect într-un proces penal: dacă un inculpat ridică o excepție de neconstituționalitate atunci judecarea dosarului său se suspendă. Această suspendare durează până ce Curtea Constituțională decide dacă admite sau nu excepția de neconstituționalitate. Această prevedere a mai existat în lege și a fost utilizată de avocați pentru a tergiversa procesele penale deoarece judecarea unei excepții de neconstituționalitate poate dura și un an de zile.

Martor Arpad: „Sunt multe persoane nevinovate condamnate”

Marton Arpad este unul dintre parlamentarii care a semnat proiectul de lege. El susține că a semnat proiectul de lege pentru că judecătorii emit sentințe pe baza unor legi neconstituționale. Deputatul nu a putut însă să dea măcar un singur exemplu în acest sens. „Există cazuri în care au fost date sentințe pe legi care ulterior au fost declarate neconstituționale. În drept sunt două principii filosofice: mai bine să moară 99 de nevinovați decât să scape un vinovat și mai bine să scape 99 de vinovați decât să moară un nevinovat. Eu sunt adeptul ultimului concept. Dacă există o suspiciune de neconstituționalitate CCR trebuie să se pronunțe. Sunt mulți oameni nevinovați condamnați, iar noi plătim pentru eroriile judiciare. Pentru a limita aceste erori avem Curtea Constituțională”, a declarat Marton Arpad pentru gândul.

În 2010 a fost adoptată legea prin care se elimina din legea de funcționare a Curții Constituționale prevederea conform căreia procesele penale pot fi suspendate prin excepții de neconstituționalitate. În nota de fundamentare a legii din 2010 se menționau următoarele: „Fără a diminua importanța controlului de constituționalitate a legilor și ordonanțelor în vigoare efectuat de Curtea Constituțională – unica autoritate de jurisdicție constituțională în România – nu este mai puțin adevărat faptul că invocarea excepțiilor de neconstituționalitate de către părți este folosită de multe ori ca modalitate de a întârzia judecarea cauzelor. În cele mai multe situații, dovedindu-se doar o modalitate convenabilă la îndemâna părții interesate în tergiversarea cauzei”. Pe această propunere, și CSM și-a dat avizul favorabil.

Marea campioană a ţării, la petrecerile cu alcool şi relaţii intime la Jocurile Olimpice! Moment...
De ce a rupt-o Pepe cu Antena 1, de fapt: 'Mi s-a propus să ❗️'
FOTO. Andreea Raicu, sumă exorbitantă pentru a poza în Playboy! Cum arată vedeta acum în...
Cum arată Raluca Bădulescu după ce a slăbit 70 de kilograme. Dieta care o ajută...
Anunț cutremurător! Medicul Valeriu Gheorghiță, adevărul despre efectele adverse ale dozei a treia de vaccin:
Cristina, fosta soție a lui Bănel Nicoliță, dezvăluiri despre fuga fostului fotbalist în SUA. Ce...
Ce trebuie să faci dacă scapi telefonul în apă. Urmează neapărat acești pași și îl...
Record la vaccinare: Peste 93.000 de români s-au vaccinat cu prima doză în ultimele 24...
Care a fost cea mai furată mașină în 2020? Este incredibil că nu e un...
BANCUL ZILEI – Două blonde fac nudism. La un moment dat apare un taur…
Judecătorii au lăsat în libertate un bărbat care a încercat să sărute forțat femeie. „Un...
ȘOCANT! Plin de datorii, Bănel Nicoliță a fugit din țară, de teama cămătarilor
Un medic AVERTIZEAZĂ: acestea sunt cele mai PERICULOASE poziții AMOROASE. „Oamenii nu sunt făcuți să...
Secretul ULUITOR al cartofilor prăjiți! Trebuie să faci UN SINGUR LUCRU înainte să-i pui în...
Tranzacție uriașă între România și SUA. S-au cumpărat gazele din Marea Neagră
Cristinel DRAGOMIR s-a SUSPENDAT din funcția pe care o deține în Primăria Constanța
Secretul din spatele succesului „Așii Amanetului”. Ce avere avea „Bătrânul” înainte să moară
Este sărbătoare mare azi în calendarul ortodox. Ce NU ai voie să faci de Sf....
Se rupe Uniunea Europeană?! Profeţie cruntă la nivel înalt: UE îşi joacă ultima carte
NOUL VIURSU pune pe jar sistemul medical! Pacienții ajung în stare critică la spital. E...
Ţara din Europa care caută cu disperare angajaţi şi nu găseşte. Salariile sunt uriaşe
Cum se intră în magazinele Lidl, din 25 octombrie. Ce trebuie să ştie clienţii