Un monument dedicat rezistenței anticomuniste, de 130 de tone, va fi instalat în București

Un monument dedicat rezistenței anticomuniste, de 130 de tone, va fi instalat în București
Publicat: 09/07/2015, 18:17
Actualizat: 11/07/2015, 16:49

Proiectul monumentului „Aripi” a fost demarat în anul 2003, printr-o Hotărâre de Guvern. Realizarea lui a durat foarte mult atât din rațiuni financiare, cât mai ales din cauza aspectelor tehnice implicate de un proiect de o asemenea anvergură, a explicat, pentru MEDIAFAX, Traian Radu Negrei, directorul Administrației Monumentelor și Patrimoniului Turistic din Primăria Municipiului București (PMB).

„Facem eforturi deosebite să îl amplasăm anul acesta, în toamnă”, a spus Traian Radu Negrei, precizând că viața acestui proiect unic în România a început efectiv prin anii ’98 -’99.

„Sunt o mie de rațiuni pentru care a durat atât de mult realizarea acestui proiect. Întotdeauna este și cea financiară, dar există și una foarte complicată tehnică. Nu este un obiect pe care îl faci de gata și din care ai mai făcut unul. Este un unicat care trebuie să transpună într-o zonă tehnologică un concept artistic, ori asta nu e foarte simplu și chiar nu știu alte exemple pe care să vi le spun executate la noi în țară”, a spus Traian Radu Negrei.

Potrivit acestuia, macheta pe care a făcut-o artistul Mihai Buculei pentru monumentul „Aripi” a fost transpusă nu prin mărire, ci făcâdu-i-se „pas cu pas calcul de rezistență și stabilitate”.

În ceea ce privește partea financiară a acestui proiect, Traian Radu Negrei a spus că „bugetul total pentru monument este de 9 milioane de lei, plus TVA”, precizând că acesta este întregul buget de când a pornit proiectul în 2003, printr-o Hotărâre de Guvern. Totodată, pentru lucrările de amplasare, transport și montare în Piața Presei Libere, bugetul este de 4,2 milioane de lei, cu TVA inclus, după cum a mai spus Traian Radu Negrei, pentru MEDIAFAX.

Pe marginea stadiului lucrărilor de finalizare a monumentului „Aripi”, închinat rezistenței anticomuniste, Fundația Română pentru Democrație a organizat, miercuri, o întâlnire la care au participat sculptorul Mihai Buculei, creatorul monumentului, arhitectul Alexandru Beldiman, coordonatorul proiectului de amplasare a monumentului în Piața Presei Libere, Octav Bjoza, președintele Asociației foștilor deținuți politici din România (AFDPR), Bogdan Stanoevici, secretar de stat în Ministrul Culturii, Traian Negrei, directorul Administrației Monumentelor și Patrimoniului Turistic – Primăria Municipiului București, Radu Preda, președinte al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER), alături de reprezentanți ai Administrației prezidențiale și Primăriei Municipiului București, parlamentari și consilieri reprezentând întregul spectru politic, potrivit unui comunicat remis agenției MEDIAFAX.

Conform sursei citate, monumentul „Aripi” va fi un reper artistic de care Bucureștiul, capitală europeană, are nevoie, dar și împlinirea unei datorii față de cei care au plătit cu viața și libertatea lor în timpul dictaturii comuniste pentru libertatea noastră de azi.

Fostul președinte al României Emil Constantinescu, fondatorul Fundației Române pentru Democrație (FRD), a spus că inițiativa FRD nu are nicio conotație politică. „România are nevoie de un reper moral pentru însănătoșirea societății și un exemplu de solidaritate. Construcția acestui monument reprezintă un asemenea exemplu”, a spus Constantinescu, potrivit comunicatului.

Aripile monumentului dedicat rezistenței anticomuniste cântăresc 130 de tone, au o înălțime de 28 de metri și se vor înălța simbolic în Piața Presei Libere, în locul unde a fost amplasată în timpul dictaturii comuniste statuia lui Vladimir Ilici Lenin.

Sculptorul Mihai Buculei, al cărui tată a fost deținut politic la Aiud, spune că impresia lăsată de acest monument va fi aceea că ariplile se desprind de pământ. „Imaginați-vă un tumul de granit, cu iarbă în jur, tăiat la 45 de grade. Impresia este că aripile se desprind de pământ”, a explicat Buculei.

Dimensiunile și greutatea monumentului au obligat echipa de arhitecți coordonată de Alexandru Beldiman să recurgă la soluții ingenioase și cele mai moderne tehnologii în domeniu. Proiectul de amplasare a „Aripilor” prevede executarea unei platforme sinusoidale, în spatele căreia se înalță tumulul de granit, iar în fața acesteia este prevăzut un spațiu pietonal acoperit de granitul roșu, care, ca o ironie a istoriei, a fost recuperat din soclul statuii lui Lenin.

Traian Radu Negrei, directorul Administrației Monumentelor și Patrimoniului Turistic, întors de la un comandament la SC Electromecanica Ploiești SA, a prezentat în cadrul dezbaterii stadiul monumentului din inox compus din trei aripi și termenul de finalizare al acestora. În prezent se efectuează operațiuni de finisare prin sablare la primele două aripi, urmând ca în a doua jumătate a lunii iulie să fie finisată și a treia aripă. După sablare se va aplica pe fiecare aripă și un strat de protecție cu o substanță ce nu afectează aspectul lucrării.

Paralel cu operațiunile de finisare se efectuează și o scanare 3D a fiecărei aripi, în vederea stabilirii cu exactitate a montajului in situ. Butucul metalic aferent fiecărei aripi este prevăzut cu 38 de găuri pentru buloane de prindere într-o ramă cu același număr de găuri, încastrată în soclul din beton.

Executantul a estimat că cele trei aripi vor fi recepționate la 15 august, urmând a fi transportate pe un dispozitiv în jurul datei de 10 septembrie (perioada estimată pentru obținerea aprobărilor de transport). Din cauza dimensiunilor agabaritice (lățimea unei aripi este de 9 metri), pe traseul de la Ploiești până la montajul in situ, este necesar a se demonta 8 obstacole. Transportul se va efectua pe trailere, în coloană și va fi asigurat de către SC Felbermayr SRL.

Potrivit comunicatului, reprezentanții partidelor politice prezenți la întâlnire și-au declarat susținerea pentru proiectul Aripi și vor vota la ședința Consiliului General al Municipiului București din 16 iulie în favoarea alocării sumelor necesare pentru transportul și amplasarea monumentului în Piața Presei Libere.

„De când maestrul Buculei a câștigat concursul pentru construirea unui monument închinat rezistenței anticomuniste, au murit peste 40.000 dintre foștii deținuți politici. Astăzi mai suntem doar 3.000 și mă bucur că pot participa la dezvelirea Aripilor”, a spus, la rândul său, Octav Bjoza, președintele Asociației foștilor deținuți politici din România.

Totodată, Radu Preda, președintele Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER), consideră că Bucureștiul este mutilat din punct de vedere istoric, lipsit de o cultură memorială și că, pornind de la monumentul „Aripi”, se poate dezvolta ulterior un discurs de prezentare a orașului.

Inițiativa construirii unui monument închinat rezistenței anticomuniste a aparținut Asociației Foștilor Deținuți Politici, care a solicitat în 1997 sprijinul președintelui României. În cei 18 ani scurși de la demararea acestui proiect grandios, Fundația Română pentru Democrație, condusă de Emil Constantinescu, a susținut fiecare demers și fiecare etapă legată de finalizarea monumentului, se mai spune în comunicat.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat este obligat de instanță să-și plătească soția pentru toată munca depusă în casă,...
Ce s-a ales de Maria Sharapova. Considerată cândva cea mai frumoasă sportivă din lume, a...
FOTO. Așa arată tânăra care a apărut lângă un milionar și și-a mărit tariful, iar...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Mureș a fost prins de polițiști în timp ce îşi viola fiica
Cu EA a înlocuit-o Pescobar pe Larisa Popa! Cine este noul manager de la Taverna...
Irina Loghin, luată cu Salvarea!
ANM a actualizat prognoza meteo până în 15 aprilie. Pentru săptămâna viitoare, meteorologii anunţă încălzire,...
"Asta m-a pus pe gânduri cu Virginia. E femeia potrivită". Robi, dezvăluiri sincere în fața...
Cum a sărbătorit Vladimir Putin după ce a câștigat alegerile din Rusia. Liderul de la...
Vedete din România care s-au luat la trântă cu sticlele și au pierdut lupta! Imagini...
Acte auto pe care ești OBLIGAT să le ai în ORIGINAL, în mașină
Noul smartphone de la Google, Pixel 9, vine cu o serie de îmbunătăţiri şi caracteristici...
Ceva NEMAIVĂZUT se întâmplă în interiorul planetei Jupiter! Astronomii sunt șocați
Adevărul despre SERVICE-URILE AUTO. Ce trebuie să știe cei care își duc mașina la reparat
Decizie greu de înțeles la PRO TV. E vizată una dintre cele mai urmărite emisiuni
Ce jurat a câștigat prima amuletă din sezonul 13 Chefi la cuțite: „Cineva a vrut...
"Plângea acolo lângă schit". Primele imagini cu Radu Ayan, copilul de 2 ani găsit după...
Nicolae Guță, părere sinceră despre vacanțele exotice. De ce nu a mers cântărețul niciodată în...
„Nu le doresc nici dușmanilor mei să treacă prin ce-am trecut eu”. Maria Ciobanu dezvăluie...
BANCUL ZILEI. Bulă și Bubulina dorm. Întins pe tot patul, Bulă sforăie...
Un fizician susține că Universul nu are nevoie de materie întunecată pentru a exista