Un secol de la cea mai mare tragedie feroviară din România: 1.000 de oameni au murit

Redactor:
Mihai Schiau
Un secol de la cea mai mare tragedie feroviară din România: 1.000 de oameni au murit
Au trecut o sută de ani de la catastrofa de la Ciurea - cea mai mare tragedie feroviară din România. În noaptea de 13 ianuarie 1917, două trenuri s-au lovit, iar aproape o mie de oameni și-au pierdut viața.

Unul dintre trenuri plecase din Galați și trebuia să ajungă la Iași. Avea 26 de vagoane în care erau refugiați: soldați și civili care fugeau din teritoriile ocupate.

În Gara Ciurea, la sud de Iași, trenul s-a lovit cu o garnitură de cisterne încărcate cu combustibil. Incendiul care a izbucnit a fost devastator. La fel și numărul victimelor: aproape 1000.

Guvernul de atunci a controlat răspândirea în presă a detaliilor legate de amplitudinea dezastrului, de teamă să nu demoralizeze și mai mult populația, speriată oricum de veștile de pe front.

Victimele, neidentificate, au fost înhumate într-o groapă comună, lângă Gara Ciurea, notează televiziunea publică.

În accident a fost rănit istoricul Vasile Pârvan și au murit prințul Vasile Cantacuzino și cpt.comandor Alexandru Cătuneanu, autorul primei hărți de navigație a Mării Negre. O bornă memorială a fost inaugurată în cinstea lui. A fost omul care a reușit să facă sigură navigația pe coasta românească a Mării Negre.

 

Inchide