Un partid a sesizat Comisia Europeană legat de depozitul de deșeuri de la Pata Rât

Redactor:
Ana Petrescu
Un partid a sesizat Comisia Europeană legat de depozitul de deșeuri de la Pata Rât
Detalii pe gândul

„E revoltător cum autoritățile se mulțumesc să caute vinovații și cine să plătească costurile, nimeni nu se preocupă de problema de mediu. Au cumpărat o stație de osmoză pe care nu au folosit-o pentru că nu au știut ce să facă cu materia inertă rezultată după tratarea levigatului. Este o situație în care toți cei implicați se arată depășiți și rău intenționați – cum altfel să interpretăm nepăsarea cu care lasă un dezastru nerezolvat de atâta timp?”, a afirmat, senatorul USR și președintele Comisiei pentru Mediu într-un comunicat de presă.

USR denunță conflictul de pe plan local dintre reprezentanții Guvernului și Consiliul Județean care își pasează responsabilitatea în loc să ia măsuri și care stă la baza dezastrului ecologic de la Pata Rât și face apel la autorități să rezolve cu prioritate situația.

În iulie anul trecut, a avut loc o alunecare de teren în corpul depozitului care a dus la formarea lacului de levigat. În octombrie, groapa neconformă s-a aprins, iar stingerea incendiului a mărit lacul cu otravă care afectează solul, apele și sănătatea oamenilor care trăiesc pe groapă. În noiembrie, autoritățile au construit un baraj pentru a opri levigatul, dar acesta s-a rupt, iar otrava ajunge în Someș, potrivit sursei citate.

Deși groapa de gunoi avea termen de închidere anul 2009 și face parte din depozitele neconforme care fac obiectul unei proceduri de infringement împotriva României, închiderea gropii este departe de a se realiza.

Reprezentanții Comisiei pentru Mediu au făzut o vizită în teren la Pata Rât unde au constatat pericolele iminente pentru mediu și pentru sănătatea populației, iar șeful Comisiei, Allen Coliban, a solicitat ulterior prim-ministrului izolarea zonei și trimiterea corpului de control. În luna martie, a fost trimită o a doua solicitare semnată de toți membrii Comisiei către premierul Vasilica Viorica Dăncilă pentru o reacție față de situația de la Cluj. În final, DG Environment a fost sesizată și se așteaptă o reacție de la Bruxelles, informează sursa citată.

Inchide