Un oligarh rus dezvăluie adevăratul motiv pentru care a înființat grupul paramilitar Wagner în 2014

Un oligarh rus dezvăluie adevăratul motiv pentru care a înființat grupul paramilitar Wagner în 2014
Publicat: 26/09/2022, 12:05
Actualizat: 26/09/2022, 12:08

Un om de afaceri rus apropiat Kremlinului, Evgheni Prigojin, recunoaşte luni că a înfiinţat, în 2014, grupul paramilitar Wagner, cu scopul de a lupta în Ucraina, şi recunoaşte, de asemenea, prezenţa acestuia în Africa şi America Latină.

Prigojin afirmă într-o postare pe reţele de socializare ale întreprinderii sale -Concord- că a fondat acest grup cu scopul de a trimite combatanţi competenţi în Donbas, în estul Ucrainei, în 2014.

”Atunci, la 1 mai 2014, s-a născut un grup de patrioţi care a luat numele de Grupul Tactic de Batalion Wagner”, declară el în acest comunicat.

Potrivit mărturiilor unor deţinuţi intervievaţi în închisori din regiuni diferite ale Rusiei, obţinute de publicaţia rusă independentă Mediazona, Evgheni Prigojin, supranumit „bucătarul lui Putin”, şi cel considerat cel puţin sponsorul Grupului Wagner, s-ar fi implicat personal în recrutare, mergând personal în închisori, potrivit Theguardian.com.

De asemenea, Evgheni s-a făcut cunoscut datorită contractelor sale de catering cu Kremlinul, i se mai spunea și „bucătarul lui Putin”.

Sursă Foto – Theguardian.com

Grupul Wagner, armata personală a lui Putin

Pe hârtie, Grupul Wagner, o rețea rusă de mercenari, denumită și armata personală a lui Putin, nu există.

Nu depune declarații fiscale, presupușii săi susținători neagă orice legătură cu ea, iar oficial, companiile militare private (PMC) sunt ilegale în Rusia.

„Mercenarii nu au un statut oficial, așa că nu au aceleași drepturi sau garanții ca un reprezentant oficial al forțelor armate, iar plata se face doar după finalizarea unei misiuni”, a declarat Marat Gabidullin

Wagner a reprezentat încă din 2014, atunci când a fost înființat acest grup, interesele Rusiei și ale aliaților săi în Africa și în Orientul Mijlociu, participând la războiul civil din Siria de partea președintelui Bashar al-Assad, iar luptătorii săi sunt acuzați de mai multe atrocități.

Anterior o forță din umbră, aceasta adoptă acum o imagine tot mai publică, pe măsură ce războiul din Ucraina continuă.

Amyra Garey
Amyra Garey a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea București, secția Filologie, limbile - ucraineană-rusă. Pasionată de poezie și scriere, a câștigat concursuri literare, lucrând alături de scriitorul ucrainean citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase